Cel mai mic oraş din Hunedoara: Aninoasa, blestemul aşezării din care minerii au plecat "să facă ordine" în 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta zonă industrială din Aninoasa. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Fosta zonă industrială din Aninoasa. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cel mai mic oraş din judeţul Hunedoara are o istorie tumultoasă. Aninoasa, un orăşel din Valea Jiului cu mai puţin 5.000 de locuitori, a fost unul dintre locurile din care primele contingente de mineri s-au îmbarcat spre Bucureşti în vara anului 1990, pentru a participa la cea mai sângeroasă mineriadă. De câţiva ani, Aninoasa este pragul falimentului, după ce mina de cărbune s-a închis.

Aninoasa este cel mai mic oraş al Hunedoarei. Localitatea minieră are o populaţie de circa 4.800 de locuitori şi se zbate să reziste ca oraş, deşi în anii trecuţi autorităţile judeţene au ajuns la concluzia că soluţia de redresare economică ar fi transformarea Aninoasei într-un cartier al municipiului Vulcan sau al Petroşaniului.

Mina veche din 1880
Aninoasa se află în Valea Jiului, între municipiile Vulcan şi Petroşani, şi este traversată de Râul Jiul de Vest şi de Drumul Naţional 66 A. Mina din Aninoasa a fost deschisă în 1880, iar aşezarea s-a dezvoltat în anii comunismului, cu numele de Iscroni.

Aninoasa a primit statutul de oraş în anul 1989, când avea circa 6.000 de locuitori şi o mină în care lucra cea mai mare parte a populaţiei active. Exploatarea de cărbune a fost închisă oficial în 17 aprilie 2006, după un declin prelungit. Statul le-a oferit foştilor mineri plăţi compesatorii, însă i-a lăsat fără alternative de a reintra pe piaţa muncii. Nicio companie mare nu s-a arătat interesată să investească în Aninoasa, localitatea în care funcţionează, ca agenţi economici, câteva buticuri şi alimentări.

Ruinele Aninoasei
De la mina din Aninoasa în 1990 a pornit un contingent important de ortaci spre Bucureşti, pentru „a restabili ordinea” în timpul celei mai sângeroase mineriade. La 25 de ani de la evenimentele care au transformat imaginea localităţii într-una acoperită de nuanţe sumbre, puţini localnici îşi amintesc sau vor să îşi amintească de Mineriade.

image

Pustiul stăpâneşte fosta zonă minieră de la marginea localităţii, unde zeci de clădiri, lăsate încă intacte sau dezafectate parţial, aşteaptă demolarea. Printre ele, o fostă cantină a minerilor, o cofetărie, mai multe construcţii miniere, un bloc imens, nefinalizat din 1989 şi alte spaţii ridicate din beton, lăsate în paragină.

image

O magistrală de cale ferată care leagă municipiul Petroşani de oraşele şi minele de pe Valea Jiului de Vest traversează Aninoasa, iar mulţi dintre localnici pot fi văzuţi pe marginea liniei ferate, încărcând în saci cărbunele care se varsă din vagoanele de marfă. Alţii îşi asumă riscul de a urca în vagoane, pentru a lua cărbune. Pentru multe familii care locuiesc în barăcile fostei colonii muncitoreşti din Aninoasa adunarea cărbunelui este, alături de ajutoarele sociale, modul de supravieţuire.

image

Cei de la Primăria Aninoasa au avut în plan transformarea vechii mine închisă de nouă ani într-un muzeu al mineritului, însă au renunţat la proiect. În schimb, în urmă cu doi ani, unitatea administrativă a fost declarată insolventă. Aninoasa a rămas şi în prezent în pragul falimentului, chiar dacă a fost ajutată de statul român să plătească o parte din datorii.


Vă recomandăm şi:

Poveştile fascinante despre momârlani, urmaşii dacilor în Valea Jiului. „Ciobanul dăruit cu puterea vrăjitoriei“ al lui Jules Verne, păstorii miţoşi descrişi de Iorga

Cei mai vechi locuitori ai Văii Jiului purtau numele de momârlani. Se spune despre ei că sunt urmaşii dacilor în acest ţinut de munte, în care urbanizarea a dus la alterarea tradiţiilor seculare, păstrate însă cu sfinţenie de comunitatea din ce în ce mai restrânsă din aşezările rurale de munte.

Iadul negru al Petroşaniului, descris de Nicolae Iorga: "mulţimea lucrează chinuită în pământ, la cărbunele negru care umple de duhoare aerul umed"

Nicolae Iorga a ajuns în ţinutul Văii Jiului la începutul secolului XX, iar în anul 1906, marele istoric descria Petroşaniul în volumul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”, prezentându-l ca „iadul negru”, în care veniseră străini din toate colţurile Europei dornici să se îmbogăţească din exploatarea cărbunelui.

Documentarul „Vin Românii”. Cât adevăr este în povestea lui Adrian din Lupeni, românul imigrant care doarme sub pod

Adrian, un tânăr din Lupeni, se numără printre protagoniştii celui de-al doilea episod al dosumentarului „Vin Românii”, difuzat de o televiziune din Marea Britanie. Hunedoreanul povesteşte realităţile crude din Valea Jiului, care l-au determinat să îşi caute norocul în Anglia. A ajuns să trăiască sub un pod, alături de şobolani.

Români cu care ne mândrim: povestea fotografului din Valea Jiului premiat în Marea Britanie

Alex Beldea (22 de ani) este fotograf freelancer în Marea Britanie, iar recent a obţinut recunoaşterea internaţională pentru talentul său. Fotografiile realizate de Alex despre condiţiile în care muncesc minerii din Valea Jiului au fost nominalizate pe lista scurtă a 2014 International Photography Awards.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite