Sistem unic de management al deșeurilor în județul Galați. A costat 14 milioane de euro

0
Publicat:

Noul depozit de deșeuri menajere de la Valea Mărului este dotat cu tehnologii de mediu de ultimă generație și respectă cele mai drastice norme impuse de autoritățile europene. Practic, va dispărea vechea imagine a gropii de gunoi, cu miros neplăcut, pungi și resturi de deșeuri împrăștiate de vânt.

Depozitul de deșeuri menajere a costat peste 12 milioane de euro FOTO CJ Galați
Depozitul de deșeuri menajere a costat peste 12 milioane de euro FOTO CJ Galați

Au fost finalizate lucrările la noul depozit de deșeuri menajere din județul Galați, cel de la Valea Mărului, în cadrul unei investiții de 69.940.160 de lei. Acest contract este o parte din ampla investiție care privește managementul deșeurilor din județ, în valoare de 481.894.052 de lei, finanțată cu fonduri europene prin Programul Infrastructură Mare.

“Implementăm la Galați un sistem unic în țară de management al deșeurilor. În cadrul acestui proiect amplu de mediu, am finalizat o investiție extrem de importantă în domeniul gestionării deșeurilor menajere”, spune Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 

Regulile de depozitare sunt schimbate fundamental, adaptate noilor criterii de mediu, astfel că, până să fie aduse aici, la Valea Mărului, deșeurile menajere și cele nepericuloase vor fi colectate separat, sortate și tratate mecano-biologic, astfel încât  în noul depozit va ajunge doar un compost, care la anumite intervale de timp va fi acoperit cu strat de pământ.

„Calculele specialiștilor arată că, după operațiunile de sortare și tratare, doar jumătate din deșeurile menajere colectate de la populație va ajunge în depozitul de la Valea Mărului”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.  

Stație ultraperformantă de epurare a apelor

Noul depozit are o capacitate de un million de metri cubi şi este proiectat să aibă o durată de viaţă de 30 de ani.

Nou depozit de deșeuri menajere se întinde pe o suprafață de 15 hectare FOTO CJ Galați
Nou depozit de deșeuri menajere se întinde pe o suprafață de 15 hectare FOTO CJ Galați

“Este dotat cu o stație ultraperformantă de epurare a apelor, are propria stație de sortare, sistem modern de drenare și colectare a levigatului, de colectare a gazelor de fermentație și sistem de monitorizare a pânzei freatice. Pentru a deveni funcțional, este nevoie de un agent economic specializat care să gestioneze activitatea depozitului. Astfel, vom demara procedurile de atribuire prin licitație pentru desemnarea unui operator”, mai spune președintele Consiliului Județean Galați.

Se întinde pe 15 hectare

Noul depozit de deșeuri menajere de la Valea Mărului are propriul laborator de analize a probelor de mediu, stație meteo, clădire administrativă, garaj cu atelier mecanic, stație de alimentare, stație de spălare și încă o ministație de epurare a apelor uzate. De asemenea, prin sistemul de management deșeuri au fost achiziționate mai multe utilaje de mare tonaj, care vor fi folosite în cadrul depozitului.

Suprafaţa totală aferentă depozitului pentru întreaga perioadă de funcţionare este de 15 hectare. În acest moment, în cadrul altor contracte, se lucrează la finalizarea drumului de acces și la extinderea unui canal de colectare a apelor pluviale.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite