Imaginile cu Retezatul care creează iluzii optice. „Ceva atât de frumos nu poate exista în realitate” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crestele înzăpezite ale Retezatului și Parângului, vizibile mai ales în zilele de primăvară, domină panorama Hunedoarei, observată dinspre nord, sporind farmecul unora dintre cele mai emblematice locuri din județ.

Castelul Corvinilor și Retezatul. Foto: Cristian Resiga.
Castelul Corvinilor și Retezatul. Foto: Cristian Resiga.

Cristian Resiga, un fotograf din Deva, se numără printre autorii unora dintre cele mai spectaculoase imagini cu Retezatul, în zilele de primăvară. În această perioadă, crestele inconfundabile din Munții Retezat au vizibilitatea maximă din timpul anului, putând fi observate de la aproape 100 de kilometri.

Cu ajutorul unui teleobiectiv, Retezatul acoperit de zăpadă a putut fi „fixat” ca decor al unora dintre locurile emblematice din Hunedoara: Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, valea Mureșului, conul vulcanic (Dealul Calvariei) din Săcărâmb și chiar Munții Metaliferi, aflați la aproape 100 de kilometri în linie dreaptă de crestele cele mai înalte din Munții Retezat.

Imaginile care stârnesc cele mai multe dezbateri sunt cele care înfățișează Castelul Corvinilor, având în fundal Retezatul. Unele dintre ele sunt realizate în Hunedoara, din zona Răcăștiei și a fostului combinat siderurgic. O astfel de fotografie, realizată de Călin Corpaciu și publicată de Primăria Hunedoara, a dat naștere unor controverse.

Retezatul, în spatele Castelului Corvinilor. Foto: Călin Corpaciu
Retezatul, în spatele Castelului Corvinilor. Foto: Călin Corpaciu

„Nu poate fi reală, pentru că, din câte știm cu toții, Retezatul nu este atât de apropiat de Hunedoara. Sunt două imagini suprapuse”, a fost mesajul unuia dintre cei care au văzut-o.

Retezatul și Castelul Corvinilor. Foto: Lucian Ignat
Retezatul și Castelul Corvinilor. Foto: Lucian Ignat

„Este o imagine suprarealistă. Ceva atât de frumos nu poate exista în realitate. Este o compilație a imaginilor cu cele mai frumoase locuri ale Hunedoarei. Altfel pare că am putea urca de pe Dealul Sânpetru, de lângă Castelul Corvinilor, direct pe crestele acoperite cu zăpadă din Munții Retezat”, transmite un alt hunedorean.

Vârful Retezat. Foto: Lucian Ignat.
Vârful Retezat. Foto: Lucian Ignat.

Autorii fotografiilor cu Retezatul, în fundalul Castelului Corvinilor dau asigurări că imaginile sunt reale.

Munții Retezat, reperul Hunedoarei

Crestele din Munții Retezat pot fi observate din cele mai îndepărtate colțuri ale Hunedoarei, aflate în zona de nord, est și vest a județului.

Retezat. Foto: Lucian Ignat
Retezat. Foto: Lucian Ignat

Apar ca decoruri ale panoramelor de la Săcărâmb, în Munții Metaliferi, de la Măgura Uroiului și Dealul Liliecilor de pe valea Mureșului, din Poiana Omului, Urșici și Sarmizegetusa Regia din Munții Șureanu, de pe malul Lacului Cinciș, din satele de pe coamele Ținutului Pădurenilor, de la Cerbăl la Vadu Dobrii și Bătrâna.

Aflați în sudul județului, munții Parâng sunt aproape la fel de vizibili ca Retezatul. Cristian Resiga i-a înfățișat în imagini realizate de la circa de 80 de kilometri.

Munții Parâng și Cetatea Devei. Foto: Cristian Resiga.
Munții Parâng și Cetatea Devei. Foto: Cristian Resiga.

„Aseară au fost condițiile prielnice pentru a fotografia mult doritul și până acum, cred, unicul cadru cu Cetatea Devei și Masivul Parâng pe fundal... Pare atât de departe și totuși cu un teleobiectiv si o vizibilitate fantastică, pare atât de aproape. Cred că este prima fotografie în care Parângul apare în spatele Cetății (80 de kilometric le despart, în linie dreaptă)”, spune Cristian Resiga. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite