Viața în România ruptă de lume, din munți. Fără curent, dar cu piste de biciclete și fibră optică VIDEO

0
Publicat:

Trei cătune ale comunei Bătrâna din Hunedoara nu au electricitate, iar drumul este aproape inaccesibil. În loc de curent electric, oamenii s-au trezit cu fibră optică, iar zona va fi traversată de piste de biciclete.

Cele câteva familii rămase în Fața Roșie, Piatra și Răchițaua, trei cătune aproape pustii ale comunei Bătrâna (județul Hunedoara), din Ținutul Pădurenilor, au avut de așteptat decenii în șir ca așezările lor să fie electrificate.

Cătunele comunei Bătrâna, aproape pustii

Rețeaua de electrificare plănuită din anii ´50 a ocolit până acum micile așezări din Munții Poiana Ruscă. A ajuns doar pe versantul opus, în satul Bătrâna, aflat la circa 1.000 de metri altitudine, unde trăiesc majoritatea celor 80 – 90 de locanici ai comunei hunedorene.

Nici drumul de pământ care traversează cele trei sate fără curent de pe creste nu a mai fost modernizat, astfel că adesea, după ploi și zăpezi, traversarea lui cu autoturismul devine aproape imposibilă.

Familia Dobra din Fața Roșie. Foto: Daniel Guță
Familia Dobra din Fața Roșie. Foto: Daniel Guță

Oamenii din așezările de munte sunt obișnuiți cu greutățile traiului lor de zi cu zi, dar se plâng că, în general, tinerii au părăsit locurile natale. Lipsa școlilor, a unui dispensar și chiar a unor magazine, depărtarea de zeci de kilometri până în valea Mureșului, terenurile mai puțin roditoare, iernile mai lungi și mai aspre au contribuit și ele la depopularea satelor de pădureni.

Fibră optică în sate fără curent

În urmă cu un deceniu, sătenii cătunelor din comuna Bătrâna au rămas uluiți când așezările lor patriarhale au fost străbătute de noua rețea de fibră optică, cu sute de stâlpi înșiruiți de-a lungul drumului care traversează cătunele.

„Romtelecom a extins reţeaua în zonele unde a identificat un potenţial de dezvoltare a cererii de servicii în viitor. Includerea satelor respective în traseul reţelei Romtelecom este o decizie strategică”, îşi prezentau astfel investiţia reprezentanţii Romtelecom, înaintea investiției.

Localnicii au crezut, la început, că vor avea, în sfârșit, curent electric, însă speranțele le-au fost spulberate.

„Au venit atunci la noi să instaleze fibra optică să avem și noi internet. Nu știu la ce ne-ar fi folosit. Dar au pus stâlpii de lemn începând de jos, prin cătune, până la Bătrâna. Au întins cablurile, însă rețeaua asta nu a funcționat nicio secundă. Nici nu am mai fost legați la ea”, își amintește, zâmbind, Valer Dobra, un localnic din Fața Roșie.

La scurt timp, stâlpii de lemn amplasați de-a lungul traseului de circa 15 kilometri au început să se prăbușească din cauza vremii neprielnice, unii câzând peste drum și pe terenurile sătenilor, împreună cu cablurile rupte. Rețeaua de fibră optică nu a funcționat niciodată.

Stâlp pentru rețeaua de fibră optică doborât de vânt, la Piatra Roșie. Foto: Daniel Guță
Stâlp pentru rețeaua de fibră optică doborât de vânt, la Piatra Roșie. Foto: Daniel Guță

În ultimii ani, cei mai mulți dintre sătenii rămași în Fața Roșie și-au rezolvat, parțial, problemele cauzate de lipsa electricității. Unii și-au achiziționat panouri solare, care însă iarna produc mai puțină energie electrică. Din loc în loc, pe ulița de pământ ce traversează cătunele, sunt stâlpi de iluminat alimentați cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

„Dau lumină câteva ore pe noapte, până aproape de dimineață. Iarna luminează mai puțin, dar ne descurcăm. Drumul greu de străbătut a rămas însă cea mai mare problemă în aceste cătune”, spune Violeta Benteu, o altă localnică din Fața Roșie.

Atunci când nu se pot baza pe panourile solare, oamenii folosesc generatoare, vechile lămpi cu petrol și chiar lumânări, la nevoie.

Gospodărie din Fața Roșie. Foto: Daniel Guță
Gospodărie din Fața Roșie. Foto: Daniel Guță

Unii și-au luat gândul de la rețeaua de electrificare și chiar de la drumuri modernizate, în schimb, au rămas din nou uluiți de investițiile plănuite în sat.

Comuna din Munții Poiana Ruscă a obținut recent o finanțare 1,3 milioane de lei, pentru construcția unei piste de biciclete care vor lega satul Bătrâna - singurul cu străzi asfaltate, de împrejurimile sale. Proiectul se va derula cu fonduri europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În acest program nu au putut fi incluse proiecte care vizau modernizarea drumurilor, astfel că localnicii au trebuit să se mulțumească doar cu viitoarele piste de biciclete.

Comuna Bătrâna mai are vreo 80 de locuitori

Mai puțin de 10 familii locuiesc în Fața Roșie, Piatra și Răchițaua, cătunele comunei Bătrâna, care împreună cu satul Bătrâna formează cea mai puțin populată și una dintre cele mai izolate comune din România.

Satul Bătrâna, singurul electrificat, cu utilități și ulițe asfaltate dintre cele patru localități ale comunei din munții Poiana Ruscă, a păstrat cea mai mare parte a locuitorilor, vreo 50, în schimb, așezările înșiruite pe versantul opus acestuia sunt aproape pustii.

„Cătunul Piatra a rămas fără locuitori, Răchiţaua mai are trei familii, iar în Faţa Roşie mai locuiesc vreo şase familii. Populaţia este destul de îmbătrânită. Nici nu au mai rămas oameni, mai ales prin cătunele învecinate satului Bătrâna, pentru că nu au curent, iar atunci oamenii în vârstă se trag de acolo mai înspre copiii lor care locuiesc mai jos în localităţile unde au în apropiere dispensare medicale sau farmacii, unde le este şi lor mai uşor”, relata, recent, primarul Radu Herciu.

La sfârșitul anilor ´80, comuna Bătrâna a fost desființată administrativ pentru o scurtă perioadă. Atunci au fost puse în aplicare planurile de sistematizare întocmite de regimul Ceauşescu care vizau desfiinţarea a peste 3.000 de sate considerate „neviabile” pentru economia României.

Cătunele urmau să fie alipite comunei Dobra din Hunedoara, al cărui centru se află la circa 30 de kilometri, în vale. După 1989, comuna Bătrâna a fost reînființată, însă investițiile s-au lăsat așteptate.

Ultimii 30 de kilometri ai drumurilor spre satul Bătrâna au rămas de pământ – chiar dacă au statutul de drum județean - și forestiere.

Înainte cu circa 15 kilometri de sat, un drum forestier se desprinde din drumul județean și urcă abrupt în dreapta, spre cătunele comunei Bătrâna. Drumul este greu accesibil autoturismelor, iar pe timp de iarnă devine impracticabil.

După ce traversează culmile pe care se află cele tre așezări, drumul local coboară pe lângă codrii seculari de pe Valea Dobrișoarei, unde se intersectează din nou cu drumul județean spre satul Bătrâna, aflat pe versantul opus.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite