De ce rămân pustii satele pădurenilor: „Trăim ca pe vremea bunicilor. Am ajuns să dăm laptele la porci” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miron şi vitele sale. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Miron şi vitele sale. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În împrejurimile Hunedoarei, mai multe sate riscă să rămână aproape pustii. Ulm, unul dintre ele, mai are câteva familii, iar oamenii deplâng soarta aşezării.

Câteva familii trăiesc în Ulm (comuna Cerbăl), un cătun cu case înşirate pe coama unui deal, înconjurat de păduri întinse pe mii de hectare.

GALERIE FOTO DIN ULM

VIDEO DIN SATUL ULM

Satul se află la doar 20 de kilometri de Hunedoara, pe valea Zlaştiului, însă, la fel ca alte aşezări din Ţinutul Pădurenilor, se înfăţişează oaspeţilor săi ca un loc rupt de lume, unde singurele lucruri care amintesc de „civilizaţia modernă” sunt antenele parabolice agăţate pe acoperişurile câtorva case bătrâneşti. Cele mai multe dintre gospodării au rămas pustii.

Ţinutul pustiit al dacilor. Viaţa plină de greutăţi a ultimilor localnici din cătunele munţilor Orăştiei VIDEO

Ţinutul Pădurenilor. Magia iernii aduce turişti într-un loc aproape părăsit | FOTO VIDEO

Cel mai izolat sat din văile pădurenilor ascunde o „comoară” uitată în mijlocul sălbăticiei VIDEO

„Mai sunt vreo 30 de oameni în sat, iar în unele case mai locuieşte câte-o femeie. În trecut, în cele mai multe dintre ele locuiau familii de 5 – 6 oameni. Creşteau animale, mai lucrau în Hunedoara, în combinatul siderurgic, munceau pământul care producea grâu, cartofi, porumb. Acum, mistreţii mănâncă tot, fac praf peste tot. Agricultură nu mai poţi face. Animalele erau plătite şi ele, nu ca acum, când mai vin doar bişniţarii şi ne întreabă dacă le dăm cu cât vor ei, altfel, salut. Subvenţiile sunt şi ele foarte mici, iar laptele de la vaci ajungem să îl dăm la porci, care are porci, dacă nu, la câini, pentru că nu are cine să vine după el”, spune Miron, un crescător de vite din Ulm.


Satul Ulm. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Fântâna, loc de socializare

Fântâna din centrul satului a rămas un loc de întâlnire al membrilor comunităţii. Cei care au animale vin aici să le adape, pentru că reţeaua de apă şi canalizare nu a ajuns în Ulm. De altfel, aceeaşi problemă o reclamă locuitorii celor mai multe dintre satele pădurenilor. Fiecare familie se descurcă cum poate.


Fântâna din satul Ulm. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

satul ulm tinutul padurenilor foto daniel guta adevarul

În unele aşezări, apa este captată din izvoare subterane, în altele pârâurile rămân principala sursă de alimentare cu apă, chiar şi atunci când în văile lor oamenii aruncă gunoaie. Alţi pădureni au construit bazine unde se strânge apa de ploaie sau „se bucură” de mici fântâni pe care le împart mai multe familii. În apropiere de fântâna din Ulm, funcţionau în trecut o şcoală şi un cămin cultural. Pe un deal, biserica veche din secolul al XVIII-lea era, de asemenea, un loc animat al comunităţii.


Unul dintre puţinii tineri din Ulm. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

satul ulm tinutul padurenilor foto daniel guta adevarul

„Acum ne mai întâlnim în curtea bisericii la câte o înmormântare. Altfel, când au loc slujbe, mai vin câţiva oameni”, spune o localnică.

Mai multe drumuri legau cătunul din mijlocul pădurii de Hunedoara, de centrul minier de la Ghelari şi de satul Cerbăl – de unde alte porneau alte căi spre satele din Ţinutul Pădurenilor, mult mai animate în trecut. Dealurile erau împânzite de funiculare, care transportau lemne, minereu, piatră şi uneori chiar şi oameni, povestesc localnicii.


Rugă. Ulm. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

satul ulm tinutul padurenilor foto daniel guta adevarul

„S-au tot împuţinat oamenii şi aici, la fel ca şi în alte sate din împrejurimi, unde să trăieşte ca pe vremea bunicilor noştri. Drumurile nu sunt făcute cum trebuie, apă nu e, să creşti animale e din ce în ce mai greu, norocul celor rămaşi, care au lucrat în trecut în combinat, e că pot trăi din pensiile primite, dar fără a mai putea face mari cheltuieli”, mai spune Miron.

Prin situaţii similare trec localnicii din mai multe sate, din munţii Hunedoarei, care în lipsa utilităţilor şi a investiţiilor în infrastructură au ajuns aproape pustii.


Alun, un alt sat aproape pustiu din Ţinutul Pădurenilor.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Satul arhaic din Ţinutul Pădurenilor, înghiţit de pădure şi ţinut în viaţă de o mână de oameni. Este una dintre cele mai pitoreşti aşezări din Hunedoara VIDEO

Splendoarea costumelor populare din Ţinutul Pădurenilor: portul este unic în România FOTO

Alun, satul de marmură pustiu. Secretele oazei de linişte din Ţinutul Pădurenilor VIDEO

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite