FOTO Detaliile unei campanii de donare de sânge. Adună anual peste 3.000 de oameni şi salvează sute de vieţi
0Campania a început încă din 2012, la iniţiativa preoţilor ortodocşi din judeţele Galaţi şi Brăila, cu sprijinul centrelor de transfuzii sanguine din cele două judeţe. Se merge la donare periodic (3-4 ori pe lună) în grupuri organizate de 30-60 de persoane, iar preoţii asigură transportul oamenilor.
O iniţiativă care iniţial părea singulară, concretizată în 2012 în baza unui acord între Centrul de Transfuzii Sanguine Galaţi şi Arhiepiscopia Dunării de Jos, a ajuns la şapte ani distanţă să fie considerată una dintre cele mai complexe şi ample campanii de donare de sânge din România.
Totul a început cu ideea unor tineri preoţi din zona Tecuci care, impresionaţi de o dramă din familia unui coleg de-al lor, au decis să se organizeze şi să meargă cu toţii să doneze sânge. La început au fost mai puţini de 20, însă încurajaţi de mesajele pozitive primite, au repetat după câteva luni acţiunea, de această dată reuşind să adune, într-o singură zi, aproape 100 de oameni: preoţi, membri ai familiilor acestora, credincioşi.
Încă de la bun început, transportul donatorilor a fost în grija preoţilor, care nu doar că au închiriat microbuze şi autobuze din banii lor, personali, dar s-au străduit să le asigure oamenilor cu suflete mari care li s-au alăturat şi câte un pachet de hrană, apă pentru drum, uneori şi ceva daruri de Paşte, de Moş Nicolae sau de Crăciun.
Din 2013, campania a devenit una oficială a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, după ce Înaltpreasfinţitul Casian, ierarhul locului, a decis că iniţiativa preoţilor brăileni şi gălăţeni merită să stea la loc de cinste în istoria bisericii ortodoxe.
De atunci, numărul de donatori a tot crescut, an de an. În 2013 au fost aproape 1.000, în 2015 s-au depăşit 2.000, iar în 2019 a fost atinsă deja borna 3.000. Sunt printre donatori tot felul de oameni, cei mai mulţi din mediul rural. Sunt tineri, maturi şi vârstnici. Sunt elevi, studenţi, profesori, ţărani, pensionari, funcţionari. Un adevărat mozaic social unit de iubirea faţă de oameni.
„Este o campanie de suflet a noastră, a creştinilor de la Dunărea de Jos. Nu căutăm recompensă sau recunoaştere, ci ne mângâie bucuria că ajutăm la salvarea de vieţi. Acţiunile din această campanie vor continua şi în anii viitori, când sperăm că numărul de credincioşi care ni se vor alătura va fi din ce în ce mai mare”, ne-a spus preotul Rareş Bucur, de la biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Caritate, mai presus de toate
Arhiepiscopia Dunării de Jos este, de altfel, una dintre structurile bisericeşti cu cele mai ample campanii sociale şi umanitare din întreaga Biserică Ortodoxă Română. Astfel, în cursul anului 2019, preoţii din parohiile judeţelor Brăila şi Brăila au donat copiilor din familiile sărmane 4.000 de ghiozdane şcolare complet echipate.
De asemenea, centrele sociale bisericeşti din cele două judeţe au dăruit în acest an peste 500.000 de porţii de mâncare, au asigurat meditaţii gratuite pentru circa 5.000 de elevi şi au trimis în tabere gratuite peste 2.000 de copii şi tineri. Au fost ajutaţi cu pachete cu alimente şi obiecte de strictă necesitate peste 8.000 de bătrâni şi persoane în dificultate.
Caravanele medicale organizate în satele fără medic, ajutoarele pentru gospodăriile afectate de inundaţii, pentru suferinzii care aveau nevoie de bani pentru tratamente medicale complicate, dar şi pentru dotarea cu aparatură a unor clinici de stat, au depăşit, în 2019, valoarea un milion de lei. Arhiepiscopia Dunării de Jos asigură, de asemenea, burse pentru elevii sârguincioşi şi derulează mai multe programe pentru sprijinirea persoanelor defavorizate.
În acelaşi timp, s-a implicat şi în zona conservării tradiţiilor, prin organizarea unui festival internaţional de obiceiuri şi tradiţii, dar şi a peste 40 de mici muzee parohiale. În plus, la Arhiepiscopie există câteva ateliere de artizanat (pe toată zona meşteşugărească ţărănească, începând cu ţesătoria şi gastronomia tradiţională şi mergând până la pictura de icoane şi lucrul în lemn) care organizează frecvent cursuri deschise la care au acces gratuit tinerii din cele două judeţe.