Cum poate fi prins ursul de lângă Capitală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou mesaj Ro-alert a fost trimis ieri de către autorități după ce a fost semnalată prezența unui urs la Ciolpani (Ilfov), lângă București. Mai multe echipe de jandarmi au plecat în căutarea animalul încă de sâmbătă.  Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultății de Silvicultură din Brașov, a explicat pentru „Adevărul“ cum ar trebui procedat.

Puiul de urs a fost văzut între Ciolpani și Tâncăbești - Foto Arhivă
Puiul de urs a fost văzut între Ciolpani și Tâncăbești - Foto Arhivă

Puiul de urs pare să se apropie de zonele populate, folosind pădurile pentru deplasare. Între timp a distrus mai mulți stupi aflați într-o poiană. Ursul ar fi migrat din zona montană, pentru că „există o presiune care împinge urșii mai tineri, femelele cu puii, în locuri care sunt mai puțin propice în mod natural pentru existența ursului.”, spune Ovidiu Ionescu, președintele Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România

La această oră două echipaje de jandarmi se află în zona DN1, în zona localității Ciolpani, unde a fost observat ursul de către un cetățean, dimineață, în jurul orei 6.50. Cetățeanul a apelat numărul de urgență 112. Noi eram deja în zona respectivă, pentru că de sâmbătă suntem angrenați în această misiune. Misiunea noastră constă în monitorizarea zonei astfel încât cetățenii să nu fie supuși unui pericol“, a declarat Dumitru Dumitru, adjunct la Jandarmeria Ilfov, ieri.

Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultății de Silvicultură din Brașov, a explicat pentru „Adevărul“ cum ar trebui procedat.

„Șansele lui de supraviețuire sunt mici, dacă îl iei și îi dai drumul într-un habitat favorabil, acolo sunt urși mari, iar dacă nu se ferește de ei, o să-l omoare. Dar e mai bine decât să-l duci într-un centru de reabilitare, pentru că, dacă se ferește de cei mari, măcar are o șansă. Pe când, într-un centru, trebuie castrat, mutilat, e închis pe viață. Să găsească o capcană, să-l prindă și să-l relocheze, undeva la munte. Au auzul și mirosul mult mai bine dezvoltate decât omul, trebuie un medic veterinar care să-l tranchilizeze – dar este foarte periculos, pentru că nu știi ce va face ursul în cele între 3 și 5 minute cât durează până adoarme. Într-un spațiu în care sunt oameni nu poți să tranchilizezi fără cușcă sau laț. Toate acestea au niște implicații juridice, inclusiv relocarea“, ne lămurește Ovidiu Ionescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite