Cele mai frumoase sate din Ținutul Pădurenilor. Cum s-a schimbat viața românilor din munți VIDEO

0
Publicat:

Cele mai frumoase sate din Ținutul Pădurenilor din Hunedoara, sunt înconjurate de păduri seculare, pe culmile din Munții Poiana Ruscă. Modul de viață al localnicilor s-a schimbat radical față de cel din urmă cu câteva decenii.

În trecut, în apropierea fiecărei așezări din Munții Poiana Ruscă funcționau mine metalice și cariere de piatră, talc și dolomită, în care oamenii munceau.

Alte sate depindeau de exploatările forestiere din împrejurimile lor, iar creșterea animalelor le ocupa timpul multor localnici. Dealurile erau terasate și folosite ca pășuni și livezi, ori pentru cultivarea grâului și cânepii.

Cu timpul, terenurile lor s-au împădurit. Exploatările miniere au fost închise până la mijlocul anilor 2000, iar turismul este privit ca o alternativă pentru dezvoltarea satelor de munte din Ținutul Pădurenilor.

Satul Alun din Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Satul Alun din Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Localitățile Alun (video) și Vadu Dobrii din comuna Bunila sunt considerate de mulți români cele mai frumoase sate din Ținutul Pădurenilor.

Mai au doar câțiva locuitori, dar în ultimii ani au devenit mai accesibile odată cu modernizarea unor drumuri care îi aduc pe călători până în apropierea lor.

De aici, pe ultimii 5-10 kilometri, traseele continuă pe drumuri de pământ și pe drumuri forestiere, despre care autoritățile locale susțin că vor fi asfaltate în următorii ani, cu fonduri europene.

În Alun și Vadu Dobrii, mai multe case vechi au fost cumpărate de români din alte județe, iar noii proprietari au început să le renoveze pentru a le transforma în case de vacanță ori pensiuni.

Marmura a făcut din satul Alun (video) unul dintre cele mai căutate locuri din Ținutul Pădurenilor.

Peste 50 de case pitorești, mai vechi de jumătate de secol, îi întâmpină pe călători în satul Alun din Hunedoara, cea mai mică așezare, ca populație, a comunei Bunila din Ținutul Pădurenilor și una dintre cele mai mici din România.

Doar câteva gospodării sunt locuite permanent în satul Alun din Hunedoara, însă în ultimii ani, pe măsură ce localitatea din Ținutul Pădurenilor a devenit tot mai cunoscută, a revenit, treptat, la viață. Mai multe familii s-au întors la gospodăriile închise pe timpul iernii, pentru a-și lucra pământul ori pentru a-și renova casele.

Unii localnici țin stupi, alții au adus oi și măgari pe care îi cresc în gospodării sau le dau drumul la iarbă pe dealurile de la marginea satului.

Satul de marmură din Hunedoara

Alun nu duce lipsă de turiști, iar impresiile celor care îl vizitează sunt, în general, pozitive.

„A fost a doua vizită în Alun, după 40 de ani. Prima impresie a fost mult mai puternică, pentru că satul avea atunci fiecare casă locuită. Acum ele sunt folosite mai mult ca locuri de vacanță, iar pe timpul iernii rămân aici călugărițele ce au grijă de biserica de marmură și de bisericuța de lemn”, relatează Adriana, o turistă venită recent în vizită în satul de marmură din Hunedoara.

Ultimii kilometri ai celor două drumuri care duc spre satul Alun – unul dinspre Govâjdia, pe valea pârâului Peștișele și celălalt dinspre satul Poienița Voinii pun probleme șoferilor. Drumul a fost construit din piatră și marmură de Alun, pentru mașinile grele care transportau blocurile de marmură din carieră, iar în ultimele decenii nu a mai fost reabilitat. Drumul de marmură se numără însă printre atracțiile din satul Alun.

Drumul de marmură mi-a produs în tinerețe o impresie puternică, poate fiindcă nu credeam că poate exista un drum de marmură în inima munților. Acest drum cu o lungime de doi kilometri a fost făcut de localnici la începutul anilor ‘60, cariera de marmură fiind în apropierea satului. Acum știind de existența lui, am fost mai atentă la detaliile ce țin de casele oamenilor, majoritatea cu postament de marmură, de frumusețea intrinsecă a locului, știind ca exploatarea carierei de marmură, acum oprita, ne duce în timp cu aproape doua mii de ani în urmă”, adaugă turista.

Un alt drum va fi construit până în sat, informează Primăria Bunila. De asemenea, opt case din Alun și satul învecinat Bunila vor fi restaurate pe fonduri europene, accesate de primărie prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Casele arhaice vor fi promovate ca obiective turistice pe „Ruta satelor cu arhitectură tradițională”.

Sate de munte din Hunedoara, aflate la peste 1.000 de metri

Aflat la 30-40 de kilometri de Hunedoara, satul Poiana Răchițelii a păstrat și el farmecul gospodăriilor arhaice.

Poiana Răchițelii. Foto: Daniel Guță
Poiana Răchițelii. Foto: Daniel Guță

Drumul de pământ care urcă spre așezarea înconjurată de păduri seculare a fost asfaltat, iar noua șosea, care străbate culmile domoale din Munții Poiana Ruscă, este apreciată de turiști.

Satul Bătrâna din Hunedoara, cu 50 – 60 de locuitori, aflat alături de Vadu Dobrii (video) și Poiana Răchițelii la peste 1.000 de metri, în Munții Poiana Ruscă, a devenit atractiv mai ales pentru turiști din vestul României.

Drumul de acces care urcă din județul Timiș este mai accesibil decât drumurile forestiere care leagă satul de localitățile din Hunedoara.

„Unii dintre cei care au ajuns aici, în Bătrâna, venind din județul Timiș sau din Arad, au cumpărat case vechi și le-au renovat ori, pentru că erau aproape ruinate, au construit altele în locul lor. Își mai petrec concediile aici. Altfel, în sat au rămas doar vârstinci, de-ai locului”, spune Ioan, unul dintre localnici.

În vecinătatea satului Bătrâna se dezvăluie una dintre cele mai frumoase păduri din România: Codrii seculari de pe Valea Dobrişoarei, în care mişună sălbăticiunile, nestingherite de prezenţa oamenilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite