Aniversarea ursului Baloo, vedeta staţiunii Straja. Mărturia celui care l-a salvat: „L-am găsit inconştient, înfometat şi pierdut de familie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Cabana Montana.
FOTO: Cabana Montana.

Mii de turişti sunt invitaţi în weekend, la sărbătoarea dedicată ursului Baloo, „mascota“ staţiunii Straja, care va împlini 16 ani. „Cetăţeanul de onoare“ al staţiunii are o poveste fascinantă.

Cel mai răsfăţat personaj din staţiunea montantă Straja (judeţul Hunedoara), ursul Baloo, împlineşte în acest weekend 16 ani. Cabanierii din Straja au transformat în ultimii ani aniversarea mascotei staţiunii într-o adevărată sărbătoare locală. Tradiţia sărbătoririi ursului Baloo va continua şi în acest sfârşit de săptămână.

„Sâmbătă, toţi copii care vor urca la Straja sunt invitaţi la o petrecere cu cadouri, în care va fi sărbătorit Baloo. Vom pregăti un tort cu miere şi fructe pentru ursul Baloo şi dulciuri pentru copii. De asemenea, dacă vremea va fi suficient de bună pentru schi, turiştii sunt invitaţi la Cupa Baloo, o competiţie de schi, dotată cu premii“, a declarat Rebeca Blendea, administrator în staţiunea Straja. Cupa nu este destinată doar schiorilor, ci tuturor turiştilor care vor să se distreze, spun reprezentanţii complexului de agrement. Concursul de slalom se va desfăşura pe una dintre cele patru pârtii din Straja pe care se poate schia în prezent.

Ursul salvat de la moarte

Baloo trăieşte într-un ţarc de câteva sute de metri pătraţi, amenajat în apropierea pârtiilor din Straja, iar cabanierii susţin că a purtat noroc staţiunii. De la începutul anilor 2000, când Baloo a devenit vedeta complexului turistic, zona s-a dezvoltat aproape continuu, iar în prezent Straja a devenit cea mai importantă staţiune montană din judeţul Hunedoara. Povestea ursului Baloo a început în anul 2000, pe vremea când, fiind doar un pui, a fost găsit de vânători în pădurile Parângului, în zona Polatişte.

ursul baloo

„A fost găsit în stare de inconştienţă, înfometat şi pierdut de familie. Ursuleţul a fost adus în Petroşani, unde i s-au pus perfuzii, până când s-a însănătoşit“, îşi aminteşte omul de afaceri Emil Părău, cel care a avut grijă în ultimii ani de Baloo. O vreme ursul a stat în gazdă la mai multe familii, care l-au îngrijit şi l-au îndrăgit. Când a mai crescut nu a mai putut fi găzduit într-un aparatament de bloc, ursuleţul a fost adus la Straja. A primit numele Baloo, după celebrul personaj animat din „Cartea Junglei“, potrivit omului de afaceri Emil Părău.

Cabanierii din Staţiunea Straja povestesc că la începutul anilor 2000, când Baloo era încă pui, era lăsat să se joace la marginea pădurii şi pârtiei, împreună cu o căprioară, dar şi cu alţi doi ursuleţi. În primul lui an la Straja, ursul Baloo a mâncat 80 de kilograme de miere şi a băut 700 de litri de lapte, au relatat reprezentanţii complexului de agrement.

Cei care vin de mai mulţi ani la Straja îşi amintesc vremurile în care gaşca de ursuleţi umbla liberă prin staţiune, făcând o mulţime de năzbâtii. În prezent, Baloo este singurul locatar al unui ţarc de 1.200 de metri pătraţi, dotat cu bazin şi bine împrejmuit. „Copiilor care vor veni să îl vadă pe Baloo le explicăm că starea naturală a ursului este în libertate şi nu într-un ţarc. Însă Baloo nu ar mai rezista să fie luat de la Straja şi adus într-o rezervaţie. Aici este bine îngrijit şi trăieşte în condiţii mult mai bune decât i se pot oferi acestor animale în orice altă rezervaţie din România“, a afirmat omul de afaceri Emil Părău.

Ce poţi face la Straja

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan a devenit în ultimii ani una dintre cele mai importante atracţii turistice din vestul ţării. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, iar pe timp de vară cei care ajung în Straja sunt invitaţi la excursii pe potecile de munte care pornesc din zona de agrement, aflată pe munte, la 10 kilometri de Lupeni. Există peste 200 de cabane şi case de vacanţă în Straja.


Vă recomandăm şi:

Vânătorul care a oripilat România: s-a lăudat că a ucis-o „pe bunica lu’ Bambi”, cu un glonte în inimă: „Ăsta-i talentul!”

Sorin Lucaci, un vânător în vârstă de 44 de ani, a stârnit valuri de indignare după ce s-a fotografiat alături de animalele ucise şi a postat fotografiile pe Internet, lăudându-se cu prăzile sale. „Ăsta-i talentul”, a scris bărbatul, mândru că a omorât o căprioară, cu un glonte tras în inimă.

Şapte ciobăneşti germani au devenit câinii de nădejde ai jandarmilor montani

Şapte ciobăneşti germani, bine dresaţi pentru a salva oameni şi pregătiţi pentru efort, au devenit animalele de nădejde ale jandarmilor hunedoreni.

Ursul care a făcut ravagii pe Strada Cucului a fost împuşcat: a ucis doi câini, doi porci şi a mâncat un iepure

Autorităţile din Petroşani au intrat în alertă după ce un urs a atacat mai multe gospodării. Animalul a ucis doi porci, doi câini şi a mâncat un iepure, susţin poliţiştii. În cele din urmă a fost împuşcat de vânători.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite