Video Cascadă spectaculoasă din România, loc de scăldat pentru turiști. „Este ca un duș uriaș, cu apă caldă” VIDEO

0
Publicat:

Cascada Clocota din Geoagiu Băi (video) a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri ale stațiunii din județul Hunedoara. Numeroși oaspeți ai săi profită de apa termală a cascadei pentru a se îmbăia aici.

Cascada Clocota din Geoagiu Băi. Foto: Daniel Guță
Cascada Clocota din Geoagiu Băi. Foto: Daniel Guță

În Antichitate, Germisara, actuala stațiune Geoagiu Băi se număra printre cele mai căutate băi termale de pe actualul teritoriul al României.

Alături de anticele Therme Herculi (actuala Băile Herculane) și Aquae (Călan Băi), se afla pe unul din marile drumuri imperiale ale provinciei intrate sub ocupație romană, o rută de circa 550 de kilometri care traversa Dacia de la Dierna la Porolissum, trecând prin Porțile de Fier ale Transilvaniei și prin colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Vechile terme de la Germisara au fost redescoperite în secolul al XIX-lea, iar de atunci au fost căutate de tot mai mulți călători pentru efectul benefic al apelor lor. În a doua parte a secolului XX , așezarea din jurul anticei Germisara a fost transformată într-o stațiune destinată turismului de masă, în care oaspeții erau primiți în mai multe hoteluri, ridicate printre căsuțele modeste ale localnicilor.

Germisara, complexul termal antic din stațiunea Geoagiu Băi, a fost reamenajată, iar în timpul cercetărilor arheologice din anii ’80 au fost descoperite aici cel puțin opt plăcuțe votive de aur, ofrandele aduse de oaspeții ei din antichitate zeităților care patronau așezarea.

Cascada Clocota din Geoagiu Băi, loc de îmbăiat

În prezent, un ștrand cu ape termale este atracția principală din Geoagiu Băi, însă numeroși turiști se îndreaptă spre Cascada Clocota din stațiune, una dintre cele mai spectaculoase din România.

Vizitatorii vin aici pentru a face fotografii și pentru a admira cascada cu apă termală, însă mulți dintre ei nu rezistă tentației de a face o baie în ea.

„Este ca un duș uriaș, cu apă caldă. La început pare un pic rece, dar în scurt timp corpul se obișnuiește cu temperatura ei și nu îți mai vine să ieși de sub ea. Este spectaculoasă”, spune unul dintre tinerii care s-au îmbăiat în Cascada Clocota din Geoagiu Băi.

Alți turiști sunt, însă mai rezervați față de ispita de a intra sub apele ei.

„Cu timpul, din cauza oamenilor, înfățișarea cascadei se va deteriora. Și așa, în anii trecuți, erau multe gunoaie în jurul ei. A mai fost curățată din când în când, astfel că acum are un aspect plăcut”, spune un alt vizitator.

Cascada Clocota din Geoagiu Băi înregistrează o diferenţă de nivel de aproape 20 de metri pe firul apei. Căderea de apă a spălat rădăcinile unor copaci situaţi în partea de sus a platoului care s-au prăbuşit şi au fost înglobaţi parţial sau total în depunerile recente de travertin ale cascadei, creând falduri verticale succesive pe întreaga înălţime a căderii.

Peste acestea, s-au dezvoltat muşchi şi plante atârnătoare, care dau cascadei un aspect deosebit.

Apa Clocotei colectează toate izvoarele termominerale din zonă iar datorită temperaturii, aici cresc plante specifice apelor termale şi vieţuiesc animale din specia salamandrelor. Cele 16 izvoare de ape termale ce se revarsă în râul Clocota fac ca apa acestuia să nu îngheţe în timpul iernii.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite