Video Cercuri verzi misterioase apărute în Hunedoara, lângă cariera de marmură din Alun. Ce ar putea fi VIDEO

0
Publicat:

Mai multe cercuri verzi apărute pe dealul din vecinătatea carierei de marmură din Satul Alun, Hunedoara, au stârnit controverse. Localnicii au încercat să găsească explicații pentru prezența acestora.

Satul Alun din Ținutul Pădurenilor, Hunedoara, a devenit cunoscut datorită carierei sale de marmură și a drumului de marmură care urcă în serpentine pe panta dealului pe care se află așezarea.

Cercurile verzi de pe dealul satului Alun. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Cercurile verzi de pe dealul satului Alun. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Satul Alun din Hunedoara (video) a rămas aproape pustiu în ultimele decenii, odată cu închiderea carierei de marmură și a exploatărilor de fier și de talc și dolomită din Ținutul Pădurenilor. Deși doar câțiva oameni locuiesc permanent aici, satul a devenit tot mai atractiv pentru turiști.

Cercuri verzi în iarbă

În această perioadă, călătorii care urcă în satul Alun pot vedea, alături de bisericile satului, de casele arhaice și de drumul de marmură și o altă atracție, mai puțin obișnuită.

Cercuri verzi la Alun. Foto: Daniel Guță
Cercuri verzi la Alun. Foto: Daniel Guță

Câteva cercuri cu diametre de 2 – 10 metri, distinse prin culoarea închisă a ierbii, s-au format pe dealul traversat de drumul de marmură la intrarea în satul Alun din Hunedoara. Apariția „inelelor” a stârnit controverse în comunitatea locală.

Unii localnici au susținut că acestea ar fi rămășițe ale locurilor pe care oamenii le foloseau la producerea varului, prin calcinarea pietrei de var sau ale unor bocșe (locuri unde lemnele erau adunate în grămezi pentru a fi arse, în procesul de producție al cărbunelui).

Alții au pus apariția cercurilor pe seama motocicliștilor de enduro care au participat zilele trecute la o competiție, în cariera de marmură din Alun.

Nu au lipsit explicațiile fanteziste, despre urmele lăsate de aterizarea unor Obiecte Zburătoare Neidentificate (OZN), ori despre simbolurile lăsate de civilizații necunoscute.

Cercuri verzi create de ciuperci

Unii localnici au legat apariția cercurilor de existența unor ciuperci. „Acolo se fac ciuperci de câmp. Este un sol mai bogat în minerale, din cauza miceliului de la ciuperci. Vă spun în cunoștință de cauză pentru că stau în zonă și pe acolo mergem vara după ciuperci”, explică o localnică.

Dealul Alunului. Foto: Daniel Guță.
Dealul Alunului. Foto: Daniel Guță.

„Am și eu în livadă un asemenea cerc. Pe linia mai închisă crește mai repede iarba și apar și ciuperci, iar plantele sunt mai închise la culoare. Un verde închis”, spune un alt hunedorean.

Fenomenul cercurilor este legat, cred alți hunedoreni, de așa-numitele „inele ale vrăjitoarelor”, cauzate de ciupercile care se multiplică în forma circulară, aceasta crescând de la an la an. Inelele vrăjitoarelor sau „inelele zânelor” au fost subiectul multor legende populare.

În folclorul european ele au fost privite adesea ca locuri periculoase legate de prezența diavolului și a spiritelor rele, însă uneori sunt considerate locuri aducătoare de noroc.

Inelele vrăjitoarelor s-ar forma, potrivit oamenilor de știință, din miceliul (partea subpământeană) a ciupercilor, care absoarbe nutrienții din sol.

O teorie a cercetătorilor este că inelele vrăjitoarelor se formează prin conectarea genelor ovale învecinate ale acestor ciuperci. Atunci când formează un arc sau un inel, ele cresc continuu în jurul centrului acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite