Scandal privind publicitatea pentru referendum în autobuzele publice din Galaţi. Compania de transport: „Este spaţiu închiriat. Nu este vina noastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Publicitate pentru referendum la Galaţi FOTO Alexandra Teodorescu
Publicitate pentru referendum la Galaţi FOTO Alexandra Teodorescu

Cazul a fost semnalat pe internet de mai multe persoane, fiind sesizat şi Biroul Electoral Judeţean, care a precizat că afişele apărute în mijloacele de transport public, care fac propagandă electorală pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei în sensul redefinirii familiei, trebuie îndepărtate de îndată pentru că încalcă legea.

Controverse aprinse la Galaţi după ce o serie de afişe privind referendumul din 6-7 octombrie 2018 au fost văzute pe geamurile din autobuzele companiei publice de transport urban Transurb SA.

Respectivele afişe  sfătuiesc gălăţenii să meargă la referendum şi să voteze „DA”, în sensul ca în Constituţie să fie definită familia drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Postările de pe internet cu respectivele afişe au stârnit o adevărată „tornadă”, dezbaterile fiind extrem de încinse între cei care susţin familia tradiţională şi cei care cer ca familiile gay să fie recunoscute prin legea fundamentală. Scandalul s-a mutat şi în zona politică, între activiştii PSD şi cei ai Opoziţiei, într-un talmeş-balmeş din care nu lipsesc invectivele de nereprodus.

În urma acestei situaţii, compania publică Transurb SA a formulat un punct de vedere în care se delimitează de mesajul din afişe, îşi cere scuze pentru situaţia creată, dar afirmă că nu este responsabilă pentru posibila încălcare a legii (publicitatea electorală se face, conform normelor legale, doar în spaţii special amenajate) deoarece spaţiul este închiriat în scop publicitar către o societate comercială.

„Societatea Transurb S.A. şi implicit conducerea societăţii nu efectuează campanie  pentru referendumul care va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018. Deoarece conţinutul materialului afişat nu a fost cunoscut în detaliu, conducerea societăţii, prin directorul general, cere scuze pentru formatul expus în mijloacele de transport în comun. Afişele montate în mijloacele de transport public local care conţin mesaje “pro familie” au fost afişate în urma încheierii unui contract de publicitate conform prevederilor legale”, a transmis Transurb.

„Menţionam că, societatea Transurb S.A. Galaţi acordă spre închiriere  spaţiu publicitar în/pe mijloacele de transport public local de călători conform prevederilor legale, în mod egal şi nediscriminatoriu pentru toate categoriile de  solicitanţi, în vederea afişării de reclame care nu conţin texte şi imagini care  contravin normelor legale în vigoare sau care  aduc atingere bunelor moravuri”, continuă mesajul.

Biroul Electoral Judeţean, sesizat cu privire la posibila încălcare a legii, precizează că afişele apărute în mijloacele de transport public, care fac propagandă electorală pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei în sensul redefinirii familiei, trebuie îndepărtate de îndată pentru că încalcă legea.

„Am solicitat societăţii Transurb un punct de vedere pe această temă, dar şi documente lămuritoare, pentru a putea rezolva aceste sesizări. Conform legii, societatea respectivă nu are voie să afişeze materiale electorale în mijloacele de transport în comun. Afişajul electoral se face numai în locuri special amenajate de Primărie, pe proprietăţile persoanelor fizice, cu acordul acestora, şi prin mijloacele de informare în masă. Mijloacele de transport public nu sunt mijloace de informare în masă”, a precizat  BEJ Galaţi.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite