Primar din judeţul Galaţi, găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. Ce pedeapsă riscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Codreanu, primarul comunei Bălăbăneşti FOTO Adevărul
Dorin Codreanu, primarul comunei Bălăbăneşti FOTO Adevărul

Edilul a reuşit să fie, în acelaşi timp atât primar, cât şi pe persoană fizică autorizată pentru scop de comerţ, încălcând astfel prevederile legale privind exercitarea unei funcţii publice.

Primarul comunei Bălăbăneşti, judeţul Galaţi, social-democratul Dorin Codreanu, a fost declarat în stare de incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Edilul este la şaptelea mandat în fruntea comunei, pe care o conduce de la Revoluţie încoace.

Potrivit amintite instituţii, Codreanu a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul „Codreanu Dorin Persoană Fizică Autorizată”, în perioada 18 iunie – 31 august 2012, iar în cadrul „Codreanu T. Dorin Persoană Fizică Autorizată”, în perioada 29 noiembrie 2012 – 23 mai 2013. 

În acest fel, au fost încălcate dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, iar sancţiunea care se aplică în acest caz este suspendarea dreptului de mai fi ales într-o funcţie similară (adică de primar) în următorii trei ani de la expirarea prezentului mandat. Evident, decizia ANI poate fi atacată în justiţie şi doar dacă va fi confirmată şi de judecători poate fi aplicată.

Interesant este că incompatibilitatea s-a produs în timpul mandatului precedent al lui Dorin Codreanu ceea ce înseamnă că, dacă ar fi fost descoperită şi comunicată din vreme, acesta nu ar mai fi avut dreptul să candideze la alegerile din iunie 2016. În aceste condiţii, interdicţii va funcţiona de-abia după alegerile din 2020, la care Codreanu oricum nu va mai participa, din motive de vârstă, după cum deja a anunţat.

„Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris” a informat ANI.

Numărul aleşilor locali în cazul cărora Agenţia Naţională de Integritate a constatat incidente de integritate în cursul anului 2016 a ajuns la 254.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite