Pompierii militari au păşit în noul an salvându-şi semenii. Salvatorii s-au luptat cu focul ore în şir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompieri militari gălăţeni şi echipajele SMURD au păşit in noul an salvându-şi semenii şi bunurile acestora din ghearele flăcărilor şi a morţii, intervenind în 160 de situaţii de urgenţă.

În noul an, pompierii au fost solicitaţi să intervină în 20 de cazuri, în trei dintre situaţii fiind vorba despre deblocări de usi. De asemenea, s-au înregistrat opt incendii de locuinţe şi două de autoturisme, un incendiu la un depozit de furaje şi patru incendii la pubele de gunoi. În urma tuturor acestor intervenţii, două persoane au fost salvate de pompieri.

Misiuni dificile au avut şi echipajele SMURD, care au fost solicitate să intervină în 140 de cazuri. Astfel, salvatorii au scos din ghearele morţii un vârstnic aflat în stop cardio respirator, manevrele de resuscitare fiind un succes. Începutul de an a însemnat şi 52 de diverse traumatisme, 32 de intoxicaţii etanolice, 30 de afecţiuni medicale. Potrivit salvatorilor, şase persoane cu afecţiuni cardiace şi tot atâtea cu afecţiuni neuro-psihologice, precum şi şapte victime ale accidentelor rutiere au avut nevoie de ajutor medical. În această perioadă, la 112 nu au lipsit nici alarmele false.

La cumpăna dintre ani, echipajele de pompieri au intervenit în zona Barierei Traian, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit cel mai probabil de la un scurtcircuit care a distrus în întregime un autoturism marca Mercedes. Tot atunci, pompierii militari au intervenit şi pe strada Brăilei pentru lichidarea unui incendiu declanşat la compartimentul motor al unui autoturism marca Opel Corsa.

„Cauza probabilă a acestui incident a fost utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice. Intervenţia rapidă a echipajelor de pompieri a făcut ca autoturismul să fie salvat, flăcările distrugând doar 15 la sută din compartimentul motor”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

Case distruse de flăcări

Imediat după trecerea în noul an, o familie din Bursucani, comuna Bălăbăneşti, a fost greu încercată, locuinţa fiind cuprinsă de un incendiu violent. La sosirea echipajelor de pompieri militari din cadurul gărzii Bereşti, incendiul se manifesta cu violenţă la acoperişul imobilului, acesta fiind localizat aproape în limitele găsite. După un efort susţinut, la orele 03:55 incendiul a fost lichidat.

„Cauza probabilă a incendiului care a distrus acoperişul şi mobilierul din două camere, este un scurtcircuit la instalaţia electrică”, ne-a explicat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

La două ore după trecerea în noul an, echipajele de pompieri militari au intervenit în Valea Calicii la o locuinţă cu etaj. Intervenţia a fost îngreunată de imposibilitatea accesului autospecialelor la locul indicat, de temperaturile foarte scăzute şi violenţa incendiului. Pompierii au făcut eforturi sopraomeneşti timp de aproximativ şase ore pentru a limita pagubele materiale şi extinderea incendiului.

„Cauza probabilă a acestui incendiu este folosirea intenţionată a surselor de aprindere (combustibil lichid) pentru a genera incendiul, fapt care explicică şi proporţiile mari ale incendiului răspândit atât la clădirea de locuit cât şi la anexele gospodăreşti. Au ars aproximativ 100 mp de acoperiş asterială cu tablă zincată, întreg mobilierul, instalaţia electrică şi electronicele, au fost degradaţi pereţii de la etaj şi anexa”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

image

Un alt incendiu a avut loc în localitatea Valea Mărului. Pompierii militari din cadrul Secţiei Tecuci au acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de  furajere. La sosirea salvatorilor, incendiul se manifesta cu flacără violentă şi cu fum dens la nivelul întregului depozit de furajere, existând risc mare de extindere. Folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul, care s-a propagat la întregul depozit cu aproape 50 tone de furajere este cea mai probabilă cauză a declanşării incendiului.

Pompierii militari au folosit la această intervenţie patru autospeciale, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ nouă ore. Incendiul a fost anunţat la ora 05:00 şi a fost lichidat la ora 14:20, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Valea Mărului. Intervenţia promptă a echipajelor de pompieri militari a făcut ca incendiul să fie localizat şi lichidat fără a provoca şi alte distrugeri la vecinătăţi. 

Incendiu Oancea Galati

În a treia zi din an, pompierii din cadrul Gărzii de intervenţie Iveşti au intervenit la un incendiu izbucnit pe raza comunei Fundeni, din Hanu Conachi. Echipajele au acţionat prompt şi au reuşit să salveze proprietarul în vârstă de 60 de ani, care a fost transportat la UPU Galaţi pentru a primi îngrijiri medicale.

„Au ars aproximativ 50 mp de acoperiş din asterială scândură şi tablă, instalaţia electrică şi electrocasnicele cu mobilierul aferent camerelor. Din primele cercetări, cauza probabilă a incendiului este coşul de fum defect ori amplasat necorespunztor faţă de materialele combustibile ale acoperişului”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu în lunile reci ale anului, pompierii recomandă respectarea următoarelor măsuri specifice:

  • verificaţi sobele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să aprindă materialele combustibile din apropiere;
  • amplasaţi în faţa uşiţelor sobelor o cutie metalică sau o foaie de tablă, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului;
  • evacuaţi periodic cenuşa din sobă într-un loc amenajat în acest scop;
  • nu aprindeţi focul cu benzină sau alte lichide inflamabile şi nu folosiţi în sobă lemne lungi, care nu permit închiderea uşii;
  • nu supra solicitaţi instalaţiile electrice;
  • nu depozitaţi materiale combustibile deasupra sobelor, nu uscaţi hainele şi nu depozitaţi materiale combustibile pe sobe ori în imediata apropiere a acestora; nu folosiţi sobele cu uşi defecte şi nu lăsaţi sobele în funcţiune fără supraveghere ori în grija copiilor.  
Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri