Video Alun, „satul de marmură” unic în lume, iese din izolare. Noul drum prin pădure spre cătunul din munţi VIDEO
0
Alun, satul cu drum şi biserică de marmură, a devenit mai accesibil. Călătorii pot ajunge aici pe un drum nou, prin pădure.
Turiştii care călătoresc spre Alun, „satul de marmură” pustiu din Ţinutul Pădurenilor, au la dispoziţie un nou traseu accesibil cu autoturismele.
GALERIE FOTO CU SATUL ALUN ŞI CU DRUMUL
Un sector de circa doi kilometri de drum forestier (Valea Pştişului), care porneşte din intersecţie cu Drumul Judeţean 687F Hunedoara – Lelese şi se afundă în pădure, a intrat în şantier în a doua parte a anului 2021.
Ţinutul Pădurenilor. Magia iernii aduce turişti într-un loc aproape părăsit | FOTO VIDEO
Până în prezent, vechiul drum forestier a fost lărgit şi acoperit cu piatră, dar lucrările vor continua şi în anul 2022.
Satul Alun, Ţinutul Pădurenilor. ADEVĂRUL
Sectorul de drum care însoţeşte pârâul Peştişului, traversează pădurea şi continuă cu „drumul de marmură” al satului Alun. În trecut, întregul traseu de circa 10 kilometri era folosit de camioanele care transportau marmură de la cariera din Alun spre Crăciuneasa, locul unde funcţiona staţia finală a căii ferate miniere Hunedoara – Govăjdia.
Drumul spre satul Alun. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Exploatarea a fost închisă la începutul anilor ´90, iar drumul nu a mai fost folosit şi a devenit, cu timpul, aproape impracticabil. În anii ´60, drumul care coboară din Alun până la Crăciuneasa a fost pavat, la ieşirea din satul Alun, cu piatră şi marmură.
Drumul spre satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Localnicii povestesc că autorităţile au renunţat la folosirea marmurei la drum, din cauza faptului că roţile camioanelor se uzau prea repede pe porţiunea pavată. La şase decenii de la construcţia „drumului de marmură”, fostul drum al camioanelor atrage atenţia turiştilor, însă a ajuns într-o stare precară.
Cum ajung călătorii în satul Alun
Odată cu amenajarea drumului forestier Valea Sohodolului, turiştii pot ajunge din Hunedoara în satul Alun pe două rute.
Drumul de marmură. Alun. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cel mai folosit traseu porneşte din Hunedoara şi traversează localităţile Teliucu Inferior, Ghelari, Ruda, Poieniţa Voinii, coborând apoi până la interesecţia cu „drumul marmurei”.
Alun. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Al doilea traseu începe din Hunedoara, trece prin localităţile Teliucu Inferior şi Govâjdia, iar de la intrarea în satul Lelese coteşte dreapta, prin pădure, până la „drumul marmurei”. Satul Alun este unic prin biserica, drumul şi cele câteva zeci de gospodării, acum pustii, în construcţia cărora marmura adusă de la cariera din vecinătate a fost folosită din abundenţă. În prezent, aşezarea din Ţinutul Pădurenilor a rămas aproape pustie. Doi - trei localnici şi cele două călugăriţe de la schitul din sat, mai locuiesc aici.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Splendoarea costumelor populare din Ţinutul Pădurenilor: portul este unic în România FOTO
Alun, satul de marmură pustiu. Secretele oazei de linişte din Ţinutul Pădurenilor VIDEO
































