Români cu care ne mândrim: povestea fotografului din Valea Jiului premiat în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex Beldea (22 de ani) este fotograf freelancer în Marea Britanie, iar recent a obţinut recunoaşterea internaţională pentru talentul său. Fotografiile realizate de Alex despre condiţiile în care muncesc minerii din Valea Jiului au fost nominalizate pe lista scurtă a 2014 International Photography Awards.

Alex Beldea are doar 22 de ani, este din Petroşani şi studiază arta fotografică la Universitatea din Huddersfield, Marea Britanie. Tânărul s-a dedicat în ultimii ani fotografiei, iar pasiunea sa din adolescenţă l-a făcut cunoscut. Recent, Alex a primit menţiunea de onoare a ediţiei din 2014 a International Photography Award, la categoria Amatori, Eseu Fotografic şi Naraţiuni Fotografice. Nominalizarea pe lista scurtă a competiţiei internaţionale de fotografie, în care au fost înscrise 27.000 de lucrări, din 104 ţări, a fost o recunoaştere a talentului său fotografic.

Fotografii emoţionante
Cele şase imagini incluse în documentarul „Ultimul schimb” pe care tânărul fotograf le-a prezentat la ediţia din 2014 a International Photography Awards vorbesc despre viaţa muncitorilor din minele Văii Jiului, exploatări aflate în declin în ultimii ani. Alex le-a ales dintr-un prortofoliu de peste 100 de imagini pe care le-a realizat în Paroşeni, Petrila şi Uricani, localităţi în care minele vor fi închise definitiv în următorii trei ani.

„Având termenul limită de închidere în 2018, aceste trei mine de cărbune vor trimite în jur de 2400 de oameni în şomaj sau la pensie. Desigur, având în vedere evenimentele care au avut loc în anii 1990, aşa-numitele "mineriade”, condiţiile minerilor au devenit irelevante pentru societatea românească, iar imaginea lor categoric defavorabilă. Prin urmare, stereotipurile au impregnat credinţele populare, iar minerii sunt văzuţi acum ca un grup de evitat, adesea dezumanizat, în aceleaşi idei preconcepute. Într-un amestec de portrete, peisaje industriale şi secvenţe capturate la intrare şi la ieşirea din mine, proiectul „Ultimul schimb” se doreşte a fi un revigorant de imagine pentru mineri şi un documentar din ultimele luni de activitate minieră şi despre ultimii mineri care vor intra în subteranul minelor de cărbune Paroşeni, Petrila şi Uricani”, şi-a prezentat proiectul fotografic Alex Beldea.
Ultimul şut. FOTO: Alex Beldea.

image

Cu gândul la locurile natale
Nominalizarea tânărului hunedorean pe lista scurtă a International Photograhy Awards a stârnit interesul presei britanice. „Fiind originar din oraşul Petroşani, din Valea Jiului, mult timp zonă minieră de extracţie a cărbunelui, dar confruntată în ultima perioadă cu închiderea unor mine, ceea ce înseamnă un viitor incert pentru muncitori, el cunoaşte problematica socială a acestei regiuni”, notau jurnaliştii de la examiner.co.uk, cei care îi prezentau povestea hunedoreanului.
Momârlanii. Ultimii daci. FOTO: Alex Beldea.

image

Alex a mai realizat două documentare foto despre oamenii din Valea Jiului. Unul dintre ele se numeşte „Crăciun Arhaic” şi prezintă modul unic în care comunitatea momârlanilor din Valea Jiului sărbătoreşte de sute de ani Crăciunul. „Îmbrăcaţi în costume populare, „piţărăii” merg din casă în casă în satele lor, cântând şi dansând, şi sunt răsplătiţi de gazde cu mere, nuci şi ţuică.

image

Lâsând deoparte consumerismul şi tradiţiile contemporane de Crăciun, „momârlanii” au un simţ bun şi sănătos al familiei şi comunităţii şi îşi ţin în viaţă tradiţiile vechi”, relata Alex Beldea. Un alt proiect fotografic al tânărului din Valea Jiului îi are în centru pe momârlani, „Ultimii daci”, după cum îi numeşte autorul.Ultimul şut. FOTO: Alex Beldea.

image

Şi-a urmat pasiunea în Marea Britanie
Alex Beldea s-a stabilit în Marea Britanie din 2011, după absolvirea liceului, iar în prezent este în ultimul an la cursul de fotografie al Universităţii din Huddersfield. Este freelancer şi a colaborat cu o agenţie foto din Leeds, iar unele dintre fotografiile sale au ajuns în celebrele publicaţiile The Thelegraf, The Independent şi The Times.

În urmă cu patru ani, Alex îşi prezenta în Petroşani prima sa expoziţie fotografică. La acea vreme, era elev al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, la o clasă cu predare în limba engleză şi se pregătea să îşi urmeze visul în Marea Britanie.

„În 2011, am hotărât să aplic pentru studii în Marea Britanie. După ce am oscilat o vreme între programarea computerelor, jurnalism şi fotografie, am decis, în final, să aleg cea de-a doua opţiune. În ţară, am lucrat ca fotograf şi aveam în palmares două finale la secţiunea de fotografie a Festivalului Naţional de Arte pentru liceeni, precum şi o primă expoziţie personală, realizată cu sprijinul profesorului de desen din liceu, Robert Humel”, relata Alex Beldea. Tânărul din Petroşani şi-a depus dosarul la patru universităţi din Marea Britanie şi a fost admis de fiecare. A ales Universitatea din Huddersfield, după ce a analizat condiţiile pe care aceasta le oferă studenţilor. În prezent, Alex pregăteşte un alt proiect fotografic. „Mă concentrez pe proiectul de licenţă, despre situaţia şi poveştile refugiaţilor sirieni din Marea Britanie. Proiectul are ca scop transformarea numărului de refugiaţi în poveştile unor oameni, care se feresc, pe ei şi pe familiile lor, de ororile unui război pe care nu şi l-au dorit”, spune tânărul fotograf. Freelancerul din Petroşani îşi doreşte ca după terminarea studiilor să devină fotoreporter pentru o agenţie de ştiri.


Vă recomandăm şi:

Inovaţia unui elev, premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a creat ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze

Invenţia unui adolescent de 17 ani, din Deva, a fost premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a conceput ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. A fost şi premiantul săptămânii, în cadrul campaniei “Premianţii fără premii”, organizată la Deva.

VIDEO Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă a fost premiantul hunedorenilor

Zeci de oameni au venit în această dimineaţă în Piaţa Victoriei din municipiul Deva pentru a-l întâlni pe Corneliu Birtok Băneasă, un tânăr inventator din Deva, ale căror inovaţii în domeniul auto au fost premiate în întreaga lume.

Premiantul săptămânii: Raul Oaida, tânărul care a impresionat lumea cu proiectele sale ingenioase

Raul Oaida (20 de ani) a construit un motor cu reacţie adaptabil pentru biciclete şi o maşină din piese Lego, propulsată cu ajutorul unui sistem bazat pe folosirea aerului comprimat. Este un tânăr energic şi inventiv, iar iniţiatorii campaniei „Premianţii fără premii” vor să îi răsplătească ingeniozitatea şi performanţele, printr-un gest simbolic.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite