VIDEO „Trăiască PCR” a rezistat pe un bloc din Galaţi vreme de 30 de ani. Chiar şi acum, a fost dat jos printr-o iniţiativă civică, nu de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trăiască PCR a fost dat jos după 30 de ani la Galaţi FOTO Marian Dumitru
Trăiască PCR a fost dat jos după 30 de ani la Galaţi FOTO Marian Dumitru

Sloganul scris cu litere din metal înalte de un metru fusese amplasat pe un bloc din Galaţi în anii 70. Mesajul n-a fost deranjat de nimeni nici după Revoluţie, singurul care a avut ceva „de spus” fiind vântul: litera P a fost doborâtă de o furtună în 1995.

Un slogan bolşevic cu textul „Trăiască PCR” (N.R.: pentru cei care poate nu ştiu, PCR fiind Partidul Comunist Român, condus până în 22 decembrie 1989 de dictatorul Nicolae Ceauşescu), scris cu litere din metal de un metru înălţime, a rezistat pe un bloc din Galaţi încă aproape 30 de ani de la Revoluţie, fiind dat jos de un grup civic de-abia în martie 2019. 

Autorităţile locale ale municipiului dunărean nu s-au arătat deranjate în vreun fel de sloganul comunist de pe clădirea cu cinci niveluri din Micro 16 (zona Flora), aşa că acesta a devenit, încet şi sigur (sub denumirea de „blocul PCR)”, un punct de reper pentru localnici şi pentru taximetrişti. Singurul care a avut ceva de obiectat a fost vântul, care la vreo cinci ani după Revoluţie a dat jos litera P de la PCR. Atât.

De altfel, acesta nu este singurul simbol comunist rămas netulburat la Galaţi şi acum, la trei decenii de la căderea regimului Ceauşescu. Un important cartier al oraşului se numeşte în continuare I.C. Frimu (după numele unui lider bolşevic mort în 1918), iar străzile ce poartă numele comuniştilor Petru Groza şi Gheorghe Stroiciu au rămas la fel. Ba chiar în centrul oraşului tronează statuia lui Spiridon Vrânceanu, care ocupă samavolnic soclul pe care s-a aflat iniţial bustul unui fost primar de poveste al urbei: Alexandru Moruzzi.

Pus pe clădire în anii 70, sloganul în discuţie a fost de la bun început gândit încât să fie vizibil din o mare parte a oraşului, respectiv carterele Ţiglina şi 2, precum şi din o bună parte din bulevardul Brăilei (cea mai importantă arteră rutieră a urbei).

Iniţiativa demolării lozincii nu a aparţinut, nici măcar acum, autorităţilor locale, deşi chestiunea a fost dezbătută de mai multe ori în Consiliul Local. A fost nevoie ca un gălăţean cu spirit civic, pe nume Marian Dumitru, să obţină acordul proprietarilor şi, înarmat cu un flex, să pună jos, pe 28 martie 2019, ruşinosul vestigiu.

„Se împlinesc în curând 30 de ani de la Revoluţie. O fi căzut comunismul, dar de murit n-a murit. Mesajul  «Trăiasca PCR» trona deasupra oraşului din 1965, de când s-a construit blocul. În 55 de ani, vopseaua s-a scorojit şi fierul a ruginit. Ca o ironie, o furtună a smuls doar litera P, de la «Partid». «Comuniştii Români» au rămas... Literele alea, împreună cu mesajul lor, au câştigat bătălia 30 de ani. Până acum. Până astăzi. La ora 8,00 dimineaţă, am urcat eu pe bloc şi, cu ajutorul colegului de la «Curăţăm Galaţiul», am dat jos mesajul. Simplu”, a spus Marian Dumitru.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite