Pelerinajul Luminii, de Sfântul Andrei. Semnificația traseului parcurs de peste 20 de ani la Catedrala din Galați VIDEO

0
Publicat:

De peste două decenii, la Catedrala din Galați are loc Pelerinajul Luminii, procesiune dedicată Sfântului Andrei. Procesiunea este sărbătorită în fiecare an de sute de studenţi din Galaţi, Republica Moldova şi Ucraina.

Pelerinajul luminii a ajuns anul acesta la cea de-a 21-a ediţie. Traseul semnifică reluarea simbolică a călătoriei Sfântului Apostol Andrei, care a creştinat populaţia din ţara noastră.

La procesiune a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul „Dunării de Jos”, în fruntea celor peste 300 de tineri studenţi din Galaţi, Republica Moldova și Ucraina, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular românesc. Înainte de a porni în pelerinaj, arhiepiscopul le-a dat binecuvântarea şi a ţinut o cuvântare.

„Am ajuns pe o cale tainică și luminoasă, susținută de pelerini și amplificată de o mulțime de tineri, care au unit rugătorii de la sfintele moaște și din Catedrală cu prima <catedrală> a Sfântului Andrei din România, Seminarul <Sfântul Andrei>! Nimic nu poate bucura mai mult inimile românilor și ale creștinilor, decât făcliile până la cer ale tinerilor, în seara Sfântului Andrei! Haideți să ne rugăm cu toții, împreună, să rămânem luminoși, indiferent cât <întuneric> ar fi în miezul zilei! Amin!”, a transmis Arhiepiscopul „Dunării de Jos” Galați, Casian Crăciun.

De la Catedrala Arhiepiscopală, îmbrăcaţi în costume populare, tinerii au pornit la drum cu făclii şi lumânări aprinse, intonând pe tot parcursul procesiunii cântări bisericeşti. Procesiunea s-a încheiat la biserica Seminarului Teologic.

„Este o șansă extraordinară să învățăm că niciodată de unii singuri nu-l găsim nici pe Dunnezeu și nici pe aproapele nostru. Regăsim om lângă om pe calea către bunătate, sănătate și mai multă pace în noi. Ne bucurăm foarte mult că întunericul este biruit de acest pelerinaj luminos, prin două feluri de făclii: artificiale și naturale, care sunt tinerii noștri”, a precizat ÎPS Casian Crăciun.

Pelerinajul Luminii, la Galați FOTO: C. Mazilu
Pelerinajul Luminii, la Galați FOTO: C. Mazilu

La sosirea în lăcaşul de cult din incinta seminarului gălăţean, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti cărora le-au oferit „Lumina Sfântului Apostol Andrei“, şi au primit cu toţii prescuri și colaci.

„Prin acest pelerinaj, tinerii studenţi doresc, an de an, să aducă prinos de mulţumire Sfântului Andrei, pentru toate darurile pe care le primesc de la Dumnezeu şi să arate într-un chip văzut lumina izvorâtă din viaţa şi propovăduirea sfinţilor”, spune preotul Rareș Bucur.

Mii de oameni în pelerinaj la moaștele Sfântului Andrei

În aceste zile, la Catedrala din Galaţi are loc pelerinajul moaștelor Sfântului Andrei, ocrotitorul României şi patronul Spiritual al oraşului.

Mii de credincioşi veniţi din mai multe judeţe stau la coadă ore în șir pentru a se închina la racla cu moaşte ale Sfântului Andrei. Moaștele au fost scoase spre închinare, alături de rămășițele altor sfinți vindecători, în curtea catedralei arhiepiscopale.

Sf. Apostol Apostol, cel întâi chemat

Sfântul Apostol Andrei era un pescar originar din Betsaida Galileii. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Inițial, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar după primirea Sfântului Duh, a propovăduit pe Iisus Hristos.

Pelerinajul luminii la Galați, FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Pelerinajul luminii la Galați, FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Andrei este cunoscut și drept „cel dintâi chemat”. L-a însoțit pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă, fiind martor la toate minunile săvârșite de acesta. Sf. Andrei a simțit că este nedemn să  fie răstignit la fel ca Iisus, astfel încât a cerut să i se facă o cruce de în formă de X. Crucea reprezintă un simbol al umilinței, al pătimirii și al martiriului în credința creștină.

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie, în Biserica Ortodoxă. El este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat ca cel care a creștinat poporul român.

Anul acesta se împlinesc 31 de ani de când Sfântului Apostol Andrei a fost chemat ca ocrotitor spiritual al oraşului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, acesta fiind primul pas către chemarea sa şi înscrierea, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în calendarul bisericesc, drept „Ocrotitorul Neamului Românesc”.

Mii de oamenii au venit în pelerinaj la moastele Sfantului Andrei FOTO: C. Mazilu
Mii de oamenii au venit în pelerinaj la moastele Sfantului Andrei FOTO: C. Mazilu

De asemenea, sărbătoarea Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă. Peste 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite