Descoperire uimitoare lângă o fostă bază militară antiaeriană. Rachetă prăbuşită, rămasă îngropată VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăşiţele unei rachete au fost găsite îngropate în pământ Foto ADEVĂRUL
Rămăşiţele unei rachete au fost găsite îngropate în pământ Foto ADEVĂRUL

Descoperire uimitoare la câţiva kilometri de fosta bază militară secretă de rachete de la Vadu Dobrii. Rămăşiţele unei rachete, spun localnicii, au rămas sub pământ după prăbuşirea acesteia.

UPDATE: Luni, pompierii şi poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, iar o parte a „relicvei militare” a fost dezgropată. Autorităţile au stabilit că este vorba de o carcasă de rachetă, fără focos şi încărcătură.

Ştirea iniţială:

Pe un deal aflat la circa 10 kilometri de fosta unitate militară anti-aeriană de la Vadu Dobrii se află, spun localnicii, rămăşiţele unei rachete, prăbuşite aici în urmă cu mai mulţi ani.

GALERIE FOTO CU RESTURILE RACHETEI

Pe baza unor informaţii oferite de oamenii din zonă, jurnaliştii adevarul.ro au ajuns la locul „relicvei militare” şi au găsit fiarele îngropate aproape în întregime în pământ.

Autorităţile au fost anunţate, iar luni, poliţiştii şi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au deplasat la locul indicat pentru a cerceta elementul de muniţie.

Ceea ce pare a fi corpul rachetei, un tub cu diametrul de peste 50 de centimetri şi cu o lungime de cel puţin doi metri, a rămas adânc înfipt în colină. O bucată de fuselaj şi alte câteva componente au rămas agăţate de „coada” rachetei. 

Nu se cunoaşte exact cum a ajuns aceasta în locul din Munţii Poiana Ruscă, însă una dintre ipoteze este că a fost lansată în urmă cu trei decenii, în zilele Revoluţiei din decembrie 1989.

De la baza militară anti-aeriană din Vadu Dobrii, singurele rachete au fost activate, potrivit foştilor militari, în 25 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei. Atunci, pe ecranele staţiilor de radiolocaţie au apărut zeci de ţinte aeriene neidentificate, iar din Divizioanele de la Sânpetru – Haţeg şi Vadul Dobrii – „Valea Ursului”, au fost lansate rachete, care s-au autodistrus în aer, deoarece nu întâlniseră nicio „ţintă” dintre cele vizualizate pe radar.


 

Povestea unităţii militare de la Vadu Dobrii  

Unitatea militară de rachete a funcţionat la Vadu Dobrii, bine camuflată de pădurea de conifere, timp de aproape jumătate de secol. Se află la circa doi kilometri de satul izolat din Munţii Poiana Ruscă, la capătul unui drum greu de pământ, care se afundă în pădure. Înfiinţată la sfârşitul anilor ´50, unitatea în care funcţiona un divizion de foc se întindea pe suprafaţă de peste 265.000 de metri pătraţi şi cuprindea peste 40 de clădiri.


Ceea ce pare a fi coada rachetei Foto: Daniel Guţă

ramasite rachete vadu dobrii foto daniel guta adevarul


O parte din „rachetă”, vizibilă Foto: Daniel Guţă

ramasite rachete vadu dobrii foto daniel guta adevarul

Era un loc interzis civililor, despre care localnicii şi militarii nu aveau voie să vorbească. Alături de divizioanele de foc de la Haţeg, Orăştie şi Ilia şi de divizionul tehnic din Hunedoara, unitatea din Vadu Dobrii a făcut parte din Regimentul 15 rachete şi artilerie antiaeriană, informa Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă si Retragere din judeţul Hunedoara „Sarmizegetusa”. 

Acesta asigura apărarea antiaeriană a oraşelor Deva, Hunedoara, Haţeg şi Orăştie, a combinatelor din Călan şi Hunedoara, a termocentralei Mintia, a uzinelor mecanică şi chimică din Orăştie, a minelor de fier din Ghelari şi Teliuc, a nodului şi depoului de cale ferată din Simeria şi a uzinei militare din Cugir.



„Iniţial, divizioanele de foc au fost dotate cu complexul de rachete ,,Dvina”, înlocuit în anul 1985 de sistemul S-75M3 ,,Volhov”, ambele de provenienţă rusească. Fiecare divizion de foc, precum şi divizionul tehnic aveau în organică şi o baterie de artilerie antiaeriană, calibrul 57 mm pentru apărarea antiaeriană la înălţimi mici. 

În anii ’80, bateriile de artilerie antiaeriană au fost scoase din dotare şi înlocuite cu câte un pluton de 4 mitraliere antiaeriene MR-4 de calibrul 14,5 mm de provenienţă românească. Regimentul precum şi cele 5 divizioane aveau indicativ de unitate militară, astfel că în Hunedoara erau două unităţi militare: regimentul –U.M. 01933 şi divizionul tehnic – U.M.01852. 

În cadrul regimentului se afla şi punctul de comandă al acestuia, de tip semiîngropat. Aici exista o tură de serviciu permanent asigurată printr-un şef de tură, ofiţer în statul major şi un ofiţer de serviciu pe transmisiuni cu echipele aferente. Tot aici se afla şi punctul de dirijare al aviaţiei militare deservit de un ofiţer. Punctul de comandă era apărat de o baterie de artilerie antiaeriană calibrul 57 mm, care apăra şi divizionul tehnic, înlocuită ulterior cu un pluton de mitraliere antiaeriene MR-4”, arăta Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă si Retragere din judeţul Hunedoara „Sarmizegetusa”, pe site-ul asociaţiei, citând un pasaj din cartea „Sub faldurile tricolore”.

Relicvele „Războiului Rece”

Unitatea a intrat în conservare în 2003, iar de atunci, zeci de clădiri stau părăsite, împreună cu buncărele unde în caz de alertă erau adăpostite maşinile şi tehnica militară, cu terenurile de antrenament pentru miile de recruţi care au ajuns de-a lungul timpului aici. 

Brazii au crescut peste teritoriul ei, umezeala a măcinat pereţii construcţiilor, rugina şi hoţii de fier vechi au distrus componentele metalice, iar o parte din gardul înconjurător a dispărut. Fosta unitate secretă a rămas acum un loc de trecere al animalelor sălbatice şi al căutătorilor de fructe de pădure. 


Hangarele Unităţii Militare de la Vadu Dobrii Foto: Daniel Guţă

vadu dobrii foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Marele mister al Sarmizegetusei Regia. Cine a distrus din temelii templele antice: dacii sau romanii?

Cele mai frumoase şosele noi din Ţinutul Pădurenilor. Drumurile din munţi care animă satele pustii VIDEO

Satul din inima munţilor, cu şosea nouă şi iluminat modern, unde oamenii înfruntă haitele de lupi VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite