Sfântul Antonie cel Mare, sărbătorit la Dunărea de Jos într-o micuţă biserică, alături de copiii sărmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărbătorirea Sf Antonie cel Mare la Galaţi FOTO Costiuc Petrică
Sărbătorirea Sf Antonie cel Mare la Galaţi FOTO Costiuc Petrică

Slujba religioasă a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul părinte Casian, iar oaspeţii de seamă ai preoţilor au fost copiii aflaţi în grija Centrului de zi pentru copii defavorizaţi „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”.

Sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare a debutat în ajun, la biserica din Galaţi cu hramul acestuia, prin oficierea Vecerniei cu Litie şi Acatistului şi a continuat a doua zi prin săvârşirea sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în micuţa biserică a comunităţii, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care au participat la slujbă.

Chiriarhul Dunării de Jos a împărtăşit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, instituţie ce se află pe teritoriul canonic al parohiei. Aceşti copii sunt asistaţi în cadrul „Centrului de zi pentru copii defavorizaţi Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din cadrul parohiei, unde, după programul şcolar zilnic, îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz, toate cheltuielile fiind acoperite de Biserică.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa curată şi învăţăturile Sfântului Antonie cel Mare, un ascet reprezentativ pentru duhul vieţii călugăreşti. La final, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba parastasului pentru ctitorii dar şi pentru ierarhii Chesarie Păunescu al Dunării de Jos şi Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă.

După tradiţie, preoţii slujitori împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă pe care le-au oferit credincioşilor prezenţi.

Sărbătorirea Sf Antonie cel Mare la Galaţi FOTO Costiuc Petrică

La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviţi la masă chiar de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi de ceilalţi preoţi slujitori.

Cum s-a născut centrul „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi

În anul 2005, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galaţi a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un centru destinat copiilor proveniţi din familii nevoiaşe. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate.

Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

În prezent aici, 50 de copii selectaţi în baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, primesc pe lângă o masă caldă, consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor pentru acasă.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite