Medici trimiși la închisoare pentru șpagă. Primeau inclusiv alimente. Judecători: „Au mințit cu nerușinare“

0
Publicat:

Medicii, care sunt și cadre didactice, luat câte 2.000 de euro de la fiecare rezident ca să le „faciliteze” promovarea examenului de medic specialist. Medicii chiar se mirau de naivitatea rezidenților care credeau că pot lua examenul dacă învață.

Cei doi profesori luau 2.000 de euro de la fiecare rezident FOTO arhivă Adevărul
Cei doi profesori luau 2.000 de euro de la fiecare rezident FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați a condamnat definitiv pe 8 noiembrie 2023 doi medici stomatologi care facilitau promovarea examenului de medic specialist la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați contra unei şpăgi de 2.000 de euro de rezident.

Alți doi medici stomatologi au fost condamnați pentru cumpărare de influență și luare de mită, ei fiind cei care au beneficiat de promovarea frauduloasă a examenului amintit.

Dorina Cerasella Şincar, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, a fost condamnată la 3 ani de închisoare și 22.000 de lei amendă penală pentru trafic de influenţă, luare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. 

Gina Păuniţa Grecu, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, a primit un an şi 11 luni închisoare şi 8.000 lei amendă penală pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității.

Antoanela Andreea Zalimov, medic stomatolog, a fost condamnată la un an și 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă.

Tribunalul Galați îi condamnase anterior pe medici la aceleași pedepse, dar cu suspendarea executării sub supraveghere.

Caius Călin Miuţă, medic stomatolog şi lector universitar în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, a primit un an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

2.000 de euro ca să primească în avans subiectele de examen

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, Dorina Cerasella Şincar, în calităţile menţionate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenţi, candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie.

Procurorii DNA Galați susţin că, prin influenţa avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen şi implicit obţinerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenţi.

„Între cei trei medici rezidenţi s-a aflat şi inculpata Zalimov Antoanela Andreea de la care Şincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsă în legătură cu cele menţionate anterior.

În plus, în zilele de 13-15 noiembrie 2021, preşedinta comisiei de examen Şincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans şi în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică şi practică) şi rezolvarea/realizarea lor, deşi acestea erau informaţii nedestinate publicităţii”, spun procurorii anticorupţie.

Ulterior, pe 16 noiembrie 2021, Antoanela Andreea Zalimov a susţinut şi promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât şi proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată).

Alimente trimise drept recompensă pentru promovarea examenului

În acţiunile sale de pretindere, primire şi oferire de informaţii nedestinate publicităţii, Şincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de Gina Păuniţa Grecu, în calitate de secretar al comisiei de examen.

„În acelaşi context, în perioada 2-4 decembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea şi ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Caius Călin Miuţă, care promovase examenul respectiv”, mai adaugă procurorii anticorupţie.

Pachetele cu alimente conțineau trei batoane de salam, trei păsări și altele. Pentru că fusese trimis ca un colet și stătuse două zile în tranzit, iar alimentele începuseră să se altereze, Şincar Dorina Cerasella le-a aruncat la gunoi.

„Tu să vii să spui că ai învăţat. (...) trebuie să fii de-a dreptul tâmpit”

Din interceptările telefonice dintre Dorina Cerasella Şincar și Gina Păuniţa Grecu reiese că pentru cele două cadre didactice era de neconceput ca medicii să învețe pentru examenul de rezidențiat și chiar se miră de „naivitatea” unora dintre ei.

„Auzi? Cât de tâmpit să fii, să-ţi spună că pleacă lumea să se plimbe, să nu ştiu ce, să nu ştiu cum... în loc să dai bucuros, să se ducă, să se plimbe, să facă ce trebuie, numai să fie treaba bună.... tu să vii să spui că ai învăţat. (...) trebuie să fii de-a dreptul tâmpit. Tâmpit, tâmpit, tâmpit”, se menționează în transcrierea uneia dintre convorbirile telefonice dintre cei doi medici.

„A bagatelizat rigoarea pedagogică”

Judecătorii au fost neiertători cu Dorina Cerasella Şincar și nu au ezitat să spună că a pervertit formarea noilor medici într-o afacere personală.

„În comiterea celor trei infracţiuni, inculpata Dorina Cerasella Şincar a deturnat funcţia publică de la finalitatea caracteristică – în cazul de faţă, certificarea cadrelor medicale competente – pervertind-o într-o sursă privată de venituri, bagatelizând rigoarea ştiinţifică şi pedagogică, precum şi integritatea morală asociată a acestor emanaţii cu rol civilizator. În concret, valorificând cultura autohtonă a ploconului inculpata a pretins (până la a impune) sume de bani cu titlu de „protocol” având ca argument oficial promisiunea certitudinii promovării examenului de specializare medicală prin asigurarea indulgenţei membrilor comisiei. În acest scop a fabricat scenariul potrivit căruia chiar dumneaei ar fi fost simplul mesager al prodecanului corupt care pretinde bani substanţiali (şi nu „de pişcoturi”, sau „de ecler”) şi chiar dumneaei a fost nevoită să plătească bani pentru a escalada ierarhia universitară”, susține instanța de judecată.

Concluzia judecătorilor Curții de Apel Galați vizavi de nesinceritatea celor doi medici chiar și în fața probelor evidente vorbește de la sine: „Cu neruşinare, inculpatele Dorina Cerasella Şincar şi Gina Păuniţa Grecu au minţit şi în ultimul cuvânt, negând, în esenţă, comiterea faptelor cu valoare de infracţiune.”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite