Video Calea ferată a cărbunelui a intrat în reparații capitale. Magistrala e veche de peste un secol și jumătate VIDEO
0Cel mai riscant tronson feroviar din calea ferată a cărbunelui Simeria – Petroșani se află în șantier și este modernizat. În ultimii ani, pe sectorul Bănița – Crivadia au avut loc mai multe accidente.

Tronsonul Bănița – Merișor – Crivadia (video), din calea ferată a cărbunelui Simeria – Petroșani se află în reparații capitale, menite să reducă riscul accidentelor feroviare, cauzate de uzura instalațiilor feroviare și de zonele cu declivitate mare.
Reparații la calea ferată
„Lucrările de reparații capitale și refacție totală aflate în execuție, la ora actuală, pe intervalul Bănița - Merișor - Crivadia (fir I) înregistrează progrese pe ambele șantiere, cu un stadiu de execuție de 60 la sută între stațiile Merișor și Crivadia și de 29 la sută între Bănița și Merișor. Lucrările sunt finanțate din fonduri de la bugetul de stat, iar termenul de finalizare pe întregul interval este anul 2024”, a informat CFR Infrastructură.
Și tronsonul Bănița – Petroșani (12,6 kilometri) se află în șantier, investiția finanțată din fonduri alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență fiind necesară pentru ridicarea restricțiilor de viteză până în anul 2024.















Pe cele două șantiere feroviare deschise între Bănița - Merișor și Merișor - Crivadia, lucrările de reparații vizează atât componentele suprastructurii feroviare - terasament, prisma căii, material mărunt de cale șină, traverse, aparate de cale, bretele - pe o lungime a traseului de circa 11 kilometri, dar și la instalațiile de semnalizare și centralizare, rețeaua de telecomunicații, poduri, podețe, tuneluri și pasajele la nivel cu calea ferată existente pe întregul traseu.
„Lucrările de reparații capitale și refacție totală a căii ferate pe intervalul Bănița - Merișor - Crivadia (fir I), care se vor finaliza în 2024, vor avea un impact direct în creșterea gradului de siguranță feroviară, prin restabilirea parametrilor tehnici ai liniei, în îmbunătățirea condițiilor de exploatare feroviară și, nu în ultimul rând, vor contribui la reducerea cheltuielilor pentru întreținerea căii”, a informat CFR Infrastructură.
În prezent, pe sectorul aflat în șantier, trenurile circulă doar pe Firul II și au restricții de viteză.
Calea ferată a cărbunelui, veche de peste un secol și jumătate
Calea ferată Simeria Petroşani (video - gara Petroșani) a fost inaugurată în 28 august 1870, fiind unul dintre cele mai vechi tronsoane feroviare din România.
„Drumul de fier al cărbunelui” s-a numărat printre cele 14 linii ferate din Ardeal construite în perioada 1867-1873, care însumau peste 1.150 de kilometri.
A contribuit decisiv la dezvoltarea oraşelor din Valea Jiului, iar în prezent cei 80 de kilometri ai săi, completaţi de calea ferată din Defileul Jiului, reprezintă o punte de legătură între regiunile istorice Transilvania şi Oltenia.
La peste un secol şi jumătate de la construcţia căii ferate Simeria – Petroşani, tronsonul feroviar şi-a pierdut rolul iniţial de asigurare a transportului de cărbune. Cele mai multe dintre minele care au funcţionat de-a lungul timpului în Valea Jiului au fost închise, iar recent aceeaşi soartă a avut-o şi Termocentrala Mintia, una dintre destinaţiile transportului de cărbune extras din bazinul minier.

Calea ferată păstrează poduri, viaducte şi tuneluri vechi de peste 150 de ani, care au rezistat trecerii timpului, naturii şi nenumăratelor garnituri feroviare care le-au tranzitat.
Însă mai multe sectoare ale acesteia sunt afectate de degradare şi necesită lucrări ample de refacere, iar în alte zone, din cauza stării proaste a infrastructurii feroviare, au fost impuse restricţii de viteză de până la 30 de kilometri pe oră. Nici restricţiile de viteză nu au putut preveni producerea unor accidente.
Cel mai grav dintre acestea s-a petrecut în după-amiaza de 8 aprilie 2017 (video).
Atunci, un tren de marfă, cu 16 vagoane, a deraiat între staţiile CFR Băniţa şi Merişor, iar doi oameni, un mecanic de locomotivă şi ajutorul său, au murit.
Zona pasului Merișor, în care s-a produs deraierea se află la circa 15 kilometri de Petroșani și prezintă declivități mari și numeroase curbe, fiind o trecătoare de munte între Țara Hațegului și Valea Jiului.