Cele mai atractive locuri din vestul României, „desființate“ de turiști din cauza drumurilor rele VIDEO

0
Publicat:

Barajul Gura Apelor din Retezat, Fundătura Ponorului și Lacul Cinciș, aflate în județul Hunedoara, sunt printre cele mai atractive destinații turistice din România. Localnicii se mândresc cu ele, însă, din cauza drumurilor rele, turiștii le părăsesc cu un gust amar.

Caii sunt adesea folosiți de localnici pe drumurile rele ale Fundăturii Ponorului. Foto: Daniel Guță
Caii sunt adesea folosiți de localnici pe drumurile rele ale Fundăturii Ponorului. Foto: Daniel Guță

Numeroși turiști care au vizitat barajul Gura Apelor din Retezat, Fundătura Ponorului și Lacul Cinciș, trei dintre cele mai populare zone de agrement din Hunedoara, s-au arătat încântați de frumusețea locurilor.

Excursiile, despre care au relatat în recenziile publicate on-line, nu le-au adus satisfacția deplină. Drumurile rele spre destinațiile turistice le-au stricat bucuria călătorilor, iar unii dintre ei le-au recomandat turiștilor să le înlăture din planurile de vacanță.

Barajul Gura Apelor din Retezat, cu drum plin de pericole

Drumul spre lacul Gura Apelor (DJ 686A) reprezintă una dintre căile cele mai populare de acces în Parcul Național Retezat (video). Drumul de 30 de kilometri urcă din comuna Râu de Mori prin defileul Râului Mare, și este asfaltat până pe barajul Gura Apelor.

De aici, traseul continuă pe Valea Lăpuşnicului Mare, pe un drum forestier de circa 20 de kilometri până la Poiana Pelegii, practicabil pentru mașinile cu gardă înaltă la sol.

Ultimii cinci kilometri ai drumului spre barajul Gura Apelor din Retezat sunt cea mai dificilă porţiune.

Mulți șoferi se tem de ea, din cauza alunecărilor frecvente de pământ și a căderilor de pietre și stânci, desprinse și rostogolite din versanții abrupți. În ultimii ani, de mai multe ori drumul spre lacul Gura Apelor a fost închis circulației pe unele porțiuni, pentru ca stâncile și malurile de pământ care au blocat șoseaua să poată fi îndepărtate.

 „Drumul până acolo este foarte rău, cu pietre mari și crengi căzute pe el, cu foarte multe gropi. Poate dacă mergi cu o mașină de teren este mai bine, dar și așa te zguduie drumul. Foarte mare păcat de frumusețea zonei”, scrie Nicoleta, într-o recenzie pe Google.

„Barajul este superb, drumul este groaznic, ultimi 10 kilometri sunt un coșmar”, scrie Anca

„Barajul este situat într-un loc frumos, peisajul munților este satisfăcător, însă grija autorităților față de drumul lung, stricat, cu pietre și copaci căzuți pe el face ca frumusețile locului să pălească. Nu merita călătoria de aproximativ 40 de minute cu mașina pe un drum prost pentru a vedea acest loc”, este de părere Iulian.

Turiști temători pe drumul din Retezat

Alți turiști spun că ultimii cinci kilometri le-au tăiat elanul cu care au pornit în excursia spre barajul Gura Apelor din Retezat (video) și le recomandă călătorilor multă prudență.

„Un drum îngrozitor de prost, tipic nouă... și foarte periculos, plin de stânci căzute și pietre. Dacă nimerești la momentul nepotrivit și ești ghinionist, ăla ești. La un moment dat ne gândeam să abandonăm. Dacă stați bine cu nervii și cu timpul, merită să ajungeți”, scrie Nicoleta.

„Peisajul de pe barajul Gura Apelor din Retezat este superb, dar drum mai rău că acolo nu există în județul Hunedoara”, a fost concluzia trasă de un alt turist.

Consiliul Județean Hunedoara informa, recent, că drumul spre barajul Gura Apelor din Retezat va fi modernizat cu fonduri atrase prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

Lacul Cinciș din Hunedoara, cunoscut pentru drumul său prost

Lacul de acumulare Cinciş a fost înfiinţat la începutul anilor ´60, odată cu construcţia barajului său aflat la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara.

Lacul Cinciș (video) a devenit, cu timpul, una din zonele de agrement cele mai populare ale Hunedoarei, însă în ultimii ani atractivitatea sa a fost umbrită de starea șoselei care traversează malurile sale.

Drumul, degradat pe un sector de circa șapte kilometri, nu a putut fi reabilitat în perioada 2018 – 2022, din cauza lucrărilor la rețeaua de apă și canalizare de pe traseul său.

În 2022, Consiliul Județean Hunedoara l-a preluat din nou în administrare de la Primăria comunei Teliucu Inferior și a anunțat că îl va moderniza prin Programul „Anghel Saligny”.

În așteptarea lucrărilor ample la drumul Lacului Cinciș, numeroși turiști s-au arătat revoltați de ce au găsit în locul de agrement.

„Lacul Cinciș din Hunedoara este frumos, dar drumul lasă de dorit. Păcat de țara asta”, scrie Karina, într-o recenzie pe Google.

„Lacul Cinciș este unul dintre locurile superbe ale țării noastre. Păcat că drumul este o bătaie de joc. Parcă cineva are tot interesul să nu ne vizităm splendorile patriei”, scrie Cosmin, un alt turist.

„Drumul este plin de gropi și denivelări. Aveți noroc dacă găsiți locuri unde să coborâți până pe malul lacului, fără să treceți printr-o proprietate privată, așa că vizitați-l cât mai puteți. Pe maluri, gunoaiele sunt la putere în multe locuri”, scrie un alt excursionist, care a vizitat lacul Cinciș din Hunedoara. 

Fundătura Ponorului, greu de vizitat din cauza drumului

Nici Fundătura Ponorului (video), o așezare rustică din Munții Șureanu, pe care unii turiști au numit-o „Palma lui Dumnezeu”, impresionați de priveliștile sale, nu a scăpat de criticile celor care au vizitat-o. Și aici, drumul lasă de dorit, ultimii zece kilometri fiind aproape impracticabili cu autoturismul.

„Fundătura Ponorului este deosebită și în contradicție cu drumul prăfuit și pietruit pe care l-am parcurs până în apropierea ei. Traseul este în mare parte pe un drum similar celui forestier, însă cu multă piatră, mai mult deschis decât umbrit, de aproximativ 1,5 – două ore, ceea ce face din acest traseu unul inconfortabil în plină zi. Din satul Federi, am continuat călătoria pe jos, pe traseul amenajat prin pădure. Drumul forestier care continuă din locul unde am lăsat mașina, numit la Garaje, nu îl recomandă a fi parcurs cu o mașină joasă”, scrie Roxana.

„Peisajul este frumos, însă îți trebuie o mașină off-road pentru a ajunge până în Fundătura Ponorului sau una cu gardă mai înaltă la sol pentru a ajunge în apropiere de ea. Nu sunt indicatoare suficiente pentru a te ghida și nici hărțile de la Google nu au fost de mare ajutor astfel, dacă greșești o cale, este posibil să te bage prin niște drumuri de unde cu greu mai ieși”, arată un alt turist.

Și alți vizitatori s-au plâns că au fost îndrumați greșit de instrumentele GPS spre Fundătura Ponorului, astfel că au avut dificultăți în a ajunge în locul atractiv din Munții Șureanu.

Lipsa semnalului de telefonie este, de asemenea, unul dintre lucrurile care i-au nemulțumit pe turiști.

Cei care aleg varianta scurtăturii spre Fundătura Ponorului pot lăsa mașinile pe marginea drumului, la ieșirea din satul Federi, pentru a-și continua excursia pe jos, pe un traseu de circa două ore, care traversează pădurea și câteva plaiuri, înainte de a coborî în Fundătura Ponorului.

Localnicii pot fi văzuți adesea pe drumurile din zona pitorească din Munții Șureanu, circulând cu căruțele, călare pe cai sau pe jos, pe scurtăturile neștiute de turiști.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite