Stație de deșeuri care produce energie, unică în țară. A fost lansată licitația pentru construire

0
Publicat:

Cea mai modernă stație de tratare a deșeurilor din România se construiește în Galați. Stația va avea și o turbină cu ajutorul căreia se va produce energie electrică și îngrășământ pentru agricultură.

O stație de deșuri unică în România se a construi la Galați FOTO: Consiliul Județean Galați
O stație de deșuri unică în România se a construi la Galați FOTO: Consiliul Județean Galați

Este vorba de o investiție unică în România demarată de către Consiliul Județean Galați și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv Galați.

Reprezentanții Consiliului Județean Galați au anunțat, vineri, 21 octombrie, că au fost lansate și aprobate de către Agenția Națională de Achiziții Publice procedurile de licitație pentru construirea în municipiul Galați a unei stații performante, singura de acest gen din România, de tratare a deșeurilor biodegradabile și reziduale. Această stație de tratare mecano-biologică va fi dotată cu un digestor, un echipament industrial de ultimă generație, și o turbină cu ajutorul căreia se va produce energie electrică din deșeuri.

Valoarea estimată a acestei investiții este de 773.493.596 de lei (fără TVA), din care partea de proiectare și execuție este de 180.657.193 lei (fără TVA), fonduri europene atrase de către Consiliul Județean Galați, în cadrul amplei investiții de gestionare a deșeurilor din județul Galați.

Licitație unică în România

„Este pentru prima oară în istoria achizițiilor publice din țara noastră când o autoritate publică face o singură licitație pentru proiectarea, execuția, gestionarea și funcționarea investiției pe o perioadă lungă de timp. Practic, câștigăm ani de zile, astfel că, atunci când lucrările vor fi gata, sistemul va putea fi utilizat imediat. Sunt sisteme de management al deșeurilor în țară care nu pot fi folosite pentru că nu există o firmă specializată care să gestioneze investiția respectivă, iar în alte cazuri au trecut ani de zile de la finalizarea lucrărilor până a fost desemnat un operator. Asta vrem să evităm, motiv pentru care facem o singură procedură”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

 Soluția tehnică de tratare a deșeurilor biodegradabile și reziduale care vor ajunge din tot județul în stația de tratare din municipiul Galați este complexă, se bazează pe tehnologie de ultimă generație și va fi implementată pentru prima oară în România. 

„Practic, deșeurile vor fi în primă fază sortate cu ajutorul unui sistem automatizat și dotat cu diverși senzori, după care deșeurile biodegradabile vor fi supuse unui proces de fermentare fără oxigen, astfel că la final va rezulta biogaz și o fracție de aproximativ 20% din masa inițială a deșeurilor, un fertilizant steril care poate fi folosit ca îngrășământ”, a adăugat Costel Fotea.

De asemenea, în cazul deșeurilor reziduale, după operațiunea de tratare și extragere a biogazului, va rezulta un material asemănător unui strat de pământ, care va fi dus la depozitul ecologic de deșeuri de la Valea Mărului.

„Biogazul va fi transformat în energie electrică cu ajutorul unei turbine, energie care va fi folosită doar pentru funcționarea stației, deoarece atât permit normele în vigoare”, a adăugat Costel Fotea.

Sistemul de management al deșeurilor din județul Galati este un proiect cu fonduri europene atrase de către Consiliul Județean, care înseamnă investiții ample în municipiul Galați (stație de tratare mecano-biologică), la Valea Mărului (depozit de deșeuri și stație de sortare), la Tecuci (închiderea depozitului neconform de la Rateș și stații de transfer și compostare) și la Târgu Bujor (stație de transfer și retehnologizarea stației de compostare).

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite