Cazul cutremurător al tinerei juriste care a murit în spital. Trupul Loredanei a fost deshumat după şase ani de la tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupul Loredanei Dâmbean, o tânără decedată în 2011 în condiţii suspecte în spitalul din Deva, a fost deshumat miercuri, după şase ani de la decesul acesteia. Magistraţii au decis refacerea anchetei penale în cazul morţii femeii după ce, iniţial, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a clasat cazul.

Mormântul Loredanei Dâmbean, o tânără de 23 de ani din Deva, decedată în 2011 în Spitalul judeţean din Deva, a fost deshumat, miercuri, după ce magistraţii Tribunalului Hunedoara au decis redeschiderea dosarului penal, pentru completarea cercetărilor privind infracţiunea de ucidere din culpă.

Maria Dâmbean, mama fetei, şi fostul logodnic al acesteia au asistat la procedura efectuată de medicii Institutului Naţional de Medicină Legală din Bucureşti, la care au participat criminalişti şi poliţişti. Maria Dâmbean nu s-a împăcat cu decizia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, care în două rânduri au clasat dosarul morţii fiicei ei. Tragedia s-a petrecut în condiţii suspecte, susţin foştii apropiaţi ai tinerei, în spitalul judeţean din Deva, unitatea medicală la care Loredana fusese adusă în dimineaţa de 12 septembrie 2011, când i se făcuse rău în locuinţa ei. Tânăra a murit la câteva ore după ce un echipaj medical a adus-o în spital, din cauza unui traumatism cranio-cerebral, potrivit datelor din certificatul medico-legal. Anchetatorii au stabilit că victima şi-a rupt gâtul şi s-a lovit la cap cu 4-6 ore înainte de moarte, când ar fi căzut pe gresia din bucătărie, însă familia victimei a reclamat că moartea ei ar fi putut fi cauzată de neglijenţa personalului medical. „În perioada transportării Loredanei din locuinţă la autoturism şi până la poarta spitalului, aceasta şi-a ţinut capul normal fără să ne spună că are dureri la cap sau în zona gâtului”, declara fostul logodnic al tinerei, citat în dosar.

image

Magistraţii au admis ambele cereri
În 2014, la trei ani după decesul Loredanei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a decis clasarea dosarului privind lovituri cauzatoare de moarte. Mama tinerei a contestat decizia în instanţă, iar un an mai târziu Tribunalul Hunedoara a desfiinţat soluţia de clasare dispusă de procurori şi a retrimis cauza la Parchet, „în vederea completării urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunea de loviri cauzatoare de moarte”. Din 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a continuat cercetările pentru ucidere din culpă, iar anul trecut, după ce procurorii au dat o decizie de clasare, aparţinătorii tinerei au contestat din nou soluţia în instanţă. „Tribunalul a admis în parte, plângerea formulată împotriva soluţiei de clasare, a desfiinţat soluţia de clasare privind infracţiunea de ucidere din culpă şi a trimis cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale”, se arată în soluţia dată de Tribunalul Hunedoara. Procurorul Gina Cibian, reprezentanta Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, a declarat că în dosarul privind uciderea din culpă a fost decisă deshumarea trupului tinerei, pentru efectuarea unei noi expertize medico-legale, de către INML.

Incidentele din spital
De la moartea Loredanei Dâmbean din 2011, familia tinerei a fost nemulţumită că ancheta nu a dus la găsirea vreunui vinovat, deşi împrejurările în care ea a avut loc au stârnit controverse. Tânăra avea o stare de sănătate bună, susţineau aparţinătorii ei, care au reclamat mai multe incidente legate de moartea ei. Astfel, au susţinut că, în spital, hainele i-au fost aruncate la gunoi, iar înregistrările camerelor de supraveghere video din unitatea medicală au fost şterse. Şi fişa medicală de internare a fost contrafăcută, susţineau membrii familiei victimei. Cu câteva luni înainte să moară, Loredana absolvise Facultatea de Drept şi era preocupată de dosarul tatălui său, ucis într-un accident rutier, în 1999. Gheorghe Dâmbean a murit într-un accident de circulaţie în după-amiaza zilei de 28 iulie 1999, în apropierea municipiului Orăştie. Ancheta privind moartea bărbatului a durat şapte ani şi s-a soldat cu scoaterea de sub urmărire penală a şoferului francez al unui autotren.

Familia Dâmbean a reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) tergiversarea anchetei morţii lui Gheorghe Dâmbean, iar în 2013, în cauza „Dâmbean vs. România”, CEDO a decis condamnarea Statului Roman la plata a 15.000 de euro daune morale şi 390 de euro cheltuieli de judecată către Maria Dâmbean. Şi cazul morţii tinerei va ajunge la CEDO, susţin foştii apropiaţi ai acesteia, care au reclamat durata îndelungată a anchetelor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Detaliile crimei înfiorătoare comise de trei adolescenţi: femeia batjocorită şi ucisă în centrul Devei a implorat în faţa camerelor video după ajutor

Trei adolescenţi vor face între 10 ani şi 15 ani de închisoare, după ce în luna august a anului trecut au violat şi au ucis în bătaie, în centrul Devei, o femeie fără adăpost. Minorii au supus victima unor chinuri îngrozitoare, iar scenele cumplite au fost înregistrate, minute în şir, de camerele de supraveghere din centrul Devei. În ciuda filmărilor, abia cinci ore mai târziu autorităţile s-au sesizat, în urma unui apel la 112.

Mărturia terifiantă a elevei care a scăpat din mâinile unui violator: „Îmi imaginam faţa desfigurată cu acid sulfuric şi că voi fi nevoită să mă spânzur”

Cel mai cutremurător caz de agresiune sexuală petrecut în judeţul Hunedoara l-a avut în prim-plan pe „monstrul din Lupeni”, Carol Stoica, un fost condamnat pentru trei violuri, prins la scurt timp după eliberarea condiţionată. Recidivistul a semănat teroare în mintea victimei sale şi doar un miracol a făcut ca tânăra să scape cu viaţă după momentele cumplite trăite.

Studenta nimfomană şi prostituatele sale „de lux” plasate în hoteluri şi pensiuni. Cât câştigau elevele oferite pentru sex

Mihaela Ciociu, o studentă din Petroşani care practica prostituţia de mai mulţi ani, este judecată împreună cu fostul iubit, Daniel Pleşcan, fiu al fostei consiliere judeţene Dorina Pleşcan, pentru trafic de minori şi proxenetism. Ancheta procurorilor de la Crimă Organizată prezintă în detaliu modul în care reţeaua prostituatelor de lux îşi desfăşura activitatea în pensiunile şi hotelurile din Valea Jiului.

Mărturia elevei prostituate de dragul iubitului. Cum a ajuns o adolescentă de 14 ani cea mai căutată damă de companie

Cristina, o elevă din localitatea hunedoreană Vulcan, a fost nevoită să se prostitueze mai multe luni, de la 14 ani, de dragul iubitului său, ameninţată şi şantajată sentimental. Adolescenta se numără printre victimele minore a trei proxeneţi care îşi aşteaptă sentinţa definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia. Ea a relatat că a fost vândută unui număr impresionant de clienţi, cu care întreţinea relaţii sexuale într-o garsonieră şi în hoteluri.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite