Evenimente speciale în primul oraș din România care a intrat sub patronajul spiritual al Sfântului Apostul Andrei

0
Publicat:

Arhiepiscopia Dunării de Jos organizează în perioada 26 noiembrie- 1 decembrie 2023 mai multe evenimente speciale pentru a marca împlinirea a 31 de ani de când Sfântul Apostol Andrei a devenit ocrotitorul orașului Galați, primul demers oficial de acest fel din România.

Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Apostol Andrei din Galați FOTO Arhiepiscopia Dunării de Jos
Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Apostol Andrei din Galați FOTO Arhiepiscopia Dunării de Jos

În fiecare an, sărbătorile închinate ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al Arhiepiscopiei Dunării de Jos – Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul poporului român şi protector ceresc al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe strămoşeşti, reprezintă un prilej de mare bucurie duhovnicească şi de întărire a comuniunii pentru toţi slujitorii şi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos.

Anul acesta se împlinesc 31 de ani de când Sfântului Apostol Andrei a fost chemat ca ocrotitor spiritual al oraşului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, acesta fiind primul pas către chemarea sa şi înscrierea, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în calendarul bisericesc, drept „Ocrotitorul Neamului Românesc”.

„Această mare împlinire pentru clerul şi credincioşii de la Dunărea de Jos a fost realizată în anul 1992, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Casian şi prin Hotărârea nr. 93/06.11.1992 a Consiliului Local-Galaţi, oraşul de la Dunăre fiind primul din ţară care a primit ocrotirea spirituală a întâiul chemat la apostolie de către Mântuitorul Hristos”, a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În acest context, programul prilejuit de sărbătoarea închinată Sfântului Apostol Andrei va debuta duminică, 26 noiembrie, ora 16.00, cu primirea la Galaţi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a moaştelor Sfântului Cuvios Ioan Damaschin şi procesiunea cu sfintele moaşte, pe strada Domnească, de la Universitatea „Dunărea de Jos” la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

În continuare, începând cu ora 16.30, vor fi săvârşite în Catedrala Arhiepiscopală Slujba specială pentru primirea moaştelor Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, slujba Privegherii şi Sfânta Liturghie arhierească de noapte în cinstea acestui mare sfânt apologet şi imnograf.

În ziua hramului, joi, 30 noiembrie 2023, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească de către ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu ierarhii invitaţi, începând cu ora 9.00.

În cele cinci zile de sărbătoare, credincioşii din judeţele Galaţi şi Brăila sunt aşteptaţi să se închine la Sfintele Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, aşezate pe baldachinul special amenajat în proximitatea Catedralei arhiepiscopale.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite