Yoga în timpul sarcinii. Cum te ajută celebrele exerciţii să îţi asculţi bebeluşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yoga are beneficii pentru mămicile însărcinate. foto: flowrina
Yoga are beneficii pentru mămicile însărcinate. foto: flowrina

O sarcină nu condamnă femeile la inactivitate. Din contra, specialiştii recomandă mişcarea în timpul sarcinii. Chiar dacă viitoarea mămică este sau nu o împătimită a sportului, exerciţiile fizice nu trebuie excluse din activitatea zilnică. Şi dacă doreşti să încerci ceva nou, yoga începe să câştige din ce în ce mai mult teren. Atenţie însă: pentru orice mişcare, ai nevoie de acordul medicului.

Pentru o viitoare mămică, sănătatea este foarte importantă. O dietă echilibrată, odihna şi mişcarea te ajută să îţi menţii greutatea în limite normale în timpul sarcinii. O femeie care rămâne activă şi în cele nouă luni de sarcină se va simţi mai bine. Mişcarea moderată ajută circulaţia sângelui, îţi dă energie şi o stare de bine. Explicaţia este simplă. Exerciţiile fizice ajută la eliberarea endorfinelor, adrenalinei, serotoninei şi dopaminei, hormoni care induc o stare de fericire. Una dintre activităţile pe care le poţi realiza cât eşti însărcinată este yoga.

Yoga în timpul sarcinii

O artă sau o disciplină ce trebuie învăţată. Aşa este considerată yoga, o practică indiană străveche, caracterizată prin meditaţie şi exerciţiu fizic. Ea îmbunătăţeşte flexibilitatea organismului şi poate reduce semnificativ stresul. În limba vechilor indieni, sanscrita, YOGA înseamnă uniune. Din această perspectivă privind, nu există o altă uniune mai puternică decât cea a unei mame şi a copilului său în timpul sarcinii.

Pentru mulţi, yoga este o practică ce implică exerciţii acrobatice, imposibil de efectuat, mai ales în timpul sarcinii. Yoga în sarcină înseamnă însă respiraţie, exerciţii simple care întind şi relaxează muschii spatelui, controlează circulaţia sângelui şi pregătesc pelvisul.

„Posturile şi exerciţiile de respiraţie din yoga pentru gravide vin în ajutorul tău pentru a trece prin sarcină şi travaliu mult mai uşor. Beneficii şi pentru recuperarea de după naştere, care devine mai uşoară şi rapidă. Gravidele pot practica yoga pe tot parcursul sarcinii, cu modificările de rigoare”, ne-a explicat Flowrina, instructor internaţional de Power Vinyasa Yoga.

Iată şi câteva dintre beneficii pentru mămicile care practică yoga în timpul sarcinii:

  • tonifică musculatura necesară să susţină greutatea aditională odata cu sarcina
  • îmbunătăţeşte circulaţia sangvină
  • te conectează la bebeluş şi asta pentru că posturile şi exerciţiile te ajută să încetineşti, să te calmezi şi să îţi îndrepţi privirea spre interior.
  • prin respiraţie şi posturi începi să-ţi urmezi instinctul, să-ţi asculţi corpul şi în acelaşi timp bebeluşul
  • ai parte de socializare şi timp special petrecut cu tine şi alte gravide, schimb de informaţii, păreri despre sarcină sau parenting

Tehnicile de respiraţie, lecţia cea mai importantă

Yoga nu te învaţă cum să naşti, deoarece, în adâncul său, fiecare viitoare mamă ştie să facă lucrul acesta. În schimb, yoga te ajută să capeţi încredere în tine, să lupţi împotriva durerilor de spate, a problemelor de digestive şi de somn, să îţi controlezi ritmul cardiac şi angoasele.  Poate cel mai important lucru pe care îl înveţi în cadrul acestor şedinţe de yoga este concentrarea şi respiraţia profundă. Tehnica de respiraţie face ca aerul să pătrundă uşor pe nas, să umple plămânii şi apoi să îl evacueze fără grabă până când bazinul este complet comprimat.

„Dacă ai orice simptom de frică, imediat în corpul tău se eliberează adrenalina şi poate reduce producerea de oxitocină, un hormon care grăbeşte travaliul. Ce se întâmplă dacă practice yoga? Înveţi tehnici de relaxare şi, cu ajutorul minţii, reuşeşti să-ţi controlezi propriul corp, dar şi emoţiile”, ne-a explicat Flowrina, instructor de yoga.

Relaxarea psihică şi creşterea capacităţii de concentrare pot fi exersate utlizând tehnicile meditative ale yoga. Dobândirea unei linişti interioare, dincolo de zgomotul gândurilor şi grijile cotidiene, aduce un plus de calitate în viaţă şi ajută tinerele mame să întâmpine cu încredere şi bucurie venirea copilului pe lume.

Viitorii tătici nu trebui nici ei excluşi din grupul yoga. Ei sunt, de asemenea, stresaţi de-a lungul acestui moment interesant. Cuplurile se pot bucura împreună de yoga. „Yoga la dublu” este o nouă ramura de exerciţii yoga care se efectuează cu un partener. Este o modalitate foarte bună de a crea legături la un nivel mult mai profund şi de a vă relaxa în doi. Practicarea împreună a diverselor poziţii de yoga vă va permite să comunicaţi mai bine nonverbal, care este o competenţă importantă şi pe care o să o folosiţi în timpul travaliului.

Atenţie însă: primii paşi în domeniu trebuie făcuţi doar sub îndrumarea unui specialist.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite