Bunc─ârul invizibil din care erau dirijate cele mai devastatoare rachete. Secretul s─âu, p─âstrat cinci decenii VIDEO

0
0
centrul de comand─â al regimentului de rachete din huendoara foto daniel guta adevarul
Doar acoperi┼čul fostului centru de comand─â al rachetelor a r─âmas vizibil din aer. FOTO: Daniel Gu┼ú─â. ADEV─éRUL

Un ÔÇ×bunc─âr invizibilÔÇŁ folosit pentru coordonarea divizioanelor de rachete, se num─âr─â printre locurile cel mai bine camuflate din jude┼úul Hunedoara. Imaginile aeriene arat─â ce r─âm─âsese ÔÇ×la vedereÔÇŁ din el.

Imaginile aeriene arat─â c├ót de bine era camuflat ÔÇ×locul interzisÔÇŁ al Hunedoarei, un fost centru de comand─â al rachetelor, ajuns o ruin─â ├«n ultimii ani.

GALERIE FOTO - CENTRUL DE COMAND─é

VIDEO - IMAGINI AERIENE CU ZONA BUNC─éRULUI SECRET

Au trecut aproape dou─â decenii de la ├«nchiderea unit─â┼úilor militare care f─âceau parte din Regimentul 15 Rachete ┼či artilerie antiaerian─â din jude┼úul Hunedoara.

Labirintul de buncăre ascuns sub piaţa centrală a Hunedoarei, dezvăluit odată cu renovarea unei clădiri VIDEO

Tenebrele r─âzboiului mondial. Bunc─ârul uria┼č s─âpat ├«n secret, sub Cetatea Devei, are o intrare ascuns─â VIDEO

Unele foste construc┼úii militare, abandonate ├«n ultimii ani, au r─âmas ┼či ├«n prezent necunoscute localnicilor, de┼či se afl─â ├«n p─âdurile din vecin─âtatea municipiului. ├Än jum─âtatea de secol ├«n care au func┼úionat, centrul de comand─â ┼či cele patru divizioane ale┬á Regimentului 15 erau inaccesibile civililor, iar militarii care le deserveau nu aveau voie s─â ofere informa┼úii despre ele. Mai mult, cele mai multe dintre construc┼úii erau extrem de bine camuflate.


Fostul centru de comandă al rachetelor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

centrul de comand─â al regimentului de rachete din hunedoara foto daniel guta adevarul


Centrul de comand─â de unde a fost coordonat─â activitatea unit─â┼úilor militare antiaeriene din jude┼úul Hunedoara era cel mai bine ascuns vederii, de┼či a fost construit la marginea Hunedoarei ┼či a Teliucului. Imaginile aeriene pot ar─âta doar acoperi┼čul cenu┼čiu al acestuia, ├«n mijlocul p─âdurii vaste care se ├«ntinde peste dealurile Hunedoarei, Silva┼čului ┼či Teliucului. Din aer, locul putea fi u┼čor confundat cu un petec de beton sau zgur─â, care nu atr─âgea aten┼úia ├«ntr-o zon─â dominat─â de construc┼úiile uria┼če ale combinatului siderurgic din Hunedoara ┼či ale minelor de Teliuc.


Imagini aeriene cu locul secret. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL


Cea mai mare parte a construc┼úiei se afla sub p─âm├ónt, unde a luat forma unui bunc─âr uria┼č, cu mai multe niveluri ┼či ├«nc─âperi.

Descoperire uimitoare l├óng─â o fost─â baz─â militar─â antiaerian─â. Rachet─â pr─âbu┼čit─â, r─âmas─â ├«ngropat─â VIDEO

Secretele bazei militare interzise din munţii Hunedoarei - scutul antiaerian care apăra ţara de americani cu rachete sovietice în Războiul Rece

ÔÇ×Aici exista o tur─â de serviciu permanent asigurat─â printr-un ┼čef de tur─â, ofi┼úer ├«n statul major ┼či un ofi┼úer de serviciu pe transmisiuni cu echipele aferente. Tot aici se afla ┼či punctul de dirijare a avia┼úiei militare, deservit de un ofi┼úerÔÇŁ, informa Asocia┼úia Jude┼úean─â a Cadrelor Militare ├«n Rezerv─â si Retragere din jude┼úul Hunedoara ÔÇ×SarmizegetusaÔÇŁ.


Fostul centru de comandă al rachetelor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

centrul de comand─â al regimentului de rachete din huendoara foto daniel guta adevarul

Regimentul antiaerian din jude┼úul Hunedoara a fost ├«nfiin┼úat la sf├ór┼čitul anilor ┬┤50, pentru a ap─âra regiunea industrial─â de atacurile aeriene. Era compus din patru divizioane de foc, amplasate ├«n zonele Ha┼úeg, Or─â┼čtie, Vadul Dobrii ┼či Ilia ┼či dintr-un divizion tehnic, amplasat la Hunedoara. Punctul de comand─â al acestuia, de tip semi├«ngropat, a fost amenajat ├«n Hunedoara. Unit─â┼úile militare erau menite s─â asigure ap─ârerea antiaerian─â a ora┼čelor Deva, Hunedoara, Ha┼úeg ┼či Or─â┼čtie ┼či a unor unit─â┼úi industriale importante ca termocentrala Mintia, combinatele din Hunedoara ┼či C─âlan, uzinele din Or─â┼čtie ┼či Cugir, minele de fier din Ghelari ┼či Teliuc ┼či a nodului feroviar Simeria.


Acoperi┼čul fostului centru de comand─â al rachetelor. Foto: Daniel Gu┼ú─â. ADEV─éRUL

Divizioanele de foc din zona Hunedoarei au fost dotate ini┼úial cu rachete Dvina, care au fost ├«nlocuite ├«n anul 1985 de sistemul S-75M3 Volhov, ambele de provenien┼ú─â sovietic─â, cu baterii de artilerie antiaerian─â, de calibrul 57 mm, pentru ap─ârarea antiaerian─â la ├«n─âl┼úimi mici ┼či, din anii ┬┤80, cu mitraliere antiaeriene MR-4 de calibrul 14,5 mm de provenien┼ú─â rom├óneasc─â.

centrul de comand─â al regimentului de rachete din huendoara foto daniel guta adevarul


Video din interior. ADEV─éRUL


Unit─â┼úile militare au fost dezafectate la ├«nceputul anilor 2000. Perimetrele unora dintre ele, ca fostul divizion din Vadu Dobrii ┼či cel de la Ha┼úeg, sunt ├«nc─â p─âzite, ├«n schimb fostul centru de comand─â a fost devastat de localnici ┼či l─âsat s─â se ruineze.


Video, pe larg.

V─â recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

Secretele fostelor baze militare din zona Hunedoarei, de care nimeni nu îndrăznea să se apropie VIDEO

Secretele militare ale combinatului din Hunedoara, dezv─âluite de CIA: bunc─ârele care puteau rezista bombelor atomice

Armata de fete a lui Ceau┼čescu. Imagini unice, din 1988, cu tinerele care f─âceau senza┼úie ├«n uniform─â | VIDEOUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite