Alun, satul de marmură pustiu. Secretele oazei de linişte din Ţinutul Pădurenilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele din Alun.Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Casele din Alun.Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Un ajutor de cioban şi două călugăriţe au rămas, pe timp de iarnă, singurii locatari ai satului Alun, din Ţinutul Pădurenilor, celebru pentru drumul său de marmură.

Satul Alun (comuna Bunila) se află la 30 de kilometri de Hunedoara, are peste 50 de gospodării, un drum construit din piatră şi marmură de la cariera din vecinătatea lui şi o biserică din marmură, transformată în ultimii ani într-un schit unde vieţuiesc două călugăriţe.

GALERIE FOTO

Ţinutul Pădurenilor sub zăpadă. Satele arhaice ale vacanţelor la bunici, lăsate aproape pustii VIDEO

Aşezarea de pe o culme a Ţinutului Pădurenilor impresionează prin fumuseţea caselor sale vechi, din lemn, clădite pe fundaţii de marmură, multe dintre ele bine conservate, deşi nu mai sunt locuite de ani buni şi prin cele două biserici: una din lemn, veche de trei secole, şi cealaltă din marmură, construită înaintea celui De-al Doilea Război Mondial.



Dacă în timpul verii, pe uliţele satului mai pot fi văzuţi câţiva localnici, veniţi să vadă de casele din Alun, iarna, satul se afundă într-o linişte mormântală, pe care doar câinii de la o stână aflată în apropiere o mai tulbură din când în când. Cele două călugăriţe care au în grijă biserica de marmură şi un ajutor de cioban mai pot fi găsiţi aici, în aceste zile.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

satul alun foto daniel guta adevarul

„Aici ajung mai mulţi turişti decât vezi localnici. Se plimbă pe drum şi pe la cariera de marmură. Mai vin şi oameni să întrebe dacă sunt case de vânzare, să le cumpere ca de vacanţă. Dar nu au cu cine vorbi, dacă satul este gol, mai ales iarna”, povesteşte ajutorul de cioban.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

satul alun foto daniel guta adevarul


Satul Alun, vara.

Satul Alun avea în urmă cu un secol peste 100 de gospodării. După Al Doilea Război Mondial, oamenii de aici au început să migreze treptat către Hunedoara, unde se dezvolta centrul siderurgic. Alţii s-au mutat în sate mai puţin izolate din vecinătate, ca Ghelari şi Poieniţa Voinii, păstrându-şi gospodăriile din Alun, în care însă nu au mai locuit. Cu timpul, cătunul pitoresc din Ţinutul Pădurenilor a devenit un adevărat sat – muzeu, căutat din ce în ce mai mult de turişti.


Biserica de mamură. FOTO: ADEVĂRUL.

satul alun foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Paradisul rural din munţii Poiana Ruscă, invadat de turişti. Cum s-au animat satele pădurenilor FOTO

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

FOTO Lumea de altădată a Pădurenilor. Ţinutul vestit din Munţii Poiana Ruscă în ilustraţii de colecţie

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite