Premieră medicală la Galaţi. Primele cercetări în domeniul dermatologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Consiliul Judeţean Galaţi
sursa: Consiliul Judeţean Galaţi

La Galaţi a fost înfiinţat un centru de excelenţă pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului de piele. Specialişti au demarat deja primele cercetări în domeniul bolilor de piele, folosind videodermatoscopia, microscopia confocală in vivo şi tomografia în corenţă optică

La Galaţi, în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, a fost înfiinţat unul dintre cele mai bune centre din ţară de cercetare în domeniul dermatologiei, format din medici specialişti, profesori universitari, chimişti, farmacişti, biologi şi cercetători din străinătate.

În cadrul acestui centru, specialişti din Galaţi, Bucureşti şi Constanţa au demarat primele cercetări în domeniul bolilor de piele, folosind videodermatoscopia, microscopia confocală in vivo şi tomografia în corenţă optică.

Specialiştii cercetează, în cadrul acestui prim studiu demarat la Galaţi, efectele tratamentelor biologice, create cu ajutorul bioingineriei medicale, folosite în cazurile severe de psoriazis asupra leziunilor cutanate, inclusiv asupra aluniţelor”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Galaţiul are singurul aparat din ţară de microscopie confocală in vivo, un echipament medical folosit pentru diagnosticarea precisă a cancerului de piele. Astfel de aparate medicale mai  există în doar trei ţări europene, fiind vorba de Germania, Franţa şi Olanda.

Deja în cadrul acestui studiu au fost incluşi într-o primă fază 10 pacienţi, iar primele analize au fost deja publicate în reviste internaţionale de prestigiu din domeniu.

Aparatură unică în România, cu fonduri europene

Centrul de cercetare dermatologică de la Galaţi, înfiinţat în parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos, este dotat cu aparatură medicală unică în România, achiziţionată de către Consiliul Judeţean Galaţi cu fonduri europene. 

„Universitatea Dunărea de Jos din Galati si Consiliul Judetean Galaţi au un parteneriat puternic pe mai multe domenii. De această dată cercetarea din cadrul <Centru integrat multidisciplinar pentru cercetare de interfaţă dermatologică> a împletit preocuparea pentru sistemul medical şi pentru pacient din cele două instituţii. Aspectele care se cercetează în prezent sunt psoriazisul, cancerul cutanat si efectele anumitor tratamente biologice. Aceste cercetări sunt realizate sub coordonarea prof. univ. dr. Alin Tatu, căruia vreau să îi subliniez implicarea şi determinarea în studii multidisciplinare internaţionale”,  adeclarat dr. Alexandru Nechifor, director strategii şi dezvoltare al CIMCID.

De altfel, acest centru de cercetare este axat pe inovaţie şi dezvoltare şi beneficiază şi de aportul unor specialişti din Finlanda şi Africa de Sud.

Vă recomandăm şi:

Primul heliport medical din Sud-Est, cu sistem de aterizare pe timp de noapte

FOTO Cum arată şi cât a costat prima parcare supraetajată din Galaţi. Clădirea tocmai a fost inaugurată

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite