Legăturile liderului comunist Gheorghiu Dej cu orașul Galați: s-a îndrăgostit de fata unui sifonar

0
0

Fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut legături puternice cu Galaţiul, acesta fiind orașul unde s-a căsătorit şi unde i s-au născut cele două fete: Vasilica și Constantina.

La Galați, Gheorghiu Dej a locuit pe strada Griviței FOTO: Cornelia Mazilu
La Galați, Gheorghiu Dej a locuit pe strada Griviței FOTO: Cornelia Mazilu

Pe strada Griviţei, la numărul 35, până în anul 1973, se  putea vedea o placă memorială unde scria: „Aici a locuit Gheorghiu Dej". Conform istoricilor, placa a dispărut în momentul când Nicolae Ceauşescu a hotărât să demoleze „Casa Muzeu”

Gheorghiu Dej a venit în Galaţi în anul 1926. S-a angajat ca muncitor la „Societatea de Tramvaie", apoi ca electrician la atelierele CFR. La Uzina Mecanică îl cunoaşte pe Jan Teodorescu, la care va locui o vreme în gazdă pe strada Griviţei. Tot în această perioadă se îndrăgostește de Maria Alexe, fata unui sifonar din Galaţi cu care se va căsători. Cu această femeie a avut două fete: Vasilica, fiica preferată, şi Constantina ((Tanţa).

Maria Alexe era considerată o femeie frumoasă pentru acele vremuri. Imediat după nuntă, cei doi tineri căsătoriți au primit din partea tătălui miresei  o casă în apropiere de Port, zona centrală a orașului Galați la acea vrem.

Fotografie făcută de fotograful Casei Regale la nunta lui Dej FOTO Arhiva MIPP
Fotografie făcută de fotograful Casei Regale la nunta lui Dej FOTO Arhiva MIPP

Mariajul lor nu a durat foarte mult, însă. Din cauza „ieşirilor comuniste”, a fost mutat disciplinar la Dej. Soţia lui a refuzat să-l însoţească și aici are loc ruptura definitivă dintre cei doi. În 1933, fata sifonarului îl părăseşte şi se căsătoreşte cu un funcţionar public din Galaţi.

Gheorghiu Dej nu poate trece ușor acest incident, ci, din contră, rămâne cu o mare sete de revanşă. Ura mici meşteşugari şi a interzis, când a ajuns la putere, orice iniţiativă privată. De asemenea, niciun funcţionar care a lucrat în vechiul regim nu a mai rămas pe poziţie cu el la putere. Toţi au fost înlocuiţi cu semi-analfabeţi din rândurile ţărănimii şi muncitorimii.

Casă de citit în colectiv: „Aici se citea ziarul”

Casa în care a locuit Gheorghiu Dej, de pe strada Griviţei, a rămas în picioare până prin anii ’80. Avea o placă agățat de poartă, care a dispărut în momentul când Nicolae Ceauşescu a hotărât să demoleze Casa Muzeu.

Casa din Galaţi în care a locuit Dej FOTO Muzeul de Istorie Galaţi
Casa din Galaţi în care a locuit Dej FOTO Muzeul de Istorie Galaţi

Casa Muzeu nu era foarte frumoasă, dar nu trebuia să arate bine în perioada aceea. „Gheorghiu Dej a fost în relaţii strânse cu familia Teodorescu, care locuia la nr. 33. După ce a murit a fost foarte criticat şi trecut în anonimat, iar casa s-a transformat într-o casă de citit în colectiv. Aici se citea ziarul. Mai târziu a fost demolată", povesteşte Tina Sava, localnică în vârstă de 73 de ani.

După demolarea casei lui Dej, pe strada Griviței nr 35 s-a ridicat o altă casă FOTO: C.Mazilu
După demolarea casei lui Dej, pe strada Griviței nr 35 s-a ridicat o altă casă FOTO: C.Mazilu

Cine a fost Gheorghiu Dej 

Gheorghiu Dej a a fost liderul comunist al României din 1947 până la moartea sa și președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 19 martie 1965. Potrivit Wikipedia, a fost ales Secretar general al Partidului Comunist Român la Conferința națională din 16 octombrie 1945 și a condus PCR în colaborare cu Ana Pauker, Vasile Luca și Teohari Georgescu, care au fost aleși membri ai Biroului Politic și secretari.

Înmormântarea liderului comunist Gheorghiu Dej FOTO: ARHIVA
Înmormântarea liderului comunist Gheorghiu Dej FOTO: ARHIVA

Gheorghe Gheorghiu Dej a murit de cancer la plămâni. Au existat numeroase zvonuri cu privire la o iradiere intenționată a liderului comunist în timpul ultimei sale vizite la Varșovia, ca urmare a politicii sale tot mai independente.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite