Video Comuna din România cu cei mai puțini locuitori, înfloritoare în anii '70. Cum trăiau pădurenii VIDEO
0Comuna Bătrâna din Hunedoara (video) este printre cele mai mici comune din România, ca număr de locuitori. Pentru câțiva ani, așezarea din Munții Poiana Ruscă a putut fi considerată una înfloritoare.
Mai puțin de 90 de oameni trăiesc în comuna Bătrâna din Hunedoara, cea mai mică din România, ca număr al locuitorilor. Lucrurile nu au stat tot timpul astfel, pentru comuna cu un sat (Bătrâna) și trei cătune (Răchițaua, Fața Roșie și Piatra) aproape pustii din Ținutul Pădurenilor.
În urmă cu jumătate de secol, comuna Bătrâna din Hunedoara se afla printre cele câteva sate de munte din Hunedoara considerate înfloritoare. Fusese electrificată în anii ’70, iar un drum forestier care o lega de comuna Dobra, aflată la 30 de kilometri, în vale, i-a scos pe oameni din izolare.
Minele și pădurile au ținut în viață comuna
Bătrâna avea peste 500 de locuitori, iar aproape un sfert din ei lucrau în minele și exploatările forestiere din Ținutul Pădurenilor. Cei mai mulți își munceau însă pământurile pe care cultivau cartofi, porumb și grâu, ori creșteau oi și porci.
„De la Bătrâna, 90 de oameni lucrează la Exploatarea Minieră Muncel, la sectorul forestier Dobra sau în alte locuri. Tot de aici, 30 de elevi învață la Dobra. Unii pleacă în alte locuri, se califică în diverse meserii, dar nu își uită satul”, arăta, în 1976, ziarul local Drumul Socialismului, din județul Hunedoara.
Satele comunei din Munții Poiana Ruscă aveau școli primare, cu biblioteci, iar un cămin cultural cu 150 de locuri fusese inaugurat în comună.
Asfaltul și rețeaua de apă aveau să ajungă abia jumătate de secol mai târziu, doar pe ulițele satului Bătrâna, în timp ce cătunele comunei nu au mai beneficiat de astfel de investiții.
Comuna Bătrâna din Hunedoara, desființată pentru câțiva ani
În anii ’80, comuna Bătrâna din Hunedoara, lăudată în trecut, părea să aibă soarta pecetluită. A fost desființată administrativ pentru câțiva ani, când au fost puse în aplicare planurile de sistematizare întocmite de regimul Ceauşescu care vizau desfiinţarea a peste 3.000 de sate considerate „neviabile” pentru economia României. Satele sale au fost alipite comunei Dobra, până la începutul anilor ’90, când comuna a fost reînființată.
În lipsa investițiilor în infrastructură (ultimii 30 de kilometri ai drumului spre Bătrâna sunt de pământ și pietriș), de oportunități financiare pentru localnici, comuna din Munții Poiana Ruscă s-a depopulat. Un sfert din localnici au vârste de peste 80 de ani.
„Populaţia este destul de îmbătrânită. Nici nu au mai rămas oameni, mai ales prin cătunele învecinate satului Bătrâna, pentru că nu au curent, iar atunci oamenii în vârstă se trag de acolo mai înspre copiii lor care locuiesc mai jos în localităţile unde au în apropiere dispensare medicale sau farmacii, unde le este şi lor mai uşor”, relata primarul Radu Herciu.
Unii au lucrat în minele metalice din zonă, închise în anii ’90 și spun că sunt mulțumiți cu pensiile de miner. Alții încearcă să supraviețuiască, având venituri mai mici, după ce s-au ocupat cu creșterea animalelor și cu agricultură, în zona neprielnică de munte, de la peste 1.000 de metri altitudine.
.