Blocurile-fantomă din Hunedoara, lăsate în grija oamenilor străzii. De ce sunt considerate pericol public VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile fantomă din Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Blocurile fantomă din Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În Hunedoara, trei blocuri rămase nefinalizate de peste trei decenii sunt considerate pericol public şi focar de infecţie.

Primăria Hunedoara şi administratorii celor trei „blocuri fantomă” aflate strada 1 Decembrie 1918 (fostă Moldovei) sunt de patru ani în proces, după ce municipalitatea a solicitat demolarea sau punerea în siguranţă a celor trei imobile rămase nefinalizate de la începutul anilor ´90.

VIDEO CU BLOCURILE DIN HUNEDOARA

În prezent, câteva spaţii dintr-o clădire sunt locuite de oameni ai străzii.

Blocurile fantomă din ţinutul aurului. Au fost locuite de sute de oameni în „epoca mineritului” VIDEO

Moştenirea comunistă în Ghelari, vechea „capitală a fierului”. Cum arată blocurile părăsite de mineri VIDEO

Blocul-fantomă din Hunedoara unde oamenii aruncă tone de gunoaie pe geam. Nimeni nu plăteşte chiria, apa, lumina

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara constata: „Zona în care se află clădirile nefinalizate nu este împrejmuită, permiţând accesul liber al persoanelor fără adăpost, câinilor comunitari şi copiilor care locuiesc în apropiere; în aceste clădiri există o cantitate foarte mare de deşeuri provenite din construcţii (moloz) precum şi deşeuri provenite de la persoanele care locuiesc temporar acolo; acest fapt determină prezenţa vectorilor (şobolani şi muşte); clădirile se află într-o stare avansată de degradare (nefiind acoperite sau fiind acoperite parţial): pereţi sparţi, crăpaţi, scări şi plafoane prăbuşite etc., fapt ce prezintă un risc de accidentare pentru cei care tranzitează zona deoarece căile de acces (trotuarele) sunt situate la distanţe între 2-5 metri faţă de clădirile nefinalizate”.


Blocurile fantomă din Hunedoara. ADEVĂRUL

Procesul continuă la Curtea de Apel Alba Iulia

În urmă cu un an, magistraţii Judecătoriei Hunedoara au admis în parte cererea Primăriei Hunedoara şi au decis ca societăţile Esparom (în insolvenţă) şi Comtur Lowe (în faliment), care deţin construcţiile să le împrejmuiască, astfel încât să fie imposibil accesul oamenilor în interiorul lor, şi să asigure paza acestora. Soluţia instanţei a fost contestă, iar dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara.

În decembrie 2021, instanţa a menţinut decizia din dosarul judecat pe fond la Judecătoria Hunedoara, în afara dispoziţiilor privind cheltuielile de judecată pe care trebuiau să le achite cele două societăţi. Primăria a declarat recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.

vlocuri fantoma hunedoara foto daniel guta


Cele trei „clădiri fantomă” din Hunedoara, rămase nefinalizate de aproape trei decenii, s-au aflat în patrimoniul ICSH, până în anii 2000.

Au fost preluate de alţi investitori, care aveau planuri mari pentru blocurile lăsate în paragină, dar nu le-au mai finalizat. Astfel, aici urma să fie construit un ansamblu rezidenţial cu 90 de apartamente cu două, trei şi patru camere, care urmau să fie scoase la vânzare, la finalizarea proiectului.

vlocuri fantoma hunedoara foto daniel guta

Întreaga zonă exterioară era prevazută ca o zonă verde, îmbogăţită natural cu arbori, în care urmau să fie amenajate spaţii de joacă şi de relaxare. Proiectul a fost suspendat, iar localnicii şi autorităţile din Hunedoara au reclamat faptul că blocurile au devenit un pericol public şi focar de infecţie pentru zona din împrejurimi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Viaţa în cel mai depopulat oraş minier. „Oamenii îşi vindeau locuinţele pentru o ladă de bere” VIDEO

Ce a ajuns blocul fantomă din munţi, în care două văduve înfruntau singurătatea şi greutăţile vieţii VIDEO

Viaţa în blocul-fantomă din Hunedoara: „Noi aruncăm gunoaiele pe geam“ FOTO

Prizonierii uraniului, rămaşi în colonia celei mai mari exploatări înfiinţate de sovietici VIDEO

Secretele celor mai bine păzite locuri din România secolului XX. De ce nimeni nu avea voie să se apropie de ele

Planul sovietic de distrugere completă a pădurilor României. „Lemnul este tăiat fără limită şi fără reguli“

Ciudanoviţa, oraşul-fantomă ridicat de sovietici unde oamenii sunt dependenţi de uraniu. „Se petrec lucruri ciudate cu cei care pleacă de aici“

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri