Amfiteatrul din Sarmizegetusa romană va arăta complet diferit. Lucrările au fost scoase la licitaţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: MCDR
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: MCDR

Lucrările de restaurare a amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost scoase la licitaţie publică. Ele sunt finanţate pe fonduri europene.

Lucrările de restaurare a amfiteatrului antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost scoase la licitaţie publică.

VIDEO Micia, oraşul antic plin de enigme, aflat în atenţia UNESCO, dar lăsat de izbelişte de români

Ştirea care a făcut înconjurul lumii. Cum a fost „descoperită“ Sarmizegetusa Regia, adevărata capitală a Daciei

Secretele carierei de andezit a dacilor. Roca vulcanică din Sarmizegetusa Regia, adusă de la zeci de kilometri VIDEO


„Termenul final pentru depunerea ofertelor este mijlocul lunii martie 2022, după care vor urma evaluările ofertelor depuse, declararea câştigătorului şi semnarea contractului de execuţie”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.


Schiţa proiectului de restaurare a amfiteatrului Foto: Alin Ţambă


Investiţia are o valoare de aproximativ cinci milioane de euro, este finanţată din fonduri europene nerambursabile, iar termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2023. Ea vizează amenajarea unor tribune pe structuri metalice, gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor ei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune, amenajarea parţială a gradenurilor astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală.

amfiteatrul ulpia traiana sarmizegetusa foto alin tamba

Iniţial, specialiştii au propus reconstruirea şi înălţarea tribunei oficialităţilor pentru a căpăta înfăţişarea pe care locul o avea în secolul al II-lea. 

Pentru refacerea arenei urma să fie folosită marmură de la exploatările din zonă, pentru că marmura s-a aflat în componenţa monumentului, dar cu timpul ea a fost luată şi transformată în var. Studiile necesare elaborării Proiectului tehnic au arătat că vechea structură a amfiteatrului nu ar putea susţine o nouă construcţie peste monument, de aceea au fost preferate structurile metalice.

Oraşul înfiinţat de Traian

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost întemeiată de împăratul Traian, din anul 106, şi a fost transformată în capitala noii provincii cucerite de armatele romane. Vechile ruine ale aşezării care a devenit capitala provinciei Dacia ocupă o suprafaţă de peste 30 de hectare la poalele Retezatului şi ale Munţilor Poiana Ruscăi.


Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. ADEVĂRUL

amfiteatrul ulpia traiana sarmizegetusa

Complexul arheologic se află în apropiere de Haţeg şi de vechile Porţi de Fier ale Transilvaniei, într-o zonă de importanţă strategică în care au avut loc de-a lungul secolelor mai multe bătălii sângeroase. 

Arheologii susţin că doar cinci la sută din suprafaţa oraşului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost cercetată în detaliu. 

Ruinele capitalei romane dezvăluie un fost oraş cosmopolit şi înfloritor din Antichitate, o aşezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative şi palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane, şi cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.

Amfiteatrul antic a fost cercetat sistematic pentru prima dată de Societatea de istorie şi arheologie a judeţului Hunedoara, care coordona lucrările din 1882 - 1883 de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, iar în anii ’30 a fost decopertat complet.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Oraşe dispărute din România. Povestea celor două Sarmizegetusa: oraşul regilor daci şi capitala întemeiată de romani

Ce limbă vorbeau, de fapt, dacii şi de ce nu foloseau scrierea. Sute de cuvinte mai puţin ştiute pe care ni le-au lăsat moştenire strămoşii noştri

Cele 10 secrete ale Sarmizegetusei Regia: cum a fost cucerită şi distrusă de romani, ce înseamnă Decebalvs per Scorilo şi misterele sanctuarelor solare

Misterul amfiteatrului de la Micia, arena de pe malul Mureşului unde luptau gladiatorii şi sălbăticiunile VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite