Cea mai mare navă de cercetare din UE, lansată la apă. S-au făcut primele teste

0
Publicat:

Cea mai mare navă de cercetare din Uniunea Europeană, care se construieşte la Şantierul Naval Giurgiu, a fost lansată la apă pentru primele teste, anunță Universitatea „Dunărea de Jos” Galați.

Nava de cercetare REXDAN lansată la apă FOTO: Universitatea Dunărea de Jos Galați
Nava de cercetare REXDAN lansată la apă FOTO: Universitatea Dunărea de Jos Galați

„Nava de cercetare REXDAN a fost lansată la apă pentru primele teste de flotabilitate în data de 20 octombrie 2022 la Șantierul Naval ATG din Giurgiu. Ceremonia s-a desfășurat în prezența mai multor membri ai echipelor de management și implementare ale proiectului >Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN>”, au anunțat reprezentanții universității gălățene.

Proiectul universității gălățene se numeşte „Sistem integrat pentru cercetarea monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”. Acesta presupune, în principal, realizarea unei nave de cercetare, a unui centru fix de cercetare și un autolaborator, care vor găzdui 18 laboratoare dotate cu aparatură și soft-uri de ultimă generație.

Proiect de cercetare uriaș

Centrul mobil va fi un vapor, care se află în construcție la Șantierul Naval Giurgiu și va fi gata în martie 2023. Este vorba despre cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei, care va avea nouă laboratoare permanente şi zece locuri pentru echipele de cercetare. Echipajul navei va fi format din cinci persoane și zece cercetători permanenți. 

 „Nava REXDAN va acoperi o arie geografică mare (2000 de km pe partea navigabilă a Dunării, de la Sulina la Passau-Germania) și va permite operațiuni de cercetare ce corespund unor specializări multiple (chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă etc)”, susțin reprezentanții universității gălățene, într-o prezentare a proiectului.

Nava de cercetare REXDAN FOTO: Universitatea Dunărea de Jos
Nava de cercetare REXDAN FOTO: Universitatea Dunărea de Jos

În cadrul laboratoarelor îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. În plus, va fi achiziţionată o şalupă care va intra în zonele mai puţin accesibile pentru nava de mari dimensiuni.

Potrivit rectorului Universității „Dunărea de Jos”, dr. Puiu Lucian Georgescu, nava a fost adaptată ca să meargă nu numai pe Dunăre, ci să se ducă de la Marea Neagră la Marea Nordului. Va monitoriza tot de la Marea Nordului până la Marea Neagră. Se estimează că va acoperi circa  2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic, care acoperă 35% din suprafaţa Uniunii Europene.

Finanţarea construcţiei navei şi dotarea acesteia cu echipamente de cercetare de ultimă generaţie se realizează printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproape 92 de milioane de lei.

„Vom avea practic cel mai important centru de cercetare din acesta parte a Europei, punând astfel Galaţiul pe harta mondială a cercetării”, a declarat Georgescu.

Centru fix de cercetare

Centrul fix de cercetare va fi în oraşul Galaţi şi va include nouă laboratoare complet  echipate, în cadrul cărora se vor desfăşura activităţi specifice domeniului energie, mediu şi schimbări climatice.

„Infrastructura Rexdan va contribui în mod direct la creşterea performanţei în cercetare prin cooperare internaţională prin conferirea caracterului de excelenţă la nivelul universităţii şi proiectelor acesteia, prin deschiderea faţă de cele mai performante echipe de cercetare din Europa şi de la nivel internaţional lărgit, prin asigurarea noutăţii ştiinţifice şi a originalităţii abordărilor”, susţin reprezentanţii instituţiei gălăţene.

Pe nava de cercetare, atunci când va fi acostată, vor putea face practică și studenții de la master și doctorat din cadrul facultăților de Nave și Piscicultură.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite