Sfaturi ca să pregăteşti maşina pentru toamnă. Cum previi apariţia ruginii pe caroserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a preveni apariţia ruginii pe caroserie este bine să spalaţi maşina de noroi
Pentru a preveni apariţia ruginii pe caroserie este bine să spalaţi maşina de noroi

Toamna, odată cu scăderea temperaturii, se impune să luăm o serie de măsuri pentru a asigura funcţionarea în parametri optimi a maşinii. Componentele care trebuie verificate în primul rând sunt sistemul de încălzire, instalaţia de dezaburire şi filtrul de climă.

La începutul sezonului rece trebuie să avem grijă ca sistemul de încălzire să funcţioneze la parametri optimi. Şi  instalaţia de dezaburire (ventilatorul cu aer cald de la parbriz şi instalaţia de la lunetă) trebuie verificată, dar şi filtrul de climă. Dacă acesta din urmă este vechi, aerul nu mai circulă corespunzător. 

Într-o asemenea situaţie, avem nevoie de un filtru nou. Şi suspensiile necesită atenţie din partea proprietarilor de autovehicule. O aderenţă bună este dată şi de suspensiile care sunt într-o stare bună de funcţionare. Dacă suspensiile sunt uzate, maşina pierde din aderenţă. Prin urmare, este necesar să le verifici într-un service auto şi, dacă este necesar, să le schimbi.

Cumpără ştergătoare noi

Ştergătoarele trebuie înlocuite dacă observaţi că nu mai şterg bine parbrizul, afectându-vă vizibilitatea în timpul precipitaţiilor. Peste vară, din cauza temperaturilor ridicate, lamelele se pot deteriora: devin rigide, se crapă şi lasă dâre de apă pe parbriz. ”Cumpără lamele noi şi de calitate, chiar dacă sunt puţin mai scumpe. Este vorba despre vizibilitatea pe care o ai la volan, un lucru cu care nu te poţi juca. Nişte ştergătoare ieftine ar putea să se defecteze chiar când conduci pe ploaie. În plus, trebuie să le schimbi des. Aşa că mai bine cumperi un produs de calitate mai scump, decât să cumperi des produse ieftine”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Fă o revizie generală

La începutul fiecărui anotimp, maşina trebuie dusă într-un service autorizat pentru o revizie generală. Se impune deci o verificare a frânelor, suspensiilor, a nivelului lichidelor (cel de răcire, de frână, lichidul de servodirecţie şi cel al ştergătoarelor de parbriz), a filtrelor, partea electrică a maşinii, dar şi sistemul de aer condiţionat. Şi caroseria are nevoie de întreţinere, un lucru pe care îl poţi face uşor ducând maşina la o spălătorie, unde să ceri să fie degresată şi dată cu ceară specială care să împiedice apariţia ruginii.

Cumpără o prelată

Dacă circuli cu maşina rar, ar fi cazul ca pe timp de toamnă să o protejezi cu o prelată. Astfel, ploaia, noroiul, grindina, crengile căzute din copaci şi frunzele uscate nu vor deteriora vopseaua şi nici tabla. Cumpără o prelată care să se potrivească maşinii tale, de preferat din plastic sau cauciucată. Nu vei proteja doar vopseaua, ci şi geamurile autoturismului tău.

Aruncă lucrurile inutile

Maşina trebuie debarasată din când în când de lucrurile pe care nu le mai foloseşti. Peste vară se adună în portbagaj şi habitaclu diferite obiecte: umbrele de plajă, stativul pentru umbrelă, saltele de plajă, sticle şi bidoane goale, hârtii, ambalaje şi cutii. Maşina va fi mai uşoară şi va consuma mai puţin combustibil. Pe de altă parte, aceste obiecte care acum îţi sunt nefolositoare, ar putea fi înlocuite cu cele cu adevărat utile: o perie, un făraş şi cârpe curate.

Cumpără pneuri de iarnă

Dacă vrei să circuli cu maşina pe zăpadă sau polei, va trebui ca aceasta să fie echipată cu cauciucuri de iarnă. În caz contrar, dacă vei fi oprit de poliţiştii rutieri vei fi bun de plată. ”Amenzile se ridică până la 1.400 de lei iar, în plus, ţi se va reţine şi certificatul de înmatriculare. Dacă cumperi anvelope în sezonul rece, preţul lor va fi mult mai mare. În funcţie de vreme, producătorii pot scumpi preţurile cu 20-30% sau chiar mai mult”, punctează inginerul Marcel Boghian.

Cum cureţi autoturismul

Dacă aţi circulat cu autoturismul şi acesta s-a murdărit de noroi, se impune să îl curăţaţi cât mai repede. Petele de noroi absorb umezeala şi favorizează coroziunea porţiunilor respective. Depunerile de noroi nu se îndepărtează prin răzuire pentru că riscaţi să deterioraţi vopseaua, favorizând apariţia ruginii. Aceste depuneri se curăţă prin spălare cu apă.

”Este indicat să folosiţi piele de căprioară. Nu folosiţi cârpe, perii sau bureţi murdari de noroi sau nisip. Cea mai recomandată este pielea de căprioară. Dacă acesta s-a murdărit, se spală mai întâi în apă sărată, apoi se spală cu apă şi săpun şi se clăteşte cu apă caldă”, detaliază inginerul Marcel Boghian.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite