Pelerinaj la moaștele Sfântului Andrei, la Galați. ÎPS Casian Crăciun: „Veniți să ne închinăm și să ne rugăm împreună”
0Pelerinaj la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, unde mii de credincioși, dar şi pelerini din alte judeţe, sunt așteptați să se roage la racla cu moaştele Sfântului „Apostol Andrei”, ocrotitorul spiritual al Galaţiului şi al României.

Sărbătorile închinate ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi, Sfântul „Apostol Andrei”, reprezintă în fiecare an prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toţi credincioşii de la Dunărea de Jos. În acest an se împlinesc 31 de ani de când Sfântului „Apostol Andrei” a fost chemat ca ocrotitor spiritual al oraşului de la Dunăre, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian.
„La iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, noua raclă ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin au ajuns la Galaţi şi, împreună cu moaştele Sfântului Apostol Andrei, din patrimoniul sacrul al Arhiepiscopiei Dunării de Jos au fost purtate în procesiune. Racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Damaschin a fost întâmpinată de către chiriahul Dunării de Jos împreună cu monahii şi monahiile de la mănăstirile eparhiei, preoţi, elevi seminarişti, studenţi, copii şi credincioşi pelerini. Pelerinii au plecat în procesiune către Catedrală”, au anunțat reprezentanii Arhiepiscopiei.

În ciuda temperaturilor scăzute, sute credincioşi au venit cu flori și busuioc în mâini pentru a se închina racla cu moaşte ale „Sfântului Andrei”.
„Veniți să ne închinăm și să ne rugăm împreună la slujba privegherii de toată noaptea în cinstea Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Cuvios Ioan Damaschin în Catedrala arhiepiscopală”, este mesajul transmis pe ÎPS Casian Crăciun.
Raclele cu moaştele Sfântului Andrei vor rămâne, spre închinare, în faţa catedralei din Galaţi până pe 30 noiembrie. Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul oraşului de la Dunăre din anul 1992.
Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României
Sfântul „Apostol Andrei” era un pescar originar din Betsaida Galileii. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Iniţial, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar după primirea Sfântului Duh, a propovăduit pe Iisus Hristos. Andrei este cunoscut şi drept „cel dintâi chemat”.

L-a însoţit pe Iisus Hristos prin Ţara Sfântă, fiind martor la toate minunile săvârşite de acesta. Sf. Andrei a simţit că este nedemn să fie răstignit la fel ca Iisus, astfel încât a cerut să i se facă o cruce în formă de X. Crucea reprezintă un simbol al umilinţei, al pătimirii şi al martiriului în credinţa creştină.
Sfântul „Apostol Andrei” este sărbătorit pe 30 noiembrie, în Biserica Ortodoxă. El este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creştinat poporul român.

De asemenea, sărbătoarea Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă. Peste 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, la sărbătoarea Sfântului „Apostol Andrei”.