A murit artistul român care a cântat pentru Nixon, Ceauşescu şi Gheorghiu-Dej. „Frumoasa mea cu ochii verzi”, melodia preferată de dictatorul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul Teodor Munteanu, sursa: Arhivă Personală
Artistul Teodor Munteanu, sursa: Arhivă Personală

Artistul gălăţean Teodor Munteanu s-a stins din viaţă miercuri, 23 februarie.  Avea 82 de ani, iar vocea sa de excepţie a încântat personalităţi precum Richard Nixon, dar şi lideri comunişti precum Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu.

Teodor Munteanu şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii. A cochetat cu muzica încă de mic copil, iar la 17 ani cânta deja în spectacole.

Într-un interviu publicat în „Adevărul”, marele artist povestea că talentul l-a moştenit de la mama sa, care era grecoaică: „Mama cânta ca o privighetoare. Am fost crescut printre greci, de aici şi slăbiciunea mea pentru muzica lor. Am cel puţin o sută de melodii greceşti imprimate pe CD-uri", mărturisea artistul gălăţean.

De-a lungul carierei a cântat în multe turnee, atât în ţară cât şi în străinătate. Glasul său l-a încântat pe Richard Nixon când a venit în România, la invitaţia lui Nicolae Ceauşescu.

„Atunci am fost invitat să cânt la Calul Bălan, la Neptun, în Constanţa. Nixon şi Ceauşescu s-au ridicat în picioare şi au aplaudat. După ce am terminat, a venit la mine în pas alergător un general de armată. Mi-a fost teamă că am făcut o gafă. M-a oprit şi mi-a zis: «În numele tovarăşului Nicolae Ceauşescu, vă mulţumesc pentru prestaţia din această seară. Va rămâne o seară de neuitat»", povestea Teodor Munteanu.

A cântat în nenumărate rânduri pentru Ceauşescu şi Gheorghiu Dej.

„Lui Nicolae Ceauşescu îi plăceau melodii compuse de români dintre cele două războaie mondiale. Era topit după ele. Ştia toate textele. Dacă cineva greşea, îl corecta. Din repertoriul meu i-a plăcut «Frumoasa mea cu ochii verzi»", spunea artistul.

Gheorghiu Dej, impresionat de artistul gălăţean

Pe Gheorghiu Dej l-a cunoscut la vârsta de 20 de ani, pe vremea când era militar în termen şi a fost chemat să cânte la Ziua Marinei, la Sala Sporturilor din Constanţa.

„Am cântat un cântec scris de Aurel Manolache - «Eu sunt Ghiţă, moldoveanul». Într-o sală de 10.000 de oameni, Gheorgiu Dej a fost primul care m-a aplaudat. A venit la mine, m-a pupat şi mi-a propus să mă înfieze. Mi-a zis când mă hotăresc să îi dau telefon”.

A fost solist al Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi peste 60 de ani.

Interviul integral aici

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Şezătoare online în pandemie. Cum au adaptat tradiţiile femeile dintr-un sat din Moldova GALERIE FOTO

A educat copii, acum are grijă de tradiţii: „Despre iile României va vorbi omenirea“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite