Video Castelul Corvinilor va rămâne închis o săptămână. „Se va lucra inclusiv noaptea, la refacerea podului”
0Castelului Corvinilor nu va putea fi vizitat în perioada 18 – 24 martie 2025, deoarece au loc lucrări de înlocuire a structurii de lemn a podului de acces în ansamblul medieval.

Începând de marţi, 18 martie 2025, până luni, 24 martie inclusiv, Castelul Corvinilor nu va putea fi vizitat. În perioada amintită se vor efectua lucrări de înlocuire a structurii din lemn a podului de acces.
Va fi redeschis de Buna Vestire
„Vor fi înlocuite toate elementele din lemn ale podului, motiv pentru care lucrările nu se pot derula în condiţii de maximă siguranţă şi pentru fluxul de vizitatori. Pentru refacerea podului de acces se va lucra în schimburi prelungite, inclusiv seara/noaptea, astfel încât activitatea turistică la Castelul Corvinilor să se poată relua în data de 25 martie 2025”, a informat Muzeul Castelului Corvinilor.
Castelul Corvinilor din Hunedoara a intrat într-o nouă etapă de restaurare, după lucrările ample derulate în perioada 2019 - 2023, care au dus la reabilitarea celor mai multe dintre spațiile sale.
„Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare Programul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de 5 milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional)”, a informat Muzeul Castelului Corvinilor.
Lucrările care au loc la castel urmăresc restaurarea frescelor din mai multe zone ale edificiului medieval, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea podurilor de acces, curăţarea fântânii din curtea interioară, restaurarea Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, dar și alte lucrări necesare pentru deschiderea mai multor spaţii din ansamblul medieval.
Podul restaurat va păstra aspectul din trecut
Unul dintre cele mai spectaculoase monumente intrat în șantier este podul de piatră peste râul Zlaști, pe care vizitatorii intră pe poarta principală a castelului Corvinilor. Pilonii săi au fost restaurați, iar tâmplăria sa de stejar va fi înlocuită, însă fără a modifica înfățișarea actuală a podului, a precizat arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor. Și podul vechi de la intrarea din spatele castelului va fi renovat.
Vechi de peste cinci secole, podul Castelului Corvinilor are circa 60 de metri şi este susţinut de patru piloni de piatră, care au fost ridicaţi peste râul Zlaşti, la o înălţime maximă de 20 de metri. Stâlpii masivi ai podului medieval au supravieţuit unor asedii şi incendii care au cuprins castelul, iar podul a fost reparat de mai multe ori.
Podul este străjuit de statuia barocă din secolul al XVII-lea a sfântului Ioan de Nepomuk, patronul protector al podurilor, şi este aşezată în capătul de jos al acestuia. Monumentul de la intrarea pe pod a fost reabilitat recent.
Castelul Corvinilor datează din secolul al XV-lea, fiind construit pe locul unei cetăţi mai vechi, şi se numără printre cele mai faimoase monumente istorice din România.
Atât castelul, dar şi podul său impresionează prin durabilitatea construcţiilor. Materialul de bază folosit la realizarea construcțiilor a fost piatra naturală din calcar dolomitic, provenit de la carierele din vecinătatea Hunedoarei.