Autobuzele electrice vor circula în Deva. Municipiul a obţinut de la UE peste zece milioane de euro pentru achiziţia lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: wired.com
FOTO: wired.com

Municipiul Deva a obţinut o finanţare de zece milioane de euro pentru achiziţia a 26 de autobuze electrice şi pentru amenajarea a 33 de staţii de încărcare a acestora. Alţi zece milioane de euro vor fi investiţi în infrastructura de transport.

Agenţia de Dezvoltare Regională Vest şi Primăria Municipiului Deva au semnat, miercuri, contractul de finanţare pentru „Modernizarea sistemului de transport public local prin achiziţionarea de vehicule ecologice”.

În municipiul Deva şi în satele aparţinătoare se doreşte dezvoltarea unei reţele de transport public local nepoluant, obiectiv care să conducă la reducerea emisiilor de carbon, informează ADR Vest. Vor fi achiziţionate 26 de autobuze electrice şi vor fi amenajate 33 de staţii de încărcare a vehiculelor. Valoarea totală a proiectului este de 44.844.638 lei, fără TVA, din care 37.389.245 lei finanţare nerambursabilă, iar perioada de implementare este de 24 de luni.

Proiectul este complementar celui propus spre finanţare prin POR 2014-2020, în cadrul Priorităţii de Investiţii 4.1 – „Modernizare sistem de transport public local prin reabilitarea infrastructurii aferente”, care se află în etapa de pre-contractare la ADR Vest.

„În termen de o lună, în funcţie de traseul documentelor, vom semna şi contractul în valoare de 49.854.565 lei (TVA inclus) – aproximativ 10,5 milioane de euro. Aşadar, în total, în domeniul mobilităţii urbane, vom absorbi din fonduri europene peste 20 de milioane de euro”, susţine primarul Florin Oancea.

După implementarea proiectelor se vor reduce emisiile de CO2 cu peste 15 procente, până în anul 2022. În cadrul proiectului ce urmează a fi implementat, se doreşte achiziţionarea de autobuze ecologice (electrice şi hibride), construirea a 125 de staţii de autobus şi modernizarea şi adaptarea traseelor în lungime de 45,3 kilometri. Un alt obiectiv al proiectului este creşterea utilizării transportului în comun de la 13%, faţă de cât este în prezent, la 67,7%.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Deva şi Hunedoara se întrec în gratuităţi pentru elevi pe autobuzele locale. Preţuri modice la abonamente de transport

Proiectele de 30 de milioane de euro în modernizarea reţelei de transport urban şi în piste de biciclete au fost admise

FOTO Autostrada Lugoj - Deva: niciun kilometru finalizat în 2018. În ce stadiu au ajuns lucrările începute în 2014

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite