Acuzaţii grave pentru „alchimiştii” de la Gurabarza: contrabandă cu mercur şi furt de minereu aurifer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galerie minieră. Foto: Dniel Guţă. ADEVĂRUL (ilustrativă)
Galerie minieră. Foto: Dniel Guţă. ADEVĂRUL (ilustrativă)

Patru bărbaţi au fost reţinuţi pentru contrabandă cu mercur şi furt de minereu aurifer din minele închise de la Gurabarza.

Ancheta în cazul furtului de minereu aurifer dintr-o fostă galerie a minei Gurabarza şi de trafic de substanţe toxice (mercur), în care au fost puşi sub acuzare trei localnici din zona Bradului a fost extinsă.

Minereu aurifer furat de la Gurabarza. Trei bărbaţi au vrut să scoată ilegal aur folosind mercur

VIDEO Drumul Aurului. Locurile unice din Munţii Metaliferi, puţin cunoscute de români

VIDEO Gura Barza, tărâmul aurului. Cum s-a distrus în 10 ani marea exploatare minieră din Apuseni

Cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar un alt bărbat, în vârstă de 51 de ani, din comuna Crişcior a fost şi el pus sub învinuire în aceeaşi cauză.

„Faţă de cei patru, poliţiştii au extins cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de de furt calificat, contrabandă calificată şi trafic de produse sau substanţe toxice, precum şi pentru executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, urmând a fi stabilită participaţia fiecăruia la comiterea faptelor”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Minereu aurifer confiscat

Joi, poliţiştii din Brad şi Crişcior au identificat trei localnici bănuiţi de furt calificat şi trafic de produse sau substanţe toxice (mercur). Poliţiştii au stabilit că bărbaţii, în vârstă de 50, 59 şi 69 de ani, au  pătruns în galeriile fostei Mine Barza, de unde au furat minereu aurifer, în scopul prelucrării, a extragerii şi a valorificării aurului din acesta. „Cu ocazia controlului corporal, asupra celor trei au fost găsite 50 kilograme de minereu aurifer, trei kilograme de mercur şi mai multe unelte folosite la extragerea minereului din mină, care au ridicate în vederea cercetărilor şi a stabilirii prejudiciului”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara. Unul dintre bărbaţi era fost miner şi cunoştea locurile, susţin anchetatorii.

Gurabarza, o exploatare auriferă care a funcţionat intens timp de două secole în vecinătatea municipiului Brad, a fost închisă la mijlocul anilor 2000. Dărâmăturile ocupă hectare întregi din valea în care funcţiona centrul industrial. La începutul secolului trecut, minerii de la Barza scoteau anual peste o tonă de aur pur din galeriile săpate în munte.

Mai puteţi citi şi:

Comorile istorice din Ţara Zarandului. Pe urmele celor mai vechi mine de aur şi ale legendarilor Horea şi Avram Iancu

VIDEO Răsăritul de soare din Apuseni. Cum arată o dimineaţă perfectă într-unul dintre cele mai pitoreşti locuri din ţară

FOTO Muzeele Hunedoarei au păstrat peste 20 de kilograme de aur. Unde se află cele mai frumoase exponate

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite