Prioritate rutieră, tranșată în instanță. Șofer amendat pentru pietonii de pe scuar

0
Publicat:

Un gălățean a obținut în justiție anularea amenzii pe care a primit-o și anularea deciziei de suspendare a permisului pentru că nu ar fi acordat prioritate unor pietoni care traversau strada.

Pietonii aflați pe scuarul care desparte sensurile de mers nu au prioritate FOTO arhivă Adevărul
Pietonii aflați pe scuarul care desparte sensurile de mers nu au prioritate FOTO arhivă Adevărul

Procesul deschis de un șofer din Galați în justiție poate constitui un precedent în România la o situație de care șoferii se lovesc adesea în trafic. Este vorba de acordarea priorității de trecere prietonilor care se află pe scuarul care desparte sensurile de mers.

Bărbatul a fost sancționat pe 26.05.2022 cu amendă contravențională în cuantum de 870 lei și cu sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 zile.

Agentul rutier care a întocmit procesul verbal de contravenție a reținut că șoferul a condus o mașină pe strada Brăilei din Galați, dinspre Spitalul Judeţean către strada Oţelarilor, iar la efectuarea virajului la stânga pe strada Oţelarilor nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversare de la dreapta către stânga şi care se aflau pe sensul său de deplasare.

Instanța de judecată a cerut imagini de la data comiterii presupusei contravenții de la Direcția Dezvoltare, Infrastructură și Lucrări Publice Galați - Biroul reparații străzi, siguranța circulației, semaforizare, și a stabilit că, la momentul efectuării virajului la stânga de către conducătorul auto, semaforul destinat autovehiculelor era verde, iar semaforul destinat pietonilor indica culoarea roșie.

Esențială a fost declarația pasagerului din dreapta șoferului, care a declarat sub jurământ la proces că pietonii nu se aflau pe trecerea de pietoni, pe sensul de mers al conducătorului auto, ci pe trotuarul care desparte sensurile de mers de pe strada Oțelarilor, amplasat la mijlocul trecerii de pietoni.

„Rezultă astfel, având în vedere dispoziţiile art.6 pct. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, că petentul nu era obligat să acorde prioritate de trecere pietonilor”, este concluzia instanței de judecată, care pe 10 noiembrie l-a exonerat pe șofer de plata amenzii contravenționale și a anulat decizia de suspendare a permisului pentru 60 de zile.

Decizia instanței nu este definitivă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite