Arsenie Boca, omagiat la 108 ani de la naşterea sa. Amintirile părintelui: „Tata m-a bătut odată să nu mai pierd timpul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au împlinit 108 ani de la naşterea lui Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi din ultimul secol, ale românilor.

Casa în care s-a născut Arsenie Boca, pe un deal din Ţara Zarandului, nu mai există, însă pe vatra ei a fost recondiţionată o căsuţă veche din lemn, înconjurată de o grădină de flori, de câteva monumente şi o filigorie. În apropiere, printre livezi, în ultimii ani s-au ridicat alte aşezări, dar şi o biserică de lemn, cu acoperişul din foiţă de aur. În ziua de naştere a călugărului, dealul devine loc de pelerinaj pentru credincioşi.

S-au împlinit 108 ani de la naşterea duhovnicului Arsenie Boca, iar pentru cei mai mulţi dintre locuitorii din satul său natal, Vaţa de Sus, data de 29 septembrie a devenit o zi de sărbătoare. În ultimii ani, Dealul Bujoara, unde s-a aflat vatra părintească a duhovnicului, a fost loc de pelerinaj, de ziua naşterii acestuia.

arsenie boca

Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus din Munţii Zarandului. La naştere a primit numele de Zian Vălean. A fost fiul unui cizmar pe nume Iosif şi al Creştinei. Părinţii săi s-au căsătorit în 1909, când Iosif avea vârsta de 28 de ani, iar Creştina 17 ani. În vremea în care tânăra era însărcinată, soţul ei plecase în Statele Unite ale Americii pentru a munci, potrivit informaţiilor oferite de Iovu Mihuţ, un localnic din Vaţa de Sus, autor al cărţii „Copilăria lui Arsenie Boca”.

arsenie boca

„Subsemnatul m-am născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. Şcoala primară şi liceul în orăşelul Brad, acelaşi judeţ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinaţie spre singurătate şi spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci. Aşa spre pildă am o carte a lui Immanuel Kant: «Religia în limitele raţiunii» iscălită: Boca Zian cl. IV. lic.”, scria Arsenie Boca, potrivit documentelor păstrate în Arhivele CNSAS.

Adolescenţa lui Arsenie Boca

După divorţul părinţilor săi, Arsenie Boca a vândut casa natală, pentru a-şi putea continua studiile.

„La intrarea în cursul superior de liceu am rămas orfan de tată, care era cizmar de meserie şi foarte bun pedagog cu fiul său. Ştiu până astăzi că m-a bătut odată pentru ca să nu mai pierd timpul – ceea ce i-am făgăduit cu lacrimi şi n-am uitat până acum, şi de multe ori mi-a folosit în viaţă. În cursul teologiei mi-am vândut casa părintească spre a-mi putea continua studiile. Eram şi bursier. Mamei nu i-am cerut niciun ajutor şi nici nu mă înduram, întrucât era divorţată de tata iar eu eram dat tatii prin sentinţa de divorţ, ca fiind, pe baza meseriei, mai sigur că mă va da la şcoală. În timpul teologiei mi se lămurea frumuseţea chipului vieţuirii călugăreşti şi doream să mă instruiesc, pe cât puteam, mai temeinic, cu deosebire în latura mistică a vieţii. Cu prilejul acela aveam următoarele note caracteristice: deprindeam pe mama cât mai fără mine şi cât mai fără corespondenţă, ca oarecum să mă uite şi să nu-i vie greu când va afla că m-am călugărit”, scria Arsenie Boca, potrivit declaraţiei dată Siguranţei statului, în 1945, aflată în arhivele CNSAS.

arsenie boca

Arsenie Boca a fost şef de promoţie în liceul din Brad, potrivit relatărilor foştilor săi colegi de liceu. A absolvit liceul în anul 1929 şi s-a îndreptat spre Teologie, părăsind definitiv locurile sale natale din Ţara Zarandului.

A ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a ajuns Arsenie Boca faimos la 30 de ani. „Călugărul luminat” i-a cucerit pe români cu talentul său neobişnuit

FOTO Minunea de lângă mormântul lui Arsenie Boca, de la Prislop. Peştera neştiută în care a trăit călugărul Ioan, devenit sfânt pentru ortodoxie

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie Boca

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite