Polițist cu reputație impecabilă, condamnat pentru purtare abuzivă. A lovit un băiat fără motiv

0
Publicat:

Un polițist local din Galați a primit o pedeapsă cu închisoarea pentru că a agresat nejustificat un adolescent reținut pe stradă pentru că arunca cu pocnitori. Deși băiatul era rănit, polițistul l-a lovit puternic cu palma peste față.

Polițistul local a fost condamnat pentru purtare abuzivă FOTO arhivă Adevărul
Polițistul local a fost condamnat pentru purtare abuzivă FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați l-a condamnat definitiv pe un polițist local din Galați la 9 luni de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru purtare abuzivă.

În plus, polițistul a fost obligat să îi plătească daune morale de 7.500 de lei unui tânăr de 16 ani pe care l-a lovit fără motiv și să presteze 30 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.

Polițistul local în cauză are la activ cele mai multe infracțiuni flagrante constatate din Poliția Locală Galați și o reputație foarte bună printre colegi.

Un incident petrecut pe 8 decembrie 2019 i-a pătat reputația și l-a adus în fața justiției.

Bărbatul făcea parte dintr-o patrulă de ordine publică, iar la un moment dat a observat un grup de tineri care aprindeau și aruncau pocnitori. El a pornit în urmărirea unui adolescent de 16 ani, pe care l-a ajuns din urmă și fără să fie provocat în niciun fel, l-a lovit cu palma peste față, iar lovitura a fost atât de puternică, încât băiatul s-a dat cu capul de un grilaj metalic din spatele lui.

Agresiunea i-a lăsat mască pe ceilalți polițiști locali

Și colegii polițistului au rămas siderați după gestul acestuia și au preluat acțiunea de anchetare și amendare a adolescentului. Cei doi polițiști locali care îl însoțeau pe agentul agresor au povestit cum s-a petrecut incidentul.

„În momentul în care el (n.r. polițistul local) i-a indicat tânărului postamentul scărilor, pentru a pune materialele pirotehnice pe care urma să le scoată din buzunar, tânărul s-a aplecat să ia ceva de la nivelul solului, dar nu știe ce anume îi căzuse din mână.

După ce tânărul s-a ridicat, inculpatul … l-a lovit cu palma în zona feței, gest care i-a șocat pe el și pe ceilalți colegi”, a relatat unul dintre oamenii legii.

Acesta a mai precizat că polițistul nu a dat nimic de înțeles din comportamentul său, cu privire la agresiunea pe care urma să o exercite asupra tânărului respectiv. El și ceilalți colegi au fost bulversați de gestul colegului lor și nu au știut cum să gestioneze situația, fiind în stare de șoc.

„Nu au cunoscut în niciun moment ce intenționa să facă inculpatul, respectiv gestul necugetat de a-l lovi pe acel tânăr, mai ales că intervenția s-a desfășurat în mod normal, tânărul fiind cooperant. Imediat după gestul necontrolat al inculpatului, a strigat la acesta, spunându-i <De ce ai dat?>, fiind indignat și stupefiat de gestul acestuia.

De asemenea, martorul … a fost surprins de gest, întrebându-l pe inculpat <Ce ai făcut?>, iar martora … a avut o reacție de dezaprobare față de gestul inculpatului”, se menționează în rechizitoriu.

Judecător: „A dat dovadă de cinism”

Tânărul a mers ulterior acasă și le-a povestit părinților ce pățise, iar aceștia l-au reclamat penal pe polițist. Băiatul a fost ulterior internat cu diagnosticul „policontuzionat afirmativ prin agresiune fizică, contuzie splenică liniară în observație, hematom subcapsular, plagă prin înțepare, eminență tenară, palmă dreaptă”.

Omul legii și-a recunoscut fapta și a cerut ca judecata să se facă în baza procedurii simplificate pentru a beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei. A explicat în instanță de ce a decis să îl lovească cu palma peste față pe băiat.

„I-a solicitat tânărului să scoată tot ce are prin buzunare si vestimentaţie (pocnitori, cuţit, spray iritant lacrimogen), moment în care acesta s-a aplecat într-un gest reflex spre șosete, creându-i impresia că vrea să scoată ceva din șosetă sau să ia un corp contondent de pe caldarâmul străzii, cu care ar fi putut să-l lovească.

În acest moment se aflau în dreptul scărilor … , iar în spatele său se aflau și cei trei colegi ai săi.

Cu toate acestea, atitudinea si gestul tânărului i-a creat o stare de temere pe fondul surescitării anterioare, dată de urmărirea si conducerea tânărului, moment în care și-a pierdut controlul și i-a aplicat ușor o palmă în zona fetei, în scopul de a-l descuraja și să nu uziteze de vreo acţiune violentă împotriva sa”, a declarat polițistul în fața judecătorului care a instrumentat cazul.

Instanța de judecată a considerat că agresiunea polițistului local a fost complet nejustificată, mai ales că adolescentul era rănit și coopera cu oamenii legii.

A dat dovadă de cinism, lovind intempestiv și puternic cu palma o persoană minoră aflată în suferință ca urmare a leziunilor vizibile suferite cu ocazia încercării de escaladare a gardului și a exercitat o agresiune fizică total nejustificată, în condițiile în care persoana vătămată era imobilizată și coopera cu polițiștii locali”, este concluzia magistratului, care a decis condamnarea polițistului local pentru purtare abuzivă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite