VIDEO Gura Barza, tărâmul aurului. Cum s-a distrus în 10 ani marea exploatare minieră din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gura Barza.
Gura Barza.

Zeci de hectare pe care a funcţionat până la mijlocul anilor 2000 exploatarea mineră Gura Barza au rămas acoperite de dărâmături. Lăsate fără pază, numeroasele clădiri au fost demolate de localnici.

La peste un deceniu de la închiderea exploatării aurifere Gura Barza, aflată în vecinătatea muncipiului Brad, numeroasele sale clădiri şi construcţii industriale au fost transformate în moloz.

GALERIE FOTO

Întinsă pe mai mult de un kilometru, vechea uzină şi intrările sale în galerii, lăsate fără pază de peste un deceniu, au fost demolate de localnicii veniţi să „culeagă” fier vechi şi materiale de construcţii. Fosta exploatare minieră se afla într-un loc izolat, mărgininit de versanţii împăduriţi, astfel că hoţii au putut-o distruge nestingheriţi.

În urmă cu un deceniu, la Gura Barza mai puteau fi văzute aproape intacte clădirile administrative ale exploatării, intrările în galeriile miniere, drumurile şi terasamentele căii ferate. Acum, zeci de hectare sunt ocupate de dărâmături şi de gunoaie şi inundate de apele roşiatice ale izvoarelor subterane, devenite surse de poluare. „Pe vremea când funcţiona mineritul aceste ape erau captate în nişte bazine de decantare, prevăzute cu nişte filtre, apoi ele erau deversate în Criş.

Odată cu închiderea minei Barza în 2006, parcă s-au alocat bani pentru ecologizarea zonei. Nu cred că nu s-a luat în considerare că odată cu stoparea acelor galerii,  mina se va umple de apă care va curge şi se va vărsa în Criş fără a mai fi tratată, filtrată. Din minele părăsite ies adevărate izvoare care transportă oxizi de fier şi cupru şi care se scurg în cursurile de apă întâlnite în cale. Fenomenul este foarte nociv pentru mediu, iar soluţia este la îndemână: construirea unei staţii de epurare”, relata Raul Florin Matei, un localnic din Brad, care a sesizat autorităţile cu privire la poluarea de la Gurabarza.

barza

Minele ruinate şi abandonate
Minele şi preparaţia de la Gura Barza - Crişcior, înfiinţate de peste un secol într-o zonă bogată în zăcăminte aurifere şi cu o tradiţie de aproape două milenii în exploatarea aurului, aveau la începutul anilor 1990 peste 5.000 de angajaţi. Întreaga zonă minieră se afla în declin în acei ani, însă puţini localnici puteau crede că în numai un deceniu toate exploatările aurifere din zonă urmau să se prăbuşească, lăsând mii de oameni fără locuri de muncă. La Gura Barza, mina şi preparaţia auriferă din Munţii Metaliferi, aflate în vecinătatea municipiului Brad, zeci de construcţii care au funcţionat până la mijlocul anilor 2000 au fost devastate de hoţii de fier vechi, fără ca autorităţile şi Compania Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care a administrat exploatarea, să ia măsuri. Izvoarele roşiatice din gurile vechilor mine, încărcate de substanţe toxice au inundat locurile în care în ultimul secol au fost procesate zeci de tone de aur.

gurabarza


Gura Barza, 2009 - 2019.

gurabarza

Vă recomandăm să citiţi şi:

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

VIDEO Golgota aurului. Cum se vede lumea de pe conul vulcanic care a făcut celebru un sat din Munţii Metaliferi

Românii ignoră muzeul unic în lume, cu piese de aur nativ estimate la milioane de euro. Soarta tristă a tezaurelor preţioase

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite