Primul muzeu de artă construit după 1989 în România, blocat din cauza constructorilor neserioși

0
Publicat:

Lucrările la primul muzeu de artă construit după 1989 în România sunt suspendate. Constructorul care a câştigat contractul a a intrat în insolvenţă, iar autorităţile din Galați au reziliat contractul.

Muzeul de Arte Vizuale realizat în proporție de peste 60 la sută FOTO: C.Mazilu
Muzeul de Arte Vizuale realizat în proporție de peste 60 la sută FOTO: C.Mazilu

Proiectul, în valoare de 4,7 milioane de euro, ar fi trebuit să fie finalizat la începutul lui 2021, însă lucrările sunt în impas. Construtorul care a câştigat contractul a intrat în insolvenţă. Obiectivul este realizat în proporţie de peste 60 la sută, iar autoritățile caută o firmă care să termine lucrările.

Un constructor care a fost neserios. Are mai multe lucrări neterminate în țară. Din păcate, din cauza acestui constructor neserios a trebuit să reluăm de capăt toate procedurile, cu expertiză, reevaluări. Am avut procedură de licitație. A venit un ofertant cu o ofertă mai mare decât ceea ce s-a recalculat. Acum a fost scos din nou la licitație și nu s-a prezentat nimeni. Probabil, o să trebuiască să rog proiectantul să reactualizeze acel proiect. Este un obiectiv pe care îl vom termina, fie că place sau nu unora”, susține Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Muzeu de Artă Vizuală cu o arhitectură futuristă

Clădirea muzeului este ridicată în mijlocul unui parc şi are o arhitectură futuristă. În interior vor fi un amfiteatru cu 185 de locuri, un foaier, un laborator, o bibliotecă, spaţii de expunere şi ateliere de creaţie plastică în aer liber. Este pentru prima oară, după 1989, când se construieşte în România un muzeu.

La final, noul sediu va avea patru niveluri, o înălţime de 21,5 metri şi o suprafaţă construită de peste 4.000 de metri pătraţi. Clădirea va avea o copertină lată de 15 metri pentru ateliere de creaţie în aer liber şi lifturi pentru acces la etajele superioare.

În prezent, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi funcţioneză din 2013 la parterul unui bloc. Instituţia de cultură are în patrimoniu 7000 de lucrări de artă de importanţă naţională şi internaţională. Din lipsă de spaţiu, doar 200 sunt expuse publicului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite