Cetatea medievală Deva, dotată cu telecabină nouă. A costat peste patru milioane de euro VIDEO FOTO

0
Publicat:

Noua telecabină de pe Dealul Cetății Devei (video) a fost inaugurată vineri. Lucrările la instalația de transport și de modernizare a celor două stații ale sale au costat peste patru milioane de euro.

Telecabina, stația de urcare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Telecabina, stația de urcare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Primăria Deva a cheltuit peste patru milioane de euro din bugetul municipiului pentru modernizarea transportului de la Cetatea medievală Deva.

Telecabina cetății Devei, modernizată după două decenii

Vechea telecabină de pe Dealul Cetății Devei, amenajată în 2003, a fost dezafectată, iar în locul ei a fost instalat un nou ascensor, cu o capacitate de 30 de persoane.

Investiția a fost inaugurată vineri, 22 decembrie, la finalul lucrărilor care au început în toamna anului 2021. Autoritățile se mândresc cu o instalație de transport pe care stațiuni montane din Hunedoara, ca Râușor și Parâng, nu o au la dispoziție.

„Investiția a presupus modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații (plecare și sosire), amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare. Valoarea totală la finalizarea investiției (cu TVA) este de peste patru milioane de euro”, a informat Primăria Deva.

Cei care vor să urce în Cetatea medievală Deva cu noua telecabină vor putea să-și cumpere bilete folosind un sistem de e-ticketing. Turiștii care nu folosesc ascensorul, pot vizita monumentul istoric urcând pe traseele marcate de pe Dealul Cetății Devei, care ajung la Poarta I a cetății.

Reabilitarea Cetății Devei, la final

Cetatea medievală Deva (video) va reintra în circuitul turistic de la începutul anului 2024, după un deceniu de la începerea primelor lucrări de restaurare ample, finanțate din fonduri europene, atrase de municipalitate.

Renovarea monumentului din secolul al XIII-lea a avut loc în două etape, iar pe durata lucrărilor zonele aflate în șantier nu au putut fi vizitate.

În perioada 2013 – 2016 au fost restaurate cele două incinte exterioare ale așezării medievale.

Printr-o investiție de circa 40 de milioane au fost refăcute zidurile, porțile monumentale, Camera de artilerie, Bastionul, aleile și treptele. Un pod de acces a fost construit cu fonduri de la bugetul local al Devei, între incintele II și III de lei, iar spațiile de vizitare din Cetatea medievală Deva au fost extinse.

Din vara anului 2022, a intrat în șantier și Incinta I a Cetății Devei (foto), aflată în vârful conului vulcanic pe care a fost clădită așezarea. Reabilitarea Cetății Devei a ajuns la final, iar recepția lucrărilor care au cuprins zona Palatului Princiar va avea loc, cel mai probabil, la sfârșitul lunii decembrie 2023.

Peste 23 de milioane de lei au fost investite în lucrările la Incinta I a așezării, proiectul municipalității fiind finanțat cu fonduri europene.

Unele lucrări au stârnit controverse, fiind reclamat aspectul prea modern al cetății, după reabilitare, dar și calitatea lucrărilor. Primarul Florin Oancea a declarat, însă, că proiectul a vizat reabilitarea și refuncționalizarea în scop turistic a incintei medievale, ruinată din anul 1849.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite