Video Fenomenul spectaculos din jurul cascadei Clocota. Izvoarele termale care „dau în clocot” pe ger VIDEO
0Izvoarele termale care formează Cascada Clocota din Geoagiu Băi (Hunedoara) fac ca în timpul iernii căderea de apă de peste 20 de metri să fie, pe jumătate înghețată, dar învăluită în aburi. .
Cascada termală Clocota (video) din stațiunea Geoagiu Băi (Hunedoara) se înfățișează în zilele geroase de iarnă într-o priveliște spectaculoasă.
Căderea de apă este învăluită în gheață, dar și în aburi, datorită apei termale, călduță, a pârâului Clocota. Fenomenul atrage în zonă turiști, iar Clocota este considerată una dintre cascadele spectaculoase din vestul României, chiar dacă se află într-un oraș-stațiune și nu în mijlocul naturii sălbatice.
„Deși stațiunea este pustie în această perioadă, am venit să vedem cascada Clocota, băile termale antice Germisara, și o să luăm apă termală de la izvoarele de aici”, spune una dintre turistele venite în Geoagiu.
Cascada Clocota înregistrează o diferenţă de nivel de aproape 20 de metri pe firul apei. Căderea de apă a spălat rădăcinile unor copaci situaţi în partea de sus a platoului care s-au prăbuşit şi au fost înglobaţi parţial sau total în depunerile recente de travertin ale cascadei, creând falduri verticale succesive pe întreaga înălţime a căderii.
Peste acestea, s-au dezvoltat muşchi şi plante atârnătoare, care dau cascadei un aspect deosebit.
Apa Clocotei colectează toate izvoarele termominerale din zonă iar datorită temperaturii, aici cresc plante specifice apelor termale şi vieţuiesc animale din specia salamandrelor. Cele 16 izvoare de ape termale ce se revarsă în râul Clocota fac ca apa acestuia să nu îngheţe.
Sat de vacanță cu ape termale
Staţiunea Geoagiu Băi, aflată în vecinătatea oraşului Geoagiu (județul Hunedoara), este, mai ales vara, un „sat de vacanţă” aglomerat de turiști, mulți dintre ei vârstnici veniți să profite de apele termale din zonă.
În centrul ei se află ruinele Germisarei, complexul termal antic în jurul căruia s-a dezvoltat în secolul al XX-lea staţiunea. Situl a fost cercetat şi restaurat la mijlocul anilor '80, când în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite 11 plăcuţe votive de aur (ofrande) şi numeroase alte artefacte antice preţioase.
„Importanţa Germisarei este dată de descoperirile arheologice care au avut loc în anii ’80, atunci când au fost scoase la iveală plăcuţele votive de aur, ofrande depuse de oamenii care mulţumeau astfel zeităţilor pentru că erau vindecaţi de apele termale”, informa Daniel Iancu, cercetător la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Bazinul antic, cascada termală Clocota și ștrandul se numără printre atracțiile din stațiunea Geoagiu Băi.