Primarul orașului Târgu Bujor, acuzat de incompatibilitate. Ce îi impută ANI

0
Publicat:

Ion Andone a avut ales primar în iunie 2021, iar acum reprezentanții ANI spun că edilul s-a aflat în incompatibilitate întrucât a participat la alegerile locale din 2020 în calitate de candidat pentru funcția de consilier local, fără să se suspende din funcția pe care o avea în cadrul primăriei.

Ion Andone-primarul orașului Târgu Bujor FOTO facebook/pagina personală
Ion Andone-primarul orașului Târgu Bujor FOTO facebook/pagina personală

În 2020, funcția de primar la Târgu Bujor era câștigată de Laurențiu Gîdei, susținut de PSD. Acesta a renunțat la funcție după ce a fost ales deputat.  În 27 iunie 2021, erau organizate noi alegeri la Târgu Bujor, în urma cărora a fost ales un alt candidat PSD, Ion Andone. 

Agenția Națională de Integritate (ANI)  a transmis luni, 22 august, că actualul primar al orașului Târgu Bujor, fost viceprimar al orașului, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 august – 28 septembrie 2020 întrucât a participat la alegerile locale din 2020 în calitate de candidat pentru funcția de consilier local, fără a-și suspenda raportul de serviciu din funcția publică deținută în cadrul Primăriei Orașului Târgu Bujor, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor. 

„Totodată, Ion Andone s-a aflat în incompatibilitate și în perioada 29 septembrie – 2 noiembrie 2020 întrucât, după ce a fost ales în funcția de consilier local, a continuat să exercite funcția publică deținută în cadrul Primăriei orașului Târgu Bujor timp de încă 35 zile, deși raportul său de serviciu era suspendat de drept”, mai spun inspectorii de integritate.

Riscă destituirea

Astfel, actualul primar al orașului Târgu Bujor a încălcat prevederile articolului 97, alineatul (2), litera a) și b) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile articolului 514, alineatul  (1), litera h) și articolul 513, alineatul (1), litera b)  din O.U.G. nr. 57/2019. 

„Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, precizează reprezentanții ANI.

Primarul orașului Târgu Bujor fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază. Ion Andone a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite