Video Statuia reginei Maria împodobește centrul istoric al Devei. Locul cel mai căutat de sub cetate VIDEO
0Centrul istoric din Deva a fost reabilitat cu ajutorul fondurilor europene, iar de câteva zile o nouă statuie atrage privirile oamenilor.

Statuia reginei Maria a României (1875-1938) a fost amplasată în fața Palatului administrativ din Deva, aproape de Parcul municipal de la poalele cetății Devei (video).
În aceeași zonă în ultimii ani au mai fost amplasate, monumente dedicate lui Acațiu Barcsay - principe al Transilvaniei între 1658-1660, originar din zona Devei, și luptătoarei anticomuniste Elisabetei Rizea. Ambele au fost înlăturate în ultimii ani.
„Statuia Reginei Maria amplasată la Deva este realizată din bronz și are o înălțime de cinci metri, cu tot cu soclu, iar postamentul este placat cu piatră naturală de tip Vratza. Pe fiecare fațetă a soclului, artistul plastic a realizat câte un basorelief ornamental din bronz, cu scene reprezentative din viața reginei”, a informat Primăria Deva.
Statuia care o înfățișează pe regina Maria a României a fost realizată de artistul plastic Ștefan Bințințan, sculptor din municipiul Alba Iulia care a câștigat concursul de soluții organizat de administrația publică locală pentru realizarea statuii reprezentând pe Regina Maria a României.













În centrul istoric al Devei, turiștii găsesc alte două statui reprezentative pentru istoria României. Regele dac Decebal este înfățișat pedestru, stând în picioare, într-un monument de bronz aflat în Parcul municipal Cetate.
Statuia sa a fost dezvelită în anul 1937. În 2005, o statuie de bronz care îl înfățiează pe împăratul Traian a fost dezvelită în Piața Unirii din Deva, pe soclul de pe care fusese dărâmată statuia de bronz a demnitarului comunist Petru Groza.
Centrul istoric al Devei și-a schimbat înfățișarea
Lucrările la Centrul istoric al Devei au început în vara anului 2021, pe tronsonul cuprins între Piața Unirii și parcul de sub Cetatea Devei.
Proiectul, finalizat în 2023, prevedea ca spațiul cuprins între strada Avram Iancu și Bulevardul Iuliu Maniu și Piața Unirii, până la strada Lucian Blaga, să fie pavat cu piatră naturală, să aibă amenajate zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale, un sistem de iluminat pietonal și să fie dotat cu mobilier urban modern.

















De asemenea, investiția a vizat instalarea unui sistem de reducere a circulației auto în zonă, prin montarea unor piloni telescopici și a unui sistem semaforizat de parcare. Cablurile aeriene de telefonie și internet agățate pe stâlpi și clădiri au fost și ele coborâte.
Noua înfățișare a promenadei din Centrul istoric al Devei a stârnit atât aprecieri, dar și nemulțumiri.